directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Només ERC es desmarca de l'única resposta que formulen els partits catalans: renovar el TC

Assegura que no s'hi ha de perdre més temps i que el camí és el dret a decidir

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

La classe política catalana, amb José Montilla al capdavant, tan sols sap demanar la renovació del Tribunal Constitucional espanyol (TC) després que ahir va tornar a fracassar en l'intent de sentenciar l'Estatut. El president de la Generalitat, José Montilla, va anunciar solemnement que es dirigirà a Zapatero i Rajoy per forçar un canvi al TC. Idèntica proposta a la que havia fet unes hores abans tant el president de CiU, Artur Mas, que instava el Parlament a liderar la renovació de l'alt tribunal, com el secretari general d'ICV, Joan Herrera, que va proclamar que el tribunal 'ha tancat un cicle'. Tan sols el president d'ERC, Joan Puigcercós, es va desmarcar d'aquest discurs assegurant que no s'ha perdre més temps amb el TC i que el camí és el dret a decidir.
José Montilla, senyera, Estatut
Comparteix
   

El tercer dia de reunió del plenari del Tribunal Constitucional va causar molta expectació a Catalunya, fins al punt que a primera hora del matí, el president de la Generalitat va decidier d'anul·lar la seva agenda a l'espera de les notícies que arribessin des de Madrid. Tot i que, en un primer moment, van rebre amb escepticisme la reunió del TC, la pròrroga d'un dia va acabar inquietant la classe política catalana, que a primera hora del matí veia que tot podia passar.

Prova d'aquesta incertesa va ser que el Govern estava preparat davant de la possibilitat que finalment els magistrats es posessin d'acord. Segons fonts de l'executiu, fins i tot hi havia una reunió convocada al Palau de la Generalitat en cas que hi hagués sentència. Una trobada entre els socis del Govern en la qual hi havien d'assistir el mateix Montilla, el president d'ERC, Joan Puigcercós, i el secretari general d'ICV, Joan Herrera. A més, el president de CiU, Artur Mas, va revelar que havia tingut contactes discrets en els últims dies amb el president per fer una lectura conjunta de la possible sentència.

Després de conèixer-se la no-publicació de la sentència, es van anar desencadenant les reaccions dels líders polítics i de les principals institucions. L'últim a parlar va ser el president de la Generalitat, José Montilla, que va proclamar solemnement que durant els tres anys i mig que fa que l'Estatut se sotmet a debat al TC 'hem mantingut la calma. Hem mantingut la calma i la serenitat durant tot aquest temps. I la mantindrem.'

També va explicar que es posaria en contacte amb el president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero, i el president del PP, Mariano Rajoy, per pregar-los que impulsin la renovació de l'alt tribunal. També va demanar una reflexió al TC i el va instar a dir que l'Estatut és constitucional després de més de 3 anys i mig de ser incapaços d'arribar a un acord.

En el mateix sentit també es va pronunciar el president del Parlament, Ernest Benach. En una breu declaració institucional, també va considerar que el TC està 'incapacitat' per redactar una sentència sobre l'Estatut i va demanar la immediata renovació dels seus membres. Finalment va fer una crida a la unitat dels partits catalans i a la societat per defensar els interessos de Catalunya.

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, encarregat del desplegament de l'Estatut, també va demanar que sigui un nou Tribunal Constitucional el que emeti sentència de l'Estatut i va reclamar que no arribi fins passades les eleccions, ja que considera que no hi pot haver 'interferències en temps electorals'.

El president de CiU, Artur Mas, va instar el Parlament a reivindicar una la renovació dels membres del TC a qui ja els ha caducat el mandat i va augurar una sentència més dura, després que la ponent Elisa Pérez Vera hagi renunciat seguir com a ponent i el conservador Guillermo Jiménez hagi agafat el relleu. El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, també va reclamar que la sentència es deixi per a després de les eleccions i va instar la Generalitat a demanar la recusació dels magistrats que tenen el mandat caducat si no hi ha renovació del TC.

En la mateixa línia, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va argumentar que el tribunal 'ha tancat un cicle'. 'És l'hora que des de Catalunya solemnement i des de la unitat política es digui que aquest Constitucional ha de dimitir i plegar i que un de nou ha d'avalar la plena constitucionalitat de l'Estatut', afegí.

Per la seva banda, la diputada del PSC i ponent de l'Estatut Lídia Santos va demanar la renovació d'un TC que veu 'incapaç d'assumir les seves responsabilitats'. Va parlar de situació 'd'absoluta precarietat', ja que, per la manca de renovacions, està en 'una situació constitucionalment anòmala'. Tot amb tot, Santos no feu cap esment al recurs d'inconstitucionalitat que també té interposat contra l'Estatut el Defensor del Poble espanyol, el socialista Enrique Múgica.

Des de Girona, el líder del PP, Mariano Rajoy, va assegurar que acataria la sentència i que li agradaria que 'tothom ho fes'. També va demanat 'un esforç' perquè 'aquest assumpte es resolgui immediatament' ja que calia 'claredat i saber on estem'. La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va lamentar que les deliberacions del Constitucional dels últims tres dies no hagin servit per dictar la sentència.

En una línia similar es va expressar Ciutadans, que va demanar que el Tribunal Constitucional emeti la sentència sense tenir en compte el calendari electoral i que aquesta surti el 'més aviat possible'.

ERC se'n desmarca
Enmig de tot aquest panorama de peticions i suplicatòries al TC, el president d'ERC, Joan Puigcercós, va optar per desmarcar-se i afirmar: 'No cal ni perdre un minut per reformar TC, que ells facin la seva que nosaltres ja tenim un camí', el dret a decidir. En aquest sentit, va fer una crida al president de la Generalitat, José Montilla, i al president de CiU, Artur Mas, a fer un 'pas endavant' i apostar per aquesta via.

'El futur de Catalunya no passa pel TC, sinó per la voluntat del poble català. Catalunya no pot estar parada i aturada', va afirmar, retraient al president de la Generalitat que anul·lés la seva agenda, 'perquè uns senyors, un senyor en aquest cas, no ha secundat la ponència'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
18 d'abril de 2010, 16.09 h

Aquesta noticia no ho explica tot. En Mas va conminar al govern i al Parlament a demanar la recusació dels membres del T. Constitucional, i aixó és molt més que demanar la renovació.

Però és clar, d'aixó , degut a la apagada informativa decretada pel tripartit sobre CiU, ningú en parla.

Ah!...i CiU sola no pot recusar als membres del T.C. només ho poden fer el govern o el Parlament.

No ho farán, m'hi jugo una bossa sencera de pèssols.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Montse fletxa Barcelona
17 d'abril de 2010, 22.16 h

Només quan hi ha eleccions Erc fa un intent d'amenaça que mai no arriba a concretar-se. És la postura més hipòcrita de l'arc parlamentari català. Al menys els altres no prometen el que no volen o no poden fer. Ara ja només ens queda Laporta i els reagrupats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Marc Aloy Simó fletxa Pla d'Urgell
17 d'abril de 2010, 19.04 h

E (ex-ERC) ja va manifestar la seva decisió: va decidir "Montilla el español". Qualsevol altre consideració és fum, fum,fum!


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
17 d'abril de 2010, 14.14 h

si, si... si ja sabem que a Esquerra ens sabeu molt de marcar paquet... FETS i no paraules!!! com diu el vostre capo...


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Francesc fletxa Lloret de Mar (La Selva)
17 d'abril de 2010, 13.12 h

i per que Catalunya no presenta recurs contra els estatuts de les 5 comunitats autonomes que van en contra de l´estatut catala??


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
17 d'abril de 2010, 12.55 h

Res de nou sota el sol. En els moments clau ERC sempre està al costat de Catalunya i la resta de partits al costat d´Espanya. Exemples: constituciò Espanyola, constituciò Europea, estatut retallat...


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
apendrepelsac fletxa Montilla-Mas i Saura
17 d'abril de 2010, 12.29 h

Com sempre Esquerra es quedarà sola defensant la dignitat del poble català. Mentre tant i com sempre,Montilla, Mas i Saura....al servei de la corona i del regne d'Espanya., per la poltrona.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Republicà fletxa Barcelona
17 d'abril de 2010, 12.12 h

Gràcies ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2 Sílvia Martínez
17 d'abril de 2010, 09.11 h

Gràcies, ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
joan fletxa Barcelona
17 d'abril de 2010, 08.25 h

ves.cat/ad~q


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.