Set de cada deu usuaris dels serveis socials de Barcelona són dones
42.000 barcelonins utilitzen els serveis
Set de cada deu usuaris dels serveis socials de Barcelona són dones, segons el perfil de l'enquesta que l'Ajuntament ha fet a un miler de persones. Tot i això, l'alcalde accidental de la ciutat, Ricard Gomà, ha ressaltat que, des del 2000, ha augmentat lleugerament el nombre d'homes usuaris. Si fa set anys el 27% de beneficiaris eren homes, ara ja representen el 30,1%. La diversificació dels perceptors també s'ha notat en l'ampliació de les franges d'edat, amb l'augment d'usuaris més joves, provocant que un de cada tres tingui entre 35 i 44 anys. L'augment de la immigració també té efecte en les ajudes socials, ja que el 26% dels usuaris són d'origen estranger i de 34 nacionalitats diferents.
Uns 42.000 barcelonins fan ús dels serveis socials per cobrir les necessitats bàsiques i la majoria són dones, tal com confirma l'enquesta feta als usuaris amb l'objectiu de conèixer el nivell de satisfacció de l'atenció rebuda i detectar els aspectes millorables. El regidor de Benestar Social i alcalde accidental, Ricard Gomà, ha presentat aquest divendres en el nou centre de serveis socials de Fort Pienc els resultats,ç de l'enquesta, que indiquen un grau de satisfacció elevat i una 'diversificació' dels perceptors d'aquest tipus d'ajudes. Fa uns anys, hi havia un patró més unificat de persones en situació d'exclusió o pobresa, segons comenta Gomà, però actualment les dificultats econòmiques afecten un ventall més ampli de població i les edats dels perceptors s'han diversificat en 'tots els indicadors de benestar social'.El regidor de Benestar Social ha manifestat la 'preocupació' de l'Ajuntament per aquesta varietat de persones que viuen en situació de pobresa i en risc d'exclusió social, però l'ha atribuït al creixement i a la major 'complexitat' de la capital catalana. L'edat mitjana dels usuaris és de 50 anys, però ha crescut el nombre de sol·licitants més joves, d'edats compreses entre els 35 i 44 anys, així com de les persones de més de 45 anys que s'adrecen a un centre de serveis socials. A banda de ser uns serveis més utilitzats per dones, aquestes també en tenen necessitat quan són més joves. La meitat dels homes entrevistats té més de 54 anys, mentre que en el cas de les dones aquest percentatge es redueix fins al 39%.
Al mateix ritme que creix la població immigrant, també augmenta la proporció d'estrangers que es dirigeixen als centres de serveis socials. Fa set anys, representaven el 17% dels perceptors dels serveis i ara ja són el 26%. Dins d'aquest col·lectiu, que comprèn 34 nacionalitats diferents, també hi ha una major presència de dones. En el darrer any, els serveis més utilitzats han estat els d'atenció i tractament amb un professional, que han rebut un 58,8% d'usuaris; els d'orientació i tramitació d'ajuts econòmics o recursos, amb un 38,8% de beneficiaris; els serveis d'informació i orientació general, amb un 20% de les consultes.
En menor mesura, entre el 5% i el 10% dels casos, s'han utilitzat els serveis d'orientació i informació de dones, d'assessorament jurídic, assessorament psicològic, orientació per a infants i joves o per a gent gran. Per la limitació pròpia del sistema, la teleassistència o l'ajuda a domicili són utilitzats per un 6,5% i un 9,8%, respectivament, dels usuaris.
Tot i que la majoria d'usuaris estan satisfets amb l'atenció rebuda i valoren molt bé la feina dels professionals, sobretot per l'amabilitat, i els ajuts i recursos rebuts, un dels aspectes pitjor considerats és la lentitud en la gestió del procés i l'atenció.