El Tribunal Constitucional espanyol allarga l'agonia de l'Estatut
Els magistrats voten 'no' a la resolució presentada · El nou ponent serà el conservador Guillermo Jiménez
Després de tres dies d'expectativa, finalment no hi haurà sentència. El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha tornat a ser incapaç d'emetre una sentència sobre l'Estatut català. Els magistrats han votat 'no', amb quatre vots favorables i sis en contra, al dictamen de la ponent Elisa Pérez Vera. Algunes informacions apunten a que els esculls de la negociació són la definició de Catalunya com a nació al preàmbul i els símbols nacionals. Així, l'alt tribunal espanyol torna a posposar la decisió sobre la constitucionalitat de la màxima norma catalana. Ara per ara, no s'espera que la sentència es faci pública fins després de la tardor, quan està previst que hi hagi eleccions al Parlament de Catalunya. Tot i això, la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, els ha instat a continuar el debat sense esperar a les eleccions. Podeu seguir les reaccions a través de Twitter amb el hashtag #estatutRIP.
La proposta d'Elisa Pérez Vera, optava per anul·lar una quinzena d'articles i interpretar una vintena, i tot i això sis magistrats l'han rebutjat. Aquesta és la cinquena vegada que el tribunal vota sense èxit una resolució. Ara la mateixa ponent podria decidir apartar-se d'aquesta tasca, en veure que no s'ha avançat res en les seves cinc ponències o sinó el més probable és que la presidenta, Maria Emilia Casas, designi un nou ponent. Això engega novament tot el procés de deliberacions.Quatre hores de reunió dimecres, unes altres quatre hores dijous i dues hores aquest divendres no han estat suficients per apropar posicions quan tot semblava en mans d'un o dos magistrats que s'haurien d'haver sumat a les tesis de la ponència d'una de les magistrades Elisa Pérez Vera. Pérez Vera ha tornat a fracassar. Aquest nou fracàs fa evident que la ponent no seguirà presentant ponències sinó que la presidenta, María Emilia Casas, designarà un nou ponent.
El passat mes de novembre en un ple ja es va evidenciar que existia divisió entre els magistrats, que en alguns punts només podria trencar-se si María Emilia Casas, la presidenta de l'òrgan, es decidia a fer servir el seu vot de qualitat, que val per dos. Fins el moment la magistrada no era partidària de fer servir aquest dret.
Entre els favorables a la ponència de Vera hi hauria la presidenta, Eugenio Gay, Pascual Sala i la pròpia ponent. En contra Vicente Conde, Jorge Rodríguez Zapata i Javer Delgado. La clau resideix en els magistrats que formen el tercer grup, que podrien fer de 'frontissa' per assolir l'acord definitiu. Es tracta del vicepresident, Guillermo Jiménez, Ramón Rodríguez Arribas i Manuel Aragón.
Pérez Vera abandona
Pérez Vera ha renunciat a seguir fent-se càrrec de la ponència de la sentència de l'Estatut després que el seu cinquè esborrany no hagi tirat endavant. El nou ponent de la sentència serà el vicepresident de l'alt tribunal, Guillermo Jiménez, del sector conservador. Jiménez, proposat al càrrec pel PP, és un dels magistrats que té pendent la seva renovació, per part del Senat, des de desembre del 2007. La presidenta, María Emilia Casas, ha pres aquesta decisió després que el tribunal hagi estat incapaç de tirar endavant una sentència sobre l'Estatut.
Després que els magistrats hagin estat incapaços d'arribar a un acord, la decisió ha estat donar el relleu de la ponència a un altre magistrat. La ponent Elisa Pérez Vera ha decidit renunciar a tornar a presentar una sisena ponència. Amb aquest escenari, el conservador i vicepresident del tribunal, Guillermo Jiménez, serà l'encarregat de presentar la pròxima ponència. Jiménez tot i ser considerat del bàndol conservador no representa el sector més dur del tribunal.
Respecte a aquesta darrera ponència, Jiménez podia haver estat un dels membres del grup que es va anomenar 'frontissa', i que es podria haver sumat al text dels progressistes juntament amb Manuel Aragón. Jiménez té pendent la seva renovació des del desembre del 2007.
El passat mes de novembre en un ple ja es va evidenciar que existia divisió entre els magistrats, que en alguns punts només podria trencar-se si María Emilia Casas, la presidenta de l'òrgan, es decidia a fer servir el seu vot de qualitat, que val per dos. Fins el moment la magistrada no era partidària de fer servir aquest dret.
Entre els favorables a la ponència de Vera hi hauria la presidenta, Eugenio Gay, Pascual Sala i la pròpia ponent. En contra Vicente Conde, Jorge Rodríguez Zapata i Javier Delgado. La clau residia en els magistrats que formen el tercer grup, que podrien fer de 'frontissa' per assolir l'acord definitiu. Es tracta del vicepresident, Guillermo Jiménez, Ramón Rodríguez Arribas i Manuel Aragón.
Quatre hores de reunió dimecres, altres quatre hores dijous i dos hores aquest divendres no han estat suficients per apropar posicions quan tot sembla en mans d'un o dos magistrats que s'haurien de sumar a les tesis de la ponència d'una de les magistrades Elisa Pérez Vera. Aquest nou fracàs fa evident que la ponent no seguirà presentant ponències sinó que la presidenta, María Emilia Casas, designarà un nou ponent.
Aquest dijous no va ser possible votar després de les deliberacions per poder així avaluar el suport real de la ponència que per cinquena vegada la magistrada Elisa Pérez Vera presenta al ple sense èxit.
Els magistrats del Tribunal Constitucional van decidir aquest dijous interrompre fins aquest divendres al matí, encara sense hora fixada, el debat sobre els recursos presentats contra l'Estatut, després de quatre hores de reunió. En la primera jornada de deliberacions, van intervenir tots els magistrats per exposar la seva visió sobre els articles recorreguts.
Els magistrats del Tribunal Constitucional van abandonar dimecres poc després de dos quarts de nou del vespre la seu de l'alt tribunal sense haver arribat a cap acord sobre els set recursos interposats contra l'Estatut.
Després de quatre hores de debat intens i dur però sense resultats, els magistrats van afrontar dijous la sessió amb els set recursos contra el text sobre la taula i amb la necessitat d'apropar posicions cap a la ponència de la magistrada Pérez Vera.