directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Debat a 7, guanya la independència

L’unionisme es queda sense arguments de pes davant l’asfixia que suposa Espanya mentre menysté el dret a decidir del poble català

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 19 vots )
carregant Carregant

El debat de TV3 entre els set candidats a la presidència de la Generalitat era complicat i s’ha convertir en algun moment amb un guirigall, però la conclusió, després de dues hores intenses, és que el bloc pel dret a decidir (CiU, ERC, ICV-EUiA i SI) han guanyat el pols. Mas ha estat sencer defensant el dret per decidir del poble, però li ha passat factura els pactes amb el PPC i les polítiques de dretes en les retallades, a Navarro li ha pesat la seva indefinició i l’oblit dels seus, Sánchez Camacho ha estat tocada i enfonsada per la demagògia espanyolista de Rivera; d’Herrera, destacar que encara porta el fre de mà nacional posat, de Junqueras que mira més enllà i no està per debats estèrils i de López Tena que té les idees clares i que ha lluït en el debat.
 
   
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes

Catalunya fora de 14.000 tractats, la última amenaça del PPC
 
El primer bloc del debat de candidats de TV3, dedicat a les relacions entre Catalunya i Espanya, CiU, ICV-EUiA, ERC i SI han defensat una consulta i un estat propi, mentre que PSC, PPC i C's continuar formant part d'Espanya. Populars i socialistes han coincidit a afirmar que Catalunya podria quedar fora de la UE. "Dret a decidir, però també dret a saber. Europa ja li ha dit que no, però vostè creu que Catalunya estarà dins d'Europa. Tornarem a la pesseta? Posarem unes fronteres amb els veïns del País Valencià?", ha preguntat Navarro. Sánchez-Camacho ha estat més taxativa i ha enumerat resolucions de diferents organismes, a més de recordar les paraules del president de la Comissió Europea. "Per què no explica als catalans que no tindríem mercat únic, que l'euro el tindríem com Kosovo?", ha preguntat. És més, ha remarcat que el mateix Foreign Office diu que Catalunya quedaria fora del FMI, de l'OTAN i de 14.000 tractats. "I fora del sistema solar no?", ha bromejat el candidat de SI, Alfons López Tena.

Mas: “Totes les propostes realitzades des de Catalunya les darreres dècades han quedat retallades i, en alguns casos, mutilades”

Artur Mas ha opinat que la discussió sobre el que passarà "no és la pertinent", i ha intentat centrar el debat en sobre si els catalans tenen dret o no a decidir lliurement el seu futur. Al seu parer, Europa encara no s'ha pronunciat. "No ho diu la Comissió Europea, vostès pressionen perquè la CE ho digui, però no se n'han sortit", ha assegurat Mas a Camacho, que ha negat pressions i ha lamentat indignada que "una persona assenyada" com el president català digui ara això. "Li he llegit la resolució de la Comissió", ha insistit la popular. Junqueras ha assegurat ser testimoni de pressions del PP a Europa perquè es posicioni en contra del manteniment d'una Catalunya independent dins del marc europeu. Segons Junqueras, que ha estat eurodiputat, l'única condició que a ell sempre li han comunicat és que hi hagi un mandat democràtic, i el mateix ha dit Alfons López Tena.

Carbasses al federalisme de Navarro

El candiddat del PSC ha tornat a reivindicar una consulta que vingui a través d'una reforma constitucional, i fins i tot s'ha ofert a acompanyar Mas a negociar-ho amb Rajoy, i ha explicat que els socialistes volen reformar la Constitució per convertir l'Estat en federal. La resposta que ha rebut Navarro contra el plantejament federalista ha estat gaire unànime, ja que ni CiU, ni PPC, ni ERC ni ICV-EUiA han considerat possible un acord per modificar la Constitució. La més dura en mostrar-ho, però, ha estat la candidata del PPC que ha retret a Navarro que el seu model no l'accepten ni els mateixos socialistes. "Vostè encara s'ha d'aclarir a casa seva. Perquè vostè ara treu aquí un federalisme que no li compren ni a Sabadell, ni a l'Hospitalet, ni a Badalona", ha criticat, tot considerant que el PSC "diu que està enmig perquè no és ni carn ni peix".

Junqueras a Navarro: “Si en 21 anys no han fet res del què proposen, ara no ens expliqui sopars de duro”

Des d'ERC, Oriol Junqueras ha carregat contra els socialistes perquè "els seus" van estar "vint-i-un anys governant l'Estat i no han fet res per promoure tot el que ara diuen". "I ara ens promet que faran el que no han deixat fer? I més quan la resta de dirigents socialistes vénen a desmentir-li-ho en els seus mítings?", ha preguntat el republicà. En aquest sentit, Junqueras ha criticat que PPC i PSC insisteixin en pertànyer a l'Estat quan "és un model que ja hem provat i no funciona". "Provem ara el nostre model i si no funciona, proposin entrar de nou a Espanya. Tot i que de tots els que han marxat d'Espanya mai ni un ha volgut tornar", ha sentenciat.

Herrera: “El que han de fer les lleis és adaptar-se a la democràcia i si aquest país vol decidir el seu futur, decidim-ho”

El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha assegurat que el "federalisme per la via del bon rotllo no va", i que ara per ara "el que uneix al catalanisme és l'enemic comú del centralisme del PP", i ha defensar el dret a decidir com l'única via per solucionar el problema. Herrera, a més, ha retret que l'encaix de Catalunya amb Espanya s'hagi convertit en impossible i s’ha situat entre "l'independentisme que tot ho arregla" i el federalisme "il·lús" que creu que pot pactar amb PP i PSOE.


López Tena: “Els que volem la independència treballem perquè PSC, PP I C's puguin votar no. Vosaltres no voleu que voti ningú”
 
López Tena, per la seva part, ha opinat que després d'anys d'intentar redreçar la situació amb Espanya amb l'Estatut i el pacte fiscal només queda la independència, per així acabar amb la situació de 225.000 nens que no poden sopar perquè només tenen un menjar al dia, i ha insistit a demanar que "no ens barallem per la misèria" i anem cap a la independència.
  
Bloc de crisi econòmica ple de retrets entre CiU-PP-PSC

La crisi econòmica i el balanç de Govern dels dos darrers anys han marcat el segon bloc del debat de TV3 i tant el socialista Pere Navarro com la popular Alícia Sánchez-Camacho, han coincidit amb Joan Herrera en criticar les retallades que ha portat a terme el Govern en els darrers dos anys. A més dels retrets a Mas, però, se n'han fet de mutus. Navarro ha lamentat l'actitud de Sánchez-Camacho per haver criticat les mesures econòmiques de CiU quan el PPC ha estat el soci preferent en aquesta matèria.

A més, ha assegurat que Navarro i el seu partit no poden "donar lliçons" en aquest àmbit perquè, segons ella, els socialistes han gestionat malament l'economia tant a Catalunya durant l'època del govern tripartit com a l'Estat, en els anys de Zapatero al capdavant de l'executiu. El PP és l'única formació que té "l'aval", ha declarat, de fer polítiques econòmiques que garanteixen la recuperació. Mas s'ha defensat assegurant que aquestes han estat, precisament, les prioritats del seu govern i ha acusat els ha acusat de fer servir "demagògia" a l'hora de parlar dels ajustaments.

Herrera acusa Mas de patir una forma patològica d’"insensibilitat social".

Per Herrera CiU ha preferit fer cas dels dogmes que marcava Angela Merkel i ha dit a Mas que pateix una forma patològica d’"insensibilitat social". Junqueras ha evitat els enfrontaments directes amb la resta de candidats i ha assenyalat les propostes que els republicans prioritzen perquè Catalunya surti de la crisi econòmica. La primera i principal és coneguda: la independència i ha defensat la redistribució de la pressió fiscal i ha assegurat que les mesures per sortir de la crisi que ha estat aplicant CiU han estat equivocades. Rivera ha defensat la necessitat de suprimir estructures administratives a Catalunya per rebaixar el dèficit públic i poder destinar els diners que s'estalviïn a millorar l'estat del benestar. Per últim, el candidat de SI, Alfons López Tena ha estat molt clar amb la seva exposició. Segons ell, per moltes propostes que es facin la situació a Catalunya continuarà sent la mateixa mentre formi part de l'estat espanyol.


 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
Blanca fletxa Pons
20 de novembre de 2012, 12.14 h

Mireu el cas que fan els nostres polítics, als problemes del poble.


https://www.youtube.com/watch?v=pJyt24iOQUw

https://www.youtube.com/watch?v=QuhPEVyoits

Visca Solidaritat


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
19 de novembre de 2012, 18.30 h

#14
Trobo que fas una lectura molt particular dels missatges i en treus unes conclusions molt generals i generoses.
No siguis tant obssessiu i accepta la critica. I no cal que t'esveris.
Senzillamen si escoltes aquesta bona gent sempre fan el mateix discurs: De memòria.
Els únics que creuen en la Independència són SI. Pel que va dient tothom.
Has de saber que votar SI no és llençar el vot. Que et penses que no sortirà?.
Dius " ERC el partit independentista de sempre".
Pacte fiscal?
Mont... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
19 de novembre de 2012, 18.28 h

És que lo de'n Navarro és de pena Mira que dir que es posarien fronteres entre Catalunya i València!
Per cert, també ho diu el PP. Però jo quan vaig a França no veig cap frontera, ni a Alemanya ni a Italia..
Potser volen dir que les fronteres les posarien els espanyols, però a mi això em sembla molt difícil.
Per altra banda, els meus parents originaris d'Andalusia que cada any van a fer vacances al seu poble
saben perfectament que hi continuaran anant igualment i que se'ls estimaran i... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
euro fletxa VISCA CATALUNYA LLIURE
19 de novembre de 2012, 17.40 h

Molt bó lo d'en Tena dient que amb la independència ens "treuran del sistema solar".
Peró si mireu aquest video d'ERC...http://www.youtube.com/watch?v=ORbPwjHUWWA&feature=player_embedded....
titulat "Coi d'independència", veureu que, en el 0,47, en Carles Canut diu....
Catalunya sortira del "Mapamundi" i del "Sistema Solar".



Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Pep fletxa Sant Boi
19 de novembre de 2012, 17.26 h

Pobre Navarro, ni la chacón ,ni el montilla, ni nungú del seu propi partit es creu el seu discurs ,com el pot creure el poble ???.Fa pena .


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Juli G. fletxa Sabadell
19 de novembre de 2012, 16.47 h

#19 Lo teu, Jordi80 és pura obsessió, oi? Sembla talment que tinguis comissió. Si tens algun respecte per la veritat, que no crec, fes el favor de no dir "semblava un tripartit filoconvergent" sinó "a mi em semblava un trip..." perque de 100 persones que ho preguntessis, no en trobaries 10 que els semblés aixó. Xerres pel gust de dir animalades, suposo, perquè per molt curta que sigui una persona, hi ha coses que no li poden passar pel cap si no és per fer conya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Jordi-80 fletxa València
19 de novembre de 2012, 15.21 h

Ahir semblava un tripartit filoconvergent, amb Mas president, Junqueras vicepresident, i Tena conseller d'economia. Després, Rivera era la personificació del feixisme, Camacho de la demagògia, i Navarro de la desfeta de la socialdemocràcia. L'únic que va exercir d'oposició a CiU va ser Herrera, que pescarà vots del PSC. Amb tot queda clar que una opció amb les idees més clares socialment i nacionalment com la CUP és que li cal a la política catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
19 de novembre de 2012, 14.24 h

Per la mort de Déu.... Els mossos d'esquadra estan infestats de guàrdies civils i policia nacional.... Aquí s'han de tallar caps i responsabilitats... Si ens encantem aviat ens fotaràn misils a dojo....!!!!! LA MARE QUE ELS VA MAL PARIR..... ii*ii


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
La realitat fletxa d' aqui
19 de novembre de 2012, 14.20 h

Per mí, sens dubte els millors del debat Rivera i Junqueras els millors. La resta, la mateixa merda de sempre. López Tena senzillament patètic, treu les seves dades de youtube.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 21
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Juli G fletxa Sabadell
19 de novembre de 2012, 13.51 h

#15 Convindras amb mi que val més que votin SI que el PP. Amb aquesta classe de gent, mai se sap, son capaços de tot.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.