Debat a 7, guanya la independència
L’unionisme es queda sense arguments de pes davant l’asfixia que suposa Espanya mentre menysté el dret a decidir del poble català
El debat de TV3 entre els set candidats a la presidència de la Generalitat era complicat i s’ha convertir en algun moment amb un guirigall, però la conclusió, després de dues hores intenses, és que el bloc pel dret a decidir (CiU, ERC, ICV-EUiA i SI) han guanyat el pols. Mas ha estat sencer defensant el dret per decidir del poble, però li ha passat factura els pactes amb el PPC i les polítiques de dretes en les retallades, a Navarro li ha pesat la seva indefinició i l’oblit dels seus, Sánchez Camacho ha estat tocada i enfonsada per la demagògia espanyolista de Rivera; d’Herrera, destacar que encara porta el fre de mà nacional posat, de Junqueras que mira més enllà i no està per debats estèrils i de López Tena que té les idees clares i que ha lluït en el debat.
Catalunya fora de 14.000 tractats, la última amenaça del PPC
El primer bloc del debat de candidats de TV3, dedicat a les relacions entre Catalunya i Espanya, CiU, ICV-EUiA, ERC i SI han defensat una consulta i un estat propi, mentre que PSC, PPC i C's continuar formant part d'Espanya. Populars i socialistes han coincidit a afirmar que Catalunya podria quedar fora de la UE. "Dret a decidir, però també dret a saber. Europa ja li ha dit que no, però vostè creu que Catalunya estarà dins d'Europa. Tornarem a la pesseta? Posarem unes fronteres amb els veïns del País Valencià?", ha preguntat Navarro. Sánchez-Camacho ha estat més taxativa i ha enumerat resolucions de diferents organismes, a més de recordar les paraules del president de la Comissió Europea. "Per què no explica als catalans que no tindríem mercat únic, que l'euro el tindríem com Kosovo?", ha preguntat. És més, ha remarcat que el mateix Foreign Office diu que Catalunya quedaria fora del FMI, de l'OTAN i de 14.000 tractats. "I fora del sistema solar no?", ha bromejat el candidat de SI, Alfons López Tena.
Mas: “Totes les propostes realitzades des de Catalunya les darreres dècades han quedat retallades i, en alguns casos, mutilades”
Artur Mas ha opinat que la discussió sobre el que passarà "no és la pertinent", i ha intentat centrar el debat en sobre si els catalans tenen dret o no a decidir lliurement el seu futur. Al seu parer, Europa encara no s'ha pronunciat. "No ho diu la Comissió Europea, vostès pressionen perquè la CE ho digui, però no se n'han sortit", ha assegurat Mas a Camacho, que ha negat pressions i ha lamentat indignada que "una persona assenyada" com el president català digui ara això. "Li he llegit la resolució de la Comissió", ha insistit la popular. Junqueras ha assegurat ser testimoni de pressions del PP a Europa perquè es posicioni en contra del manteniment d'una Catalunya independent dins del marc europeu. Segons Junqueras, que ha estat eurodiputat, l'única condició que a ell sempre li han comunicat és que hi hagi un mandat democràtic, i el mateix ha dit Alfons López Tena.
Carbasses al federalisme de Navarro
El candiddat del PSC ha tornat a reivindicar una consulta que vingui a través d'una reforma constitucional, i fins i tot s'ha ofert a acompanyar Mas a negociar-ho amb Rajoy, i ha explicat que els socialistes volen reformar la Constitució per convertir l'Estat en federal. La resposta que ha rebut Navarro contra el plantejament federalista ha estat gaire unànime, ja que ni CiU, ni PPC, ni ERC ni ICV-EUiA han considerat possible un acord per modificar la Constitució. La més dura en mostrar-ho, però, ha estat la candidata del PPC que ha retret a Navarro que el seu model no l'accepten ni els mateixos socialistes. "Vostè encara s'ha d'aclarir a casa seva. Perquè vostè ara treu aquí un federalisme que no li compren ni a Sabadell, ni a l'Hospitalet, ni a Badalona", ha criticat, tot considerant que el PSC "diu que està enmig perquè no és ni carn ni peix".
Junqueras a Navarro: “Si en 21 anys no han fet res del què proposen, ara no ens expliqui sopars de duro”
Des d'ERC, Oriol Junqueras ha carregat contra els socialistes perquè "els seus" van estar "vint-i-un anys governant l'Estat i no han fet res per promoure tot el que ara diuen". "I ara ens promet que faran el que no han deixat fer? I més quan la resta de dirigents socialistes vénen a desmentir-li-ho en els seus mítings?", ha preguntat el republicà. En aquest sentit, Junqueras ha criticat que PPC i PSC insisteixin en pertànyer a l'Estat quan "és un model que ja hem provat i no funciona". "Provem ara el nostre model i si no funciona, proposin entrar de nou a Espanya. Tot i que de tots els que han marxat d'Espanya mai ni un ha volgut tornar", ha sentenciat.
Herrera: “El que han de fer les lleis és adaptar-se a la democràcia i si aquest país vol decidir el seu futur, decidim-ho”
El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha assegurat que el "federalisme per la via del bon rotllo no va", i que ara per ara "el que uneix al catalanisme és l'enemic comú del centralisme del PP", i ha defensar el dret a decidir com l'única via per solucionar el problema. Herrera, a més, ha retret que l'encaix de Catalunya amb Espanya s'hagi convertit en impossible i s’ha situat entre "l'independentisme que tot ho arregla" i el federalisme "il·lús" que creu que pot pactar amb PP i PSOE.
López Tena: “Els que volem la independència treballem perquè PSC, PP I C's puguin votar no. Vosaltres no voleu que voti ningú”
López Tena, per la seva part, ha opinat que després d'anys d'intentar redreçar la situació amb Espanya amb l'Estatut i el pacte fiscal només queda la independència, per així acabar amb la situació de 225.000 nens que no poden sopar perquè només tenen un menjar al dia, i ha insistit a demanar que "no ens barallem per la misèria" i anem cap a la independència.
Bloc de crisi econòmica ple de retrets entre CiU-PP-PSC
La crisi econòmica i el balanç de Govern dels dos darrers anys han marcat el segon bloc del debat de TV3 i tant el socialista Pere Navarro com la popular Alícia Sánchez-Camacho, han coincidit amb Joan Herrera en criticar les retallades que ha portat a terme el Govern en els darrers dos anys. A més dels retrets a Mas, però, se n'han fet de mutus. Navarro ha lamentat l'actitud de Sánchez-Camacho per haver criticat les mesures econòmiques de CiU quan el PPC ha estat el soci preferent en aquesta matèria.
A més, ha assegurat que Navarro i el seu partit no poden "donar lliçons" en aquest àmbit perquè, segons ella, els socialistes han gestionat malament l'economia tant a Catalunya durant l'època del govern tripartit com a l'Estat, en els anys de Zapatero al capdavant de l'executiu. El PP és l'única formació que té "l'aval", ha declarat, de fer polítiques econòmiques que garanteixen la recuperació. Mas s'ha defensat assegurant que aquestes han estat, precisament, les prioritats del seu govern i ha acusat els ha acusat de fer servir "demagògia" a l'hora de parlar dels ajustaments.
Herrera acusa Mas de patir una forma patològica d’"insensibilitat social".
Per Herrera CiU ha preferit fer cas dels dogmes que marcava Angela Merkel i ha dit a Mas que pateix una forma patològica d’"insensibilitat social". Junqueras ha evitat els enfrontaments directes amb la resta de candidats i ha assenyalat les propostes que els republicans prioritzen perquè Catalunya surti de la crisi econòmica. La primera i principal és coneguda: la independència i ha defensat la redistribució de la pressió fiscal i ha assegurat que les mesures per sortir de la crisi que ha estat aplicant CiU han estat equivocades. Rivera ha defensat la necessitat de suprimir estructures administratives a Catalunya per rebaixar el dèficit públic i poder destinar els diners que s'estalviïn a millorar l'estat del benestar. Per últim, el candidat de SI, Alfons López Tena ha estat molt clar amb la seva exposició. Segons ell, per moltes propostes que es facin la situació a Catalunya continuarà sent la mateixa mentre formi part de l'estat espanyol.