Mas-Colell creu que Europa forçarà Espanya a debatre i negociar la independència
Assegura que el procés català és un mal de cap per a la Unió Europea, però que en cap cas permetrà que no sigui un procés democràtic
El conseller d'economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que si Catalunya fa el procés cap a l'estat propi de manera radicalemt democràtica, Europa finalment "forçarà" a Espanya a actuar en la lògica europea, és a dir, a través de formes democràtiques i del diàleg. Això no vol dir, tanmateix, que el procés català no sigui un "mal de cap" per a Europa, però en qualsevol cas, Mas-Colell ha recordat que ''és podria dir que Europa és un mal de cap constant'' i per tant ja estan acostumats i el que no es permetrà és que el debat no es tracti d'una manera democràtica, ha conclòs.
El conseller preveu que el dia després del 25-N s'haurà de negociar ''molt'' i establir una marc de discussió política on ''tot'' es pugui parlar, mentre que paral·lelament la vida econòmica i l'activitat empresarial puguin seguir inalterables. En aquest sentit, el conseller ha volgut ''garantir'' a tots els assistents al 15è Fòrum Empresarial reunits a la Facultat d'Econòmiques que la Generalitat mantindrà el principi de ''seguretat jurídica'' en totes les actuacions empresarials i que es respectaran tots els acords que s'hagin signat a Catalunya.El debat de Catalunya coincideix amb el procés de referèndum sobre la independència d'Escòcia al Regne Unit i ''tot i que Espanya no és el Regne Unit'', el fet de compartir en temps aquesta mateixa iniciativa a Catalunya ''implica'' una disciplina del debat, unes formes democràtiques i una manera de fer ''amb normes europees'' que suposaran una ''protecció'' per als interessos de Catalunya. Aquest paraigües europeu ''forçarà'' al govern espanyol a què actuï amb una lògica europea, ha afirmat.
Per acabar, Mas-Colell ha reconegut irònicament que aquest debat de Catalunya a Europa suposa un ''mal de cap'' per a Brussel·les, però ha recordat que ''és podria dir que Europa és un mal de cap constant'' i per tant ja estan acostumats i el que no es permetrà és que el debat no es tracti d'una manera democràtica, ha conclòs.
"El que és important és la llibertat"
Mas-Colell ha explicat que el Govern estava disposat a un ''acord raonable'' de transferència de recursos en la negociació pel pacte fiscal a canvi d'obtenir ''llibertat'' per decidir en els àmbits de competència de Catalunya, ha explicat. En aquesta petició ''se'ns va dir que no'' i es va seguir defensant una visió ''uniforme'' del conjunt de les autonomies, ha explicat. Per Mas-Colell, és més important la llibertat per decidir i organitzar-se que no els recursos, ja que amb llibertat i poden gestionar en funció dels interessos catalans, es podria tenir una taxa de creixement més alta i contrarrestar així el dèficit fiscal. Per il·lustrar aquesta aposta prioritària a favor de la ''llibertat'' en relació amb les competències pròpies per sobre de les transferències de recursos, el que es coneix com dèficit fiscal, el conseller ha explicat un estudi que indica que si Catalunya hagués crescut en l'última fase d'expansió l'1% més del que va créixer, aquest augment de la riquesa, que a Catalunya suposa uns 2.000 milions d'euros anuals, hagués neutralitzat el dèficit fiscal. La reflexió de Mas-Colell defensava que la ''taxa de creixement'' és més determinant que el dèficit fiscal. En aquest sentit, el conseller ha recordat que en aquests anys de bonança, Navarra i el País Basc, amb concert econòmic, han crescut més que Catalunya perquè han tingut control legislatiu de les seves competències i per això ''no han anat frenats'' com si ha anat Catalunya.
Mas-Colell ha defensat aquesta ''capacitat de decidir'' sobre les competències pròpies i sense estar ''encotillats'' a legislacions de base o generals, com per exemple ho estan les universitats catalanes amb la Llei d'Ordenació Universitàries (LOU).