directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El Govern i l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols construiran un mausoleu a l'expresident Irla "per recuperar la seva memòria"

Fou president de la Generalitat des de l'afusellament de Companys fins el 1954

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Josep Lluís Carod-Rovira, s'ha reunit aquest diumenge amb l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó, i han acordat construir un mausoleu al cementiri de la població on hi reposaran els cossos de l'expresident de la Generalitat a l'exili i fill de Sant Feliu, Josep Irla, i la dels seus pares. D'aquesta manera, Carod-Rovira ha dit que es "recupera la memòria" del que va ser "un president valent i que estimava el seu país". El vicepresident del Govern també ha anunciat que convertiran la Casa Irla en un "espai de debat i reflexió a nivell internacional", gràcies a un acord conjunt amb la Diputació, l'ajuntament i el mateix Govern.
El vicepresident del Govern ha dit que la construcció del mausoleu serà una iniciativa "de caràcter immediat" i que es convocarà un concurs públic per adjudicar la construcció.

Arran de converses amb els familiars de l'expresident, les dues parts implicades en el projecte –Govern i ajuntament- han sabut que el desig de l'expresident a l'exili era descansar al costat dels seus pares i per això construiran un mausoleu on puguin dipositar les despulles de tots tres.

Carod-Rovira ha destacat la valentia del que fou president a l'exili ja que, segons ha dit, calia "estimar molt el nostre país" per acceptar portar el timó de Catalunya després que Companys fos afusellat i que França estigués ocupada pels nazis.

Josep Irla va néixer el 1874 a Sant Feliu de Guíxols i va ser president del Parlament de Catalunya des del 1938 fins al final de la guerra civil. Després es va exiliar a França i, quan Lluís Companys va ser assassinat, va erigir-se president de la Generalitat a l'exili. Moriria el 1958 a França i no va ser fins el 1981 quan les seves despulles es van traslladar a Sant Feliu de Guíxols, el seu poble natal.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Marc fletxa Barcelona
27 d'agost de 2007, 13.42 h

Una gran iniciativa. Cal que els patriotes catalans tinguin un lloc destacat a la societat d´avui en dia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.