directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 05:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas-Colell creu que Europa forçarà Espanya a debatre i negociar la independència

Assegura que el procés català és un mal de cap per a la Unió Europea, però que en cap cas permetrà que no sigui un procés democràtic

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El conseller d'economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que si Catalunya fa el procés cap a l'estat propi de manera radicalemt democràtica, Europa finalment "forçarà" a Espanya a actuar en la lògica europea, és a dir, a través de formes democràtiques i del diàleg. Això no vol dir, tanmateix, que el procés català no sigui un "mal de cap" per a Europa, però en qualsevol cas, Mas-Colell ha recordat que ''és podria dir que Europa és un mal de cap constant'' i per tant ja estan acostumats i el que no es permetrà és que el debat no es tracti d'una manera democràtica, ha conclòs. 

Comparteix
   

El conseller preveu que el dia després del 25-N s'haurà de negociar ''molt'' i establir una marc de discussió política on ''tot'' es pugui parlar, mentre que paral·lelament la vida econòmica i l'activitat empresarial puguin seguir inalterables. En aquest sentit, el conseller ha volgut ''garantir'' a tots els assistents al 15è Fòrum Empresarial reunits a la Facultat d'Econòmiques que la Generalitat mantindrà el principi de ''seguretat jurídica'' en totes les actuacions empresarials i que es respectaran tots els acords que s'hagin signat a Catalunya. 

El debat de Catalunya coincideix amb el procés de referèndum sobre la independència d'Escòcia al Regne Unit i ''tot i que Espanya no és el Regne Unit'', el fet de compartir en temps aquesta mateixa iniciativa a Catalunya ''implica'' una disciplina del debat, unes formes democràtiques i una manera de fer ''amb normes europees'' que suposaran una ''protecció'' per als interessos de Catalunya. Aquest paraigües europeu ''forçarà'' al govern espanyol a què actuï amb una lògica europea, ha afirmat. 

Per acabar, Mas-Colell ha reconegut irònicament que aquest debat de Catalunya a Europa suposa un ''mal de cap'' per a Brussel·les, però ha recordat que ''és podria dir que Europa és un mal de cap constant'' i per tant ja estan acostumats i el que no es permetrà és que el debat no es tracti d'una manera democràtica, ha conclòs. 

"El que és important és la llibertat"
Mas-Colell ha explicat que el Govern estava disposat a un ''acord raonable'' de transferència de recursos en la negociació pel pacte fiscal a canvi d'obtenir ''llibertat'' per decidir en els àmbits de competència de Catalunya, ha explicat. En aquesta petició ''se'ns va dir que no'' i es va seguir defensant una visió ''uniforme'' del conjunt de les autonomies, ha explicat. Per Mas-Colell, és més important la llibertat per decidir i organitzar-se que no els recursos, ja que amb llibertat i poden gestionar en funció dels interessos catalans, es podria tenir una taxa de creixement més alta i contrarrestar així el dèficit fiscal. Per il·lustrar aquesta aposta prioritària a favor de la ''llibertat'' en relació amb les competències pròpies per sobre de les transferències de recursos, el que es coneix com dèficit fiscal, el conseller ha explicat un estudi que indica que si Catalunya hagués crescut en l'última fase d'expansió l'1% més del que va créixer, aquest augment de la riquesa, que a Catalunya suposa uns 2.000 milions d'euros anuals, hagués neutralitzat el dèficit fiscal. La reflexió de Mas-Colell defensava que la ''taxa de creixement'' és més determinant que el dèficit fiscal. En aquest sentit, el conseller ha recordat que en aquests anys de bonança, Navarra i el País Basc, amb concert econòmic, han crescut més que Catalunya perquè han tingut control legislatiu de les seves competències i per això ''no han anat frenats'' com si ha anat Catalunya. 

Mas-Colell ha defensat aquesta ''capacitat de decidir'' sobre les competències pròpies i sense estar ''encotillats'' a legislacions de base o generals, com per exemple ho estan les universitats catalanes amb la Llei d'Ordenació Universitàries (LOU).



COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
17 de novembre de 2012, 18.31 h

Segurament que la "llibertat per a decidir i organitzar-se" com diu el Conseller és més important inclús
que el dèficit fiscal. Aquí s'hi amaga molta mentida i molt robatori d'Espanya. Algun dia, que no tardarà
gaire, sabrem totes les martingales que la oligarquia espanyola ha fet amb nosaltres. Per això no volen
que marxem, no perquè ens estimin molt com diu alguna d'aquestes noies impresentables que són al
govern espanyol amb aires de suficiència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
17 de novembre de 2012, 16.57 h

Únicament tenim un objetiu el diia 25N i ens l'ha donat el senyor ministre de Justícia d'aquest regne veí que es diu Espanya no sobrevisqui dins l'euro.

Tots a les urnes el 25.

Ra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
17 de novembre de 2012, 10.39 h

-però que NO permetrà que no sigui democràtic. No 'però que en cap cas permetrà'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
RAC fletxa Rubi
17 de novembre de 2012, 09.46 h

com més merda ens tirin, més emprenyats estarem i més votarem per poder decidir independència. Si tenim una gran majoria de vots, ho tenim pràcticament guanyat, Espanya haurà de fer el que li digui Europa i s'ha acabat el bròquil. Per això estan tan acollonits.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Synera fletxa Barcelona
17 de novembre de 2012, 08.55 h

Aragonesos de l'oest, us costa pair la situació, oi? Doncs compreu almax.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
17 de novembre de 2012, 01.47 h

http://www.youtube.com/watch?v=B_ruO8nyJpc&feature=plcp

"Sense Catalunya, Espanya no podria sobreviure dins l'euro". Aquest va ser el discurs que va llançar el ministre de Justícia, Alberto Ruiz- Gallardón, després de dinar amb empresaris al Cercle d'Economia.

09/10/2012 Alberto Ruiz- Gallardón, el ministre de justícia de l'estat espanyol reconeix que espanya seria expulsada de l'Euro


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
17 de novembre de 2012, 01.29 h

Els aragonesos de l' est marxen, sí, se'n van. Per què patiu? No hi ha cap problema. No volem que ens mantingueu més. Som prou grans.cap problema. Sense nosaltre guanyareu. Adéu i tant amics.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
17 de novembre de 2012, 01.25 h

Espanya no té res a fer. Ells han volgut perdre la joia de a corona:CAT. S'ho han ben buscat. Repase-ho tot. Son tan burros que pensaben que eram cobards, que hoens atreviriem, que tragariem tot. Hahahahahahahahaha. S'ha de ser idiota! Adéu Espanya. Ja us ho fareo. Per què patiu tant? Game is over. Finito. S'acabat. So simple.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
16 de novembre de 2012, 22.01 h

Moviment Estelada Verda

La tauromàquia a Catalunya només va ser la punta de l'iceberg del maltractament animal a casa nostra. Molta gent ignora del maltractament dels bous embolats, dels bous ensogats, del subsòl del zoo de Barcelona que es la zona de masmorres en la que acull als animals que malviuen al zoo durant la major part del dia, de la producció de foie gras, etc. Aturem la crueltat cap als animals!

https://www.facebook.com/esteladaverda


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
16 de novembre de 2012, 21.07 h

http://www.youtube.com/watch?v=NGgWYozseDI&feature=plcp

Segon vídeo d'en Sharif: 'Els catalans no tenen un exèrcit, tenen el poder del seu vot'


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.