directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 08:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

8 anys després de la detenció de l’Èric Bertran, “DIA” continua sense etiquetar en català

Avui s’estrena la pel•lícula Fènix 11.23, que narra el cas de l’Èric, el jove voluntari de l’entitat que el 2004 va ser acusat de terrorisme per demanar l’etiquetatge en català

Comentaris 47  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Carrefour, DIA, Mercadona, LIDL, Auchan i El Corte Inglés no etiqueten en català cap de les seves marques blanques, incomplint la legislació vigent. Les empreses dels territoris de parla catalana utilitzen més el català en els seus productes de “marca blanca” mentre que les empreses de fora continuen marginant la llengua i incomplint la Llei. Ho constata la Plataforma per la Llengua en un informe on detecta que els productes de “marca blanca” han incrementat l’ús del català fins al 41%. Bon Preu, Sorli Discau, Eroski i Condis i parcialment etiqueten tots els seus producte en català i parcialment  Bon Àrea, Consum i Miquel Alimentació.

Comparteix
   


Etiquetes
Bon Preu, Sorli Discau, Eroski i Condis etiqueten tots els seus producte en català i parcialment  Bon Àrea, Consum i Miquel Alimentació.

Vuit anys després del cas Èric Bertran, en què aquest jove de 14 anys va ser detingut i acusat de terrorista per demanar l’etiquetatge en català a DIA, aquesta cadena de supermercats continua sense etiquetar en català els seus productes propis, incomplint així la legislació vigent i menystenint els consumidors catalans. Precisament avui s’estrena la pel·lícula Fènix 11.23, de Joel Joan i Sergi Lara, que narra el cas que va commocionar l’opinió pública el 2004. 
 
La Plataforma per la Llengua constata aquesta dada en un nou informe que ha elaborat recentment sobre la presència del català en l’etiquetatge dels productes de “marca blanca” en el territori sota l’administració de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és avaluar l’ús de la llengua catalana en aquest segment de productes i comprovar el grau d’acompliment dels requisits lingüístics establerts en la Llei 22/2010 del Codi de Consum de Catalunya. Els resultats de l’informe constaten que malgrat estar lluny de la plena normalització, hi ha un ús notable del català en aquest tipus de productes. Concretament, el 41% de la mostra de productes sotmesos a estudi estan etiquetats, almenys, en català. S’hi inclouen les marques pròpies de les empreses distribuïdores amb major quota de superfície comercial a Catalunya. Podeu descarregar-vos l’informe aquí.
 
De les 13 marques blanques analitzades (El grup Carrefour és propietari de les marques blanques Carrefour i DIA), 6 no etiqueten en català cap dels productes analitzats (Carrefour, DIA, Mercadona, LIDL, Auchan i El Corte Inglés). En canvi, 4 marques blanques etiqueten tots o gairebé tots els productes en català (Bon Preu, Sorli Discau, Eroski i Condis), mentre que les 3 restants etiqueten parcialment en català o l’utilitzen en algun producte (Bon Àrea, Consum i Miquel Alimentació). 

Les empreses de casa amb el català
 
L’ONG del català ha detectat, doncs, que les empreses distribuïdores amb seu als territoris de parla catalana empren el català en l’etiquetatge de tots o algun dels productes analitzats, llevat dels productes de l’empresa valenciana Mercadona, que només empra el castellà. Contràriament, l’ús del català en les marques pròpies de les empreses distribuïdores de fora els territoris de parla catalana és clarament residual. Tan sols Eroski l’empra de manera generalitzada en els productes propis. 

Prepotencia de DIA
 
Un exemple paradigmàtic d’empresa que incompleix la legislació són les marques blanques del Grup Carrefour: Carrefour i, com ja s’ha dit, DIA. Cap dels productes propis empra el català ni tampoc disposa d’una versió en català del web corporatiu.
 
En resum, el català gaudeix d’una notable presència en els productes de les principals marques blanques amb presència a l’àmbit territorial de Catalunya, molt superior a les de les marques de fabricant, on l’ús del català encara és residual. La creixent presència del català en aquest segment de productes demostra que aquesta llengua és percebuda pels consumidors com un element d’excel·lència i qualitat empresarial, i, al mateix temps, permet a l’empresa crear vincles de proximitat i confiança amb els clients, i en definitiva, guanys estrictament comercials. Les empreses distribuïdores que no l’incorporen, no només situen els seus productes fora de la legalitat, sinó que a més els hi suposa un desavantatge competitiu respecte a les que sí l’incorporen amb normalitat.
 
Avui s'estrena Fènix 11.23, la pel·lícula que explica el cas del jove Èric Bertran, el voluntari de la Plataforma per la Llengua que el 2004, quan només tenia 14 anys, va ser denunciat per terrorisme i portat fins a l'Audiència Nacional per demanar l'etiquetatge en català a la cadena de supermercats DIA, que al film apareix amb el nom fictici de "Diana". La Plataforma per la Llengua va estar en tot moment al costat del jove: el va assessorar davant del cas, va fer una important pressió mediàtica favorable a la seva absolució i dos representants el van acompanyar a Madrid a declarar, entre els quals Martí Gasull, el fundador de l'entitat mort fa unes setmanes en un accident a l'Himàlaia. Finalment, el cas es va arxivar. La història arriba ara als cinemes protagonitzada per Nil Cardoner, el jove actor de Polseres vermelles en la pell de l'Èric Bertran. El repartiment també compta amb Àlex Casanovas, Rosa Gàmiz, Lluís Villanueva, Roberto Álamo i amb la col·laboració especial d'Ana Wagener. 
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#47
Jordi fletxa CATALUNYA
15 de novembre de 2012, 16.39 h

#46 De moment no tens res que a mi em manqui,i si,també soc bilingüe,i fins i tot trilingüe.Perdre el temps aquí és la teva diversió preferida home!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
Gerard fletxa Tarragona
15 de novembre de 2012, 16.33 h

#45 Família, amics, treball estable... Doncs sí, pobra i patètica vida amic meu! I també: En "mi idioma" va con "h" ( tienes razón)es lo que tiene ser bilingüe.
Por cert, no vull perdre més temps en "una conversación de besugos" (como diríamos en mi idioma,segons tu), així que et desitjo una vida sana i felicitat a tu i els teus.

Una abraçada del PPalurdo es diu?
je je, vagi bé.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
Jordi fletxa CATALUNYA
15 de novembre de 2012, 15.57 h

#44 Bufa!! el PPalurdo es fa el pinxo!!! per cert "hem" és del verb "haver"(en el teu idioma "hemos"),segurament volies dir "em"(en el teu idioma "me").
I encara ha de ploure molt per a que un projecte de no-res m'hagi de dir el que haig de fer,o sigui que "tancadet en banda" i passa a jeure,inútil.

P.D.:per descomptat que pots intentar desqualificar-me tot el dia,així tindràs algun objetiu a la teva pobra i patètica existència.B=8


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Gerard fletxa Tarragona
15 de novembre de 2012, 14.41 h

#43 nano dónes per supossat que sóc del PP? a veure si ets vident y no imbècil com crec.
Cap nacionalisme és bó, i si no t'agarada la meva manera de veure les coses respecta als demés i les opinions "tancadet en banda".
Les coses hem surten molt millor a mi qué a tú. estaría descalifican-te tot el dia nen però segur que no tens mitja òstia. Així que ho deixo així.
Un català encara que no t'agradi tros d'ase.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
Jordi fletxa CATALUNYA
14 de novembre de 2012, 15.50 h

#42 Bufa un altre pseudònim pel mateix inútil?si posessis tanta voluntat en treballar potser t'anirien les coses millor,PPalurdo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
13 de novembre de 2012, 14.55 h

#41 No m'ho puc creure, tanta tonteria junta. A veure si ens dediquem a una altra cosa colla de ganduls.
No compro al Dia perquè no etiqueta en català? òstia tú és de rucs, quins principis....
Això és tancar-se en banda, però bé, per a gustos colors.
Un català que flipa amb tots els vostres comentaris.......


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Maria fletxa BCN
11 de novembre de 2012, 20.49 h

Ja fa 8 anys wue no compro al Dia!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
11 de novembre de 2012, 12.50 h

#39 És clar que m'enteneu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
11 de novembre de 2012, 12.46 h

Enten encare algú aquest maltractament a CAT? Pot ser el que fan el mateix amb les seus/seves marits, dones i fills. Oi que m'enteneu, hm?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
Paco Pi fletxa Barcelona
11 de novembre de 2012, 01.57 h

Eroski és, realment, una 'rara avis' en el món comercial alimentari. Contràriament a la immensa majoria de productes de marca blanca, Eroski n'indica la procedència i la distribució. A part, la qualitat en aquesta mena de productes no sols és indiscutible, sinó superior a la mitjana. Gran cooperativa!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.