directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 22:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Tribunal Constitucional espanyol allarga l'agonia de l'Estatut

Els magistrats voten 'no' a la resolució presentada · El nou ponent serà el conservador Guillermo Jiménez

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Després de tres dies d'expectativa, finalment no hi haurà sentència. El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha tornat a ser incapaç d'emetre una sentència sobre l'Estatut català. Els magistrats han votat 'no', amb quatre vots favorables i sis en contra, al dictamen de la ponent Elisa Pérez Vera. Algunes informacions apunten a que els esculls de la negociació són la definició de Catalunya com a nació al preàmbul i els símbols nacionals. Així, l'alt tribunal espanyol torna a posposar la decisió sobre la constitucionalitat de la màxima norma catalana. Ara per ara, no s'espera que la sentència es faci pública fins després de la tardor, quan està previst que hi hagi eleccions al Parlament de Catalunya. Tot i això, la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, els ha instat a continuar el debat sense esperar a les eleccions. Podeu seguir les reaccions a través de Twitter amb el hashtag #estatutRIP.
La proposta d'Elisa Pérez Vera, optava per anul·lar una quinzena d'articles i interpretar una vintena, i tot i això sis magistrats l'han rebutjat. Aquesta és la cinquena vegada que el tribunal vota sense èxit una resolució. Ara la mateixa ponent podria decidir apartar-se d'aquesta tasca, en veure que no s'ha avançat res en les seves cinc ponències o sinó el més probable és que la presidenta, Maria Emilia Casas, designi un nou ponent. Això engega novament tot el procés de deliberacions.

Quatre hores de reunió dimecres, unes altres quatre hores dijous i dues hores aquest divendres no han estat suficients per apropar posicions quan tot semblava en mans d'un o dos magistrats que s'haurien d'haver sumat a les tesis de la ponència d'una de les magistrades Elisa Pérez Vera. Pérez Vera ha tornat a fracassar. Aquest nou fracàs fa evident que la ponent no seguirà presentant ponències sinó que la presidenta, María Emilia Casas, designarà un nou ponent.

El passat mes de novembre en un ple ja es va evidenciar que existia divisió entre els magistrats, que en alguns punts només podria trencar-se si María Emilia Casas, la presidenta de l'òrgan, es decidia a fer servir el seu vot de qualitat, que val per dos. Fins el moment la magistrada no era partidària de fer servir aquest dret.

Entre els favorables a la ponència de Vera hi hauria la presidenta, Eugenio Gay, Pascual Sala i la pròpia ponent. En contra Vicente Conde, Jorge Rodríguez Zapata i Javer Delgado. La clau resideix en els magistrats que formen el tercer grup, que podrien fer de 'frontissa' per assolir l'acord definitiu. Es tracta del vicepresident, Guillermo Jiménez, Ramón Rodríguez Arribas i Manuel Aragón.

Pérez Vera abandona
Pérez Vera ha renunciat a seguir fent-se càrrec de la ponència de la sentència de l'Estatut després que el seu cinquè esborrany no hagi tirat endavant. El nou ponent de la sentència serà el vicepresident de l'alt tribunal, Guillermo Jiménez, del sector conservador. Jiménez, proposat al càrrec pel PP, és un dels magistrats que té pendent la seva renovació, per part del Senat, des de desembre del 2007. La presidenta, María Emilia Casas, ha pres aquesta decisió després que el tribunal hagi estat incapaç de tirar endavant una sentència sobre l'Estatut.

Després que els magistrats hagin estat incapaços d'arribar a un acord, la decisió ha estat donar el relleu de la ponència a un altre magistrat. La ponent Elisa Pérez Vera ha decidit renunciar a tornar a presentar una sisena ponència. Amb aquest escenari, el conservador i vicepresident del tribunal, Guillermo Jiménez, serà l'encarregat de presentar la pròxima ponència. Jiménez tot i ser considerat del bàndol conservador no representa el sector més dur del tribunal.

Respecte a aquesta darrera ponència, Jiménez podia haver estat un dels membres del grup que es va anomenar 'frontissa', i que es podria haver sumat al text dels progressistes juntament amb Manuel Aragón. Jiménez té pendent la seva renovació des del desembre del 2007.

El passat mes de novembre en un ple ja es va evidenciar que existia divisió entre els magistrats, que en alguns punts només podria trencar-se si María Emilia Casas, la presidenta de l'òrgan, es decidia a fer servir el seu vot de qualitat, que val per dos. Fins el moment la magistrada no era partidària de fer servir aquest dret.

Entre els favorables a la ponència de Vera hi hauria la presidenta, Eugenio Gay, Pascual Sala i la pròpia ponent. En contra Vicente Conde, Jorge Rodríguez Zapata i Javier Delgado. La clau residia en els magistrats que formen el tercer grup, que podrien fer de 'frontissa' per assolir l'acord definitiu. Es tracta del vicepresident, Guillermo Jiménez, Ramón Rodríguez Arribas i Manuel Aragón.

Quatre hores de reunió dimecres, altres quatre hores dijous i dos hores aquest divendres no han estat suficients per apropar posicions quan tot sembla en mans d'un o dos magistrats que s'haurien de sumar a les tesis de la ponència d'una de les magistrades Elisa Pérez Vera. Aquest nou fracàs fa evident que la ponent no seguirà presentant ponències sinó que la presidenta, María Emilia Casas, designarà un nou ponent.

Aquest dijous no va ser possible votar després de les deliberacions per poder així avaluar el suport real de la ponència que per cinquena vegada la magistrada Elisa Pérez Vera presenta al ple sense èxit.

Els magistrats del Tribunal Constitucional van decidir aquest dijous interrompre fins aquest divendres al matí, encara sense hora fixada, el debat sobre els recursos presentats contra l'Estatut, després de quatre hores de reunió. En la primera jornada de deliberacions, van intervenir tots els magistrats per exposar la seva visió sobre els articles recorreguts.

Els magistrats del Tribunal Constitucional van abandonar dimecres poc després de dos quarts de nou del vespre la seu de l'alt tribunal sense haver arribat a cap acord sobre els set recursos interposats contra l'Estatut.

Després de quatre hores de debat intens i dur però sense resultats, els magistrats van afrontar dijous la sessió amb els set recursos contra el text sobre la taula i amb la necessitat d'apropar posicions cap a la ponència de la magistrada Pérez Vera.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Mercè fletxa Barcelona
19 d'abril de 2010, 10.51 h

Ja està bé, qui son els magistrats del Constitucional per parlar de la unitat de Ejpanya? Ejpanya es un Estat de Nacions, i Catalunya és una NACIÓ, petit qui peti! Haurien de dedicar-se a dictar sentència per despres saber que fer des de Catalunya, i no parlar ni exigir sobre la unitat (sembla que hagi resucitat el dictador), a sobre, un dels Magistrat ja no hauria de ser al tribunal constitucional perque va exhaurit el seu mandat fa dos anys, quines garanties tenim les autonomies amb aques... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
joan fletxa Barcelona
16 d'abril de 2010, 18.27 h

Ridao creu que davant d'una retallada Montilla actuarà com Companys, lamentable

http://www.europapress.cat/politica/noticia-estatut-ridao-creu-davant-duna-retallada-montilla-actuara-com-companys-20100416164257.html


afortunadament els catalans no permetrem un tercer tripartit


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
16 d'abril de 2010, 18.13 h

El Constitucional i els papers de l'estatutet

www.youtube.com/watch?v=pQqSnbx4hlQ


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Antoni fletxa Barcelona
16 d'abril de 2010, 17.58 h

El més difícil serà argumentar la sentència en haver-hi discrepàncies entre els magistrats, lo que no deixa pas gaire be a la justícia, si com sembla intenten aplicar-la per votació. Segons aquest criteri no dependria tant del que hi ha legislat i dels acords internacional que l'estat te ratificats, més aviat de la capacitat dels magistrats que no s'acaben de posar d'acord. Això em recorda aquella pel·lícula de “Doce hombres sin piedad” aquells no feien el paper de jutges profess... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
16 d'abril de 2010, 17.48 h

I, aquí l'importa l'estatutet i el que facin amb ell? Doncs als polítics covards i als espanyolistes.

Visca la constitució catalana!
Visca la llibertat!
Visca Catalunya quart estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Maria fletxa Barcelona
16 d'abril de 2010, 17.27 h

És una gran notícia, per fi tindrem sentencia, i l'estatut mort d'una vegada per totes, de totes maneres ja la tenim la sentencia
http://in.directe.cat/c2014/blog/3426/ja-tenim-sentencia-lestatut-es-mort-dignitat-es-independencia


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Francesc fletxa Lloret de Mar (La Selva)
16 d'abril de 2010, 16.58 h

I si ens independentizem abans de la puta sentencia del TC??


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2 Sílvia Martínez
16 d'abril de 2010, 16.14 h

Ten raó, Thor, i va bé assenyalar que la indefinició és un problema.
Observem el que ha passat amb la reunió excepcional del TC i en l'ambient. Impressionant el canvi, si us fixeu en les pelis que espanyolisme i autonomisme miraven de muntar-nos al 2006, i al 2007, 2008, 2009 ho veureu. Podríem dir que la situació s'ha desembolicat, que estem en un bon desembolic.

I com és clar que no sóc una marciana, segur que a molta gent li ha passat que ara, aquestes maneres tant violentes de tra... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Thor fletxa Igualada
16 d'abril de 2010, 15.44 h

A algú li calen mes arguments per veure que el model autonòmic està esgotat, que l'estat espanyol no te gens ni mica de respecte per Catalunya, els catalans i les nostres institucions, i que l'unica manera de sobreviure com a nació es amb un estat propi? Això va per aquells de CiU encara indefinits, els del PSC que se senten catalans (que algun hi haura), i per els cagadubtes de ICV que no es mullen ni per casualitat. La independència es l'unic projecte REAL de pais.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.