directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 15:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Financial Times: “Una Catalunya independent seguirà a la UE”

La BBC publica sis punts de vista de "figures prominents" sobre de la independència de Catalunya

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 27 vots )
carregant Carregant

Londres (ACN).- El rotatiu britànic 'Financial Times' analitza a través d'un vídeo i un article penjats al seu web la posició que ocuparien una Catalunya i una Escòcia independents a la Unió Europea. Catalunya serà més rica, diu el diari, que veu complicat que se l'expulsi de la UE. Així mateix, l'edició digital de la BBC publica aquest dimecres l'article 'Punts de vista: independència de Catalunya' en què recull l'opinió de sis personalitats catalanes sobre les eleccions del 25-N i els canvis que poden comportar per a la societat. La cadena ja havia dedicat al telenotícies vespre de dimarts un reportatge d'anàlisi sobre la situació actual a Catalunya amb declaracions del president de la Generalitat, Artur Mas. 


Financial Times
Financial Times

Comparteix
   


Etiquetes
Una Catalunya independent: Molt més rica

L'edició digital del rotatiu econòmic britànic 'Fiancial Times' publica el reportatge 'Encara no hi ha necessitat de pànic pels inversors de bons' sobre com seria la situació econòmica catalana i escocesa en cas que ambdós països esdevinguessin independents. El text va acompanyat d'un vídeo de l'expert James Mackintosh on analitza a través de gràfics comparatius la situació econòmica que provocaria la independència.

Pel que fa a Catalunya, el 'Financial Times' diu que amb la independència seria un territori més ric però més endeutat que l'estat espanyol. Així doncs, el reportatge apunta que el PIB per càpita català era de 27.430 euros l'any 2011, per davant d'Itàlia, mentre que el de l'estat espanyol sense Catalunya era de 22.284 euros, més a prop de Grècia que de la mitjana de l'eurozona. Tot i això, el 'Financial Times' explica que si es divideix el deute de Catalunya entre el PIB per càpita, el deute de Catalunya seria del 94% del PIB, mentre que el deute de l'estat espanyol seria del 79% del PIB. Amb tot, afegeix que també tindria més ingressos perquè "els seus impostos ja no haurien de subsidiar Espanya".

L'anàlisi del 'Financial Times' alerta els inversors que la pitjor situació arribaria, tant per a Catalunya com per a Escòcia, en cas que Espanya i el Regne Unit no acceptessin l'entrada d'ambdós territoris a la Unió Europea. Tot i això, explica que "seria difícil veure Catalunya exclosa" d'Europa ja que la seva economia és de la mateixa mida que la de Grècia i una exclusió de Catalunya de la zona euro seria "seria perjudicial".

Testimonis catalans a la BBC

Muriel Casals, Rosa Cullell, Jordi Gracia Garcia, Francesc Carreras, Salvador Cardús i Alfred Bosch són les sis veus, algunes a favor de la independència i d'altres en contra, que opinen aquest dimecres al portal BBC News sobre la situació que viu Catalunya.

La primera opinió que recull la BBC és la del portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch. El polític i novel·lista català fa referència a "tres factors principals" que han impulsat l'independentisme en els últims anys. En primer lloc, Bosch cita els "moviments de base per a l'autodeterminació", que van començar el 2009 amb les consultes d'Arenys de Munt i van involucrar més de 50.000 voluntaris i un milió de votants. Bosch apunta que les consultes populars van preparar el terreny per la manifestació de l'11 de setembre. D'altra banda, fa referència al "bloqueig de les peticions catalanes" per part del govern espanyol com a segon factor impulsor de l'independentisme. Per últim, parla del factor econòmic. "Els catalans paguen les factures espanyoles en proporcions abusives", denuncia Bosch, que també explica que "la meitat dels ingressos fiscals catalans mai tornaran com a inversions o serveis".

La segona veu que recull l'article que publica BBC News aquest dimarts és la de la columnista i executiva Rosa Cullell. Parla de la independència com "el somni del govern català" i diu que aquest no és "innocent" perquè els "boicots" de l'estat espanyol i la "negativa dels successius governs espanyols" per canviar l'estructura de finançament per a Catalunya, ha fet augmentar el sentiment independentista. Cullell cita el dèficit fiscal d'un 8% del PIB català (16.000 milions d'euros) com un factor que ha fet augmentar el suport a l'opció independentista.

Rosa Cullell diu que els "ponts d'entesa s'estan trencant" entre Catalunya i l'estat espanyol i s'estan deixant enrere els segles de "dependència mútua". Cullell diu que al voltant del 50% de les vendes de les empreses catalanes es fan dins de la península ibèrica i que 'la Caixa' és el tercer banc de l'estat espanyol. Per això diu que si la independència de Catalunya surt a l'exterior sense el suport d'Europa i el consens de l'estat espanyol, "no serà un somni, sinó un malson" per tot el món.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, també dóna la seva opinió a l'article que publica avui el web de la BBC. Muriel Casals fa referència a la història de Catalunya per recolzar l'independentisme. La presidenta d'Òmnium diu que "Catalunya és un país amb una llengua pròpia" i cita la guerra de Successió com el punt d'inflexió per a l'inici de la construcció d'un estat centralitzat que va "reprimir la diversitat cultural". En aquest sentit, cita el franquisme com una continuïtat d'aquesta repressió i la sentència del Tribunal Constitucional de l'any 2010, invalidant parts importants de l'Estatut, com una continuïtat d'aquesta manca de llibertat. "El xoc entre l'ordenament jurídic espanyol i les nostres legítimes aspiracions, juntament amb el fet que Catalunya és un contribuïdor econòmic important, han portat molts catalans a creure que per mantenir la nostra identitat cultural, l'única opció és una transició democràtica i pacífica a la independència", explica Muriel Casals.

La quarta opinió de l'article 'Punts de vista: independència de Catalunya' és la del professor de literatura espanyola de la Universitat de Barcelona, Jordi Gracia Garcia. Gracia defensa el federalisme com una solució més viable que la independència. Segons el professor de la UB, la independència "significaria fer sacrificis" econòmics, la qual cosa accentuaria la crisi financera espanyola i generaria tensions entre la societat catalana. Gracia reconeix que l'opció federalista "sona forçada i artificial" però defensa un nou acord constitucional per reequilibrar la relació entre Catalunya i l'estat espanyol.

Per al professor de dret constitucional Francesc de Carreras, que també expressa la seva opinió a la BBC, la independència només seria interessant per a "l'elit política, econòmica, burocràtica i, fins i tot, intel·lectual" perquè, diu, n'afavoreix els seus interessos. Francesc de Carreras només contemplaria aquesta opció "si la cultura catalana no pogués florir" però diu que aquest no és el cas i que "ningú pot dir que a Catalunya no hi ha completa llibertat per fer servir l'idioma català". El professor de dret constitucional diu que "hi ha d'haver un debat sobre el dret a celebrar un referèndum sobre la independència" i que es necessitarien com a mínim 10 o 15 anys per consolidar una hipotètica Catalunya independent i que durant aquest temps es crearia inestabilitat social.

La darrera opinió recollida per la BBC és la del sociòleg i professor de la UAB Salvador Cardús, que defensa que "la independència no és només possible, sinó que també és molt probable. I més aviat del que ens pensem". Tot i això, Cardús fa referència a les dificultats que imposa la Constitució espanyola però diu que finalment es tracta d'una "decisió política, no legal". En aquest sentit, Salvador Cardús parla del suport de les institucions internacionals com a imprescindible per a aquest procés i conclou dient que finalment és "la voluntat de la gent" la que determina que un país sigui independent.

La independència de Catalunya al programa 'BBC News at Ten'

Aquest dimarts a la nit, el programa 'BBC News at Ten' ja va emetre un reportatge de quatre minuts de durada sobre les eleccions del 25-N i la possibilitat que Catalunya iniciï els tràmits per a la celebració d'un referèndum sobre la independència. El reportatge cita el FC Barcelona com a "símbol d'identitat catalana" i parla de Catalunya com un territori amb "una cultura diferent i una llengua pròpia".

Sobre les eleccions del 25-N, diu que seran decisives perquè Catalunya decideixi si emprèn un procés democràtic per celebrar un referèndum sobre la independència. A més, la BBC fa referència a la política fiscal catalana. El reportatge entrevista el president de la Generalitat, Artur Mas, que diu que està "cansat del nivell de dependència" de l'estat Espanyol i que "ara mateix, la majoria votaria 'sí'" si se celebrés un referèndum sobra la independència de Catalunya.

El reportatge de la BBC, a més, cita les possibles dificultats en les exportacions a l'exterior que podrien trobar empreses catalanes que exporten principalment a l'estat espanyol però diu que les dificultats econòmiques a les quals fa front Catalunya actualment fan que molts optin per voler iniciar un procés de separació de l'estat espanyol.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
J fletxa Vilajuïga
22 de novembre de 2012, 15.00 h

#11
Teni mes rao de la vos imagineu.
La crisi economica d'Europa ve ocasionada no solsament per el malbaratament dels PIGS, també per les politicas de mantenir un Euro fort que impedeixen sortir de la crisi emitin moneda i provocan inflació.
Si ens deslliuresim de l'Euro adoptan el Dollar USA podriem reactivar la nostra economia i dir adeu a la crisi.
De forma similar la permanencia a la UE no es aconsellable perque el preu es acceptar deute español i aixíó es injust i ruinos, es preferib... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Marc Sabatés fletxa Barcelona Catalunya //*//
22 de novembre de 2012, 09.33 h

JUNTS PER LA INDEPENDENCIA DE CATALUNYA //*//
Marc-Sabates.Com


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
22 de novembre de 2012, 03.55 h

http://www.youtube.com/watch?v=7b9Sij2TSv4

A few days ago I got a tweet from Adina. She lives in New York and speaks Catalan. We met and talked about the oppression of the Catalan language . The more I learn about the Catalans the more their story resonates with the history of the African Americans in the USA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Almogaver fletxa Sabadell
22 de novembre de 2012, 02.59 h

No se perquè diuen que ens hem de fer bcàrrec del deute del regne d'escanya segons el pib i no segons la població que seria el normal. a més és un deute que no ens pertoca perquè son diners gastats tots a escanya fent trens sense passatgers aeroports sense avions autopistes sense cotxes i altres tonteries varies i a més si la UE no ens ajuda ja m'està bé quedar-me a fora però allavors no tenim perquè fer-nos càrrec de cap deute que no sigui el de la generalitat i no el de l'estat q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
22 de novembre de 2012, 00.22 h

http://www.youtube.com/watch?v=7b9Sij2TSv4

A few days ago I got a tweet from Adina. She lives in New York and speaks Catalan. We met and talked about the oppression of the Catalan language . The more I learn about the Catalans the more their story resonates with the history of the African Americans in the USA


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Jordi fletxa CATALUNYA
22 de novembre de 2012, 00.10 h

#5 Els Catalans segur que ho lograrem,els inmigrants espanyols que passeu l'estona per aqui també ho lograreu...tornar a la vostra terra d'origen.


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
21 de novembre de 2012, 22.53 h

http://www.youtube.com/watch?v=B_ruO8nyJpc&feature=plcp

El Poble Català pateix doblement per una banda patim les injustícies i desigualtats del d'aquest sistema capitalista mentre que per l'altre patim les injustícies i un sistema de dominació colonial per part d'un estat depredador, foraster i anti-català.

"I no oblidem que tota coacció, tota explotació nacional, ha estat exercida en el nom d´Espany... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Jordi fletxa CATALUNYA
21 de novembre de 2012, 22.28 h

#2 Ara resulta que la Gran Bretanya no pertany a la UE?el que no te és l'euro com a moneda,però si que pertany a le UE,però és clar,això a les barraques del Somorrostrono deu haver arribat no,inútil?


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Catalonia: fletxa Europe's Next Country?
21 de novembre de 2012, 20.01 h

http://www.youtube.com/watch?v=aB0t-OGgrrs&feature=plcp

En aquest video gravat per dos nois dels Estats Units ells mateixos aprofiten la multitudinària manifestació de la diada del 11 de setembre d'aquest 2012 per explicar en anglès a tot el món què és Catalunya i que els catalans no som espanyols i volem la independència del nostre país.

FREEDOM FOR CATALONIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
carlos fletxa barcelona
21 de novembre de 2012, 19.23 h

#2
Ten fe en los catalanes, lo lograremos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.