directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 09:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Llena veu inevitable la pujada del preu de la llet i diu que no es pot frenar des de Catalunya

El de la llet és un "mercat global"

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, veu inevitable que la gran pujada del preu dels cereals, i per tant dels pinsos animals, repercuteixi en un increment del preu de la llet, que es preveu de fins a un 40% en els pròxims mesos. Llena ha promès que la conselleria intentarà 'fer entendre' al sector de la distribució que aquesta pujada, però, ha de ser 'justa' per al consumidor i equivalent a la pujada dels pinsos, però ha advertit que tots els intermediaris voldran treure'n profit. A més, Llena ha advertit a Unió de Pagesos que intentar frenar aquesta pujada des de Catalunya és 'ingenu' i 'bucòlic', ja que el de la llet és un mercat global.
llet vaca
Comparteix
   


Etiquetes
Durant una roda de premsa a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), on ha participat en una jornada sobre agricultura i medi ambient, Llena ha reconegut com a inevitable un notable augment en el preu de la llet que es deixarà notar 'en els pròxims quatre o sis mesos'. L'origen s'ha de buscar en el gran augment del preu dels cereals, d'entre un 60% i un 100%, que evidentment ha afectat al preu dels pinsos amb què s'alimenta la ramaderia.

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, va denunciar el passat dimecres que la pujada del 40% que es preveu en el preu de la llet és, però, 'injustificable'. Segons Caball, des de principis d'aquest 2007 el preu de la matèria prima ha pujat un 16%, però hi ha altres elements, a part de la matèria primera, que ponderen en el preu d'un làctic. 'Això és que algú vol aprofitar-se una altra vegada de la conjuntura econòmica i fer pagar els plats trencats al consumidor', va denunciar.

En aquest sentit, el conseller Llena ha reconegut que en la cadena de producció i distribució 'hi ha tot un seguit d'intermediaris, i tots ells voldran que aquesta pujada de preus no els sigui desfavorable'. Llena s'ha compromès, però, a vetllar perquè aquesta pujada de preus sigui justa per al consumidor i equivalent a la repercussió de la l'alimentació animal. 'La conselleria ha d'intentar fer entendre al sector que ha de ser una pujada justa, perquè si apugen molt el preu la repercussió serà que vendran menys llet', ha subratllat el conseller. Aquesta missió, ha advertit, no serà fàcil, ja que 'estem en una situació de mercat, on l'oferta i la demanda són les que acaben imposant-se'.

Llena ha recordat que fa poc la conselleria va signar un conveni amb tota la gran distribució catalana, però ha subratllat que la pujada de la llet 'serà una qüestió global, que escaparà de Catalunya, i per tant són ingènues aquestes actituds hiperproteccionistes que de vegades té Unió de Pagesos. Pretendre que des de Catalunya podem posar fre a la pujada del preu de la llet, que està en un mercat globalitzat, és bucòlic', ha advertit al sindicat.

Pel que fa al preu de transformats dels cereals per a l'alimentació humana, com el pa i les farines, Llena ha apuntat que la repercussió de preus serà menor per al consumidor i no hauria de superar 'un 15% o 20%'. Llena ha recordat que des del Govern s'ha demanat al ministeri i a la Unió Europea diverses mesures per fer front a la pujada de preus dels cereals, com ara la reducció dels aranzels europeus sobre el blat, que arriben a 950 euros per tona, o l'aixecament de l'obligació de mantenir un 10% dels terrenys en guaret.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.