directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La 27a Fira de Tàrrega comptarà amb 373 entitats, un 38% més que l'any passat

El 80% dels professionals visitants compra produccions a la Fira

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Tàrrega es convertirà entre el 6 i 9 de setembre en el gran aparador de les arts escèniques internacionals. En aquesta 27a edició el nombre d'institucions que hi participen s'ha incrementat un 38%, passant de les 334 del 2006 a les 373 d'enguany. Del total, la majoria procedeixen de la resta de Catalunya (172), seguides d'entitats provinents d'altres punts de l'estat (125), i de l'estranger (76). D'altra banda, la ciutat lleidatana s'ha consolidat com a punt de trobada del sector, on l'any passat aproximadament vuit de cada deu entitats van comprar algun espectacle per programar durant la temporada 2006-2007.
La presentació de la Fira de Tàrrega s'ha fet aquest dimecres a Barcelona de la mà del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; l'alcalde de Tàrrega, Joan Amézaga; el gerent de Fira Tàrrega, Pau Llacuna; i el director artístic de Fira Tàrrega, Jordi Colominas. Desprès de la presentació, ha tingut lloc una acció teatral especial que es podrà veure a la Fira, a càrrec de la companyia Antigua & Barbuda, i el seu espectacle-instal·lació BARRA (Bar Automatitzat Rústic Realment Autèntic).

Tresserras ha dit que durant quatre dies Tàrrega es convertirà en 'la capital teatral del sud d'Europa' i que és un 'espai creatiu' amb propostes innovadores. Per aquest motiu, L'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) ha organitzat una trobada entre les companyies catalanes i programadors estrangers perquè puguin conèixer 'en profunditat' la feina que fan i, així, establir intercanvis comercials. D'aquesta manera, el titular de cultura ha dit que Fira Tàrrega s'entén com 'un aposta estratègica i clau' perquè el sector es trobi i pugui presentar les seves novetats.

La Fira en números

Amb un pressupost d'1.546.140 euros desglossat en 212.600 euros de recursos propis; subvencions per part de la Generalitat (760.500 euros); l'Ajuntament de Tàrrega (203.095 euros); el Ministeri de Cultura (132.000 euros); la Diputació de Lleida (66.051 euros) i el Consell Comarcal (1.250 euros), i per espònsors amb 170.644 euros.

Un esdeveniment en el qual estaran presents 373 entitats; 172 de Catalunya, 125 d'altres comunitats autònomes i 76 estrangeres. El nombre de professionals que hi participaran és de 718; 381 procedents de Catalunya, 216 d'altres punts de l'estat i 121 de fora de l'estat.

A la Llotja, que és l'espai destinat exclusivament als professionals que assisteixen a Fira Tàrrega i que compta amb 1.125 metres quadrats, acollirà un total de 62 estands d'agències, institucions i companyies participants al certamen. Del total, 39 són de Catalunya i set estrangeres. Les 16 restants pertanyen a les comunitats que han signat un conveni per portar les seves companyies i són Euskadi, Andalusia, Madrid, Múrcia, Castella i Lleó i Illes Balears. Enguany, però, s'han afegit les Illes Canàries.

D'altra banda, les companyies lleidatanes compten amb un espai rellevant a la Fira, 'Ara Lleida', patrocinat per la Diputació de Lleida, i que acollirà les actuacions de Microcosmos Teatro; Talia Teatre; Zum-Zum Teatre; Companyia Comediants La Baldufa; Concos Club i Fadunito qui estrenarà la seva darrera proposta '3G'.

Enquesta sobre la Fira de Tàrrega 2006


El conseller de Cultura també ha explicat que una de les 'obsessions' del Departament en aquesta etapa és tenir 'la voluntat de ser transparents i eficients' en l'assignació dels recursos públics. Per aquest motiu s'ha demanat a totes les Fires que reben diners del Departament que realitzin estudis econòmics que mesurin l''impacte de cada euro públic' destinats a aquests esdeveniments sobre la generació de volum de negoci que es produeix durant les Fires.

En aquest sentit, l'alcalde de Tàrrega ha presentat els resultats de l'enquesta sobre Fira Tàrrega 2006 la qual es va fer sobre 94 entitats acreditades d'un total de 334 on es van tenir en compte diverses variables; la procedència; la tipologia i el gènere de l'espectacle. En el primer aspecte la majoria de les entitats són catalanes amb un 45%, seguides d'altres autonomies amb un 30% i de les estrangeres en un 25%.

Segons la tipologia, el nombre d'ajuntaments ha disminuït en relació amb l'any passat i s'ha incrementat el volum de sales teatrals acreditades amb un 10%. Segons Amézaga aquesta fet és 'positiu' perquè les contractacions de les sales teatrals suposen un elevat nombre de passis.

D'altra banda, la Fira es consolida com a mercat de teatre al carrer ja que un 70% dels programadors acreditats i que han programat espectacles d'aquest tipus durant la temporada 2006-2007 han comprat algun espectacle d'aquest gènere.

Premis amb més dotació


Segons ha explicat el gerent de la Fira de Tàrrega, Pau Llacuna, la dotació dels premis s'ha duplicat en l'edició d'enguany fins als 6.000 euros. Un dels premis és concedit per votació popular el qual compren dues categories, el millor espectacle de carrer i el millor espectacle de sala patrocinat per l'empresa cervesera San Miguel. I l'altre premi és atorgat per un jurat internacional, el qual reconeix quina és la millor estrena de carrer de la Fira i és patrocinat per Caixa Catalunya.

El festival començarà precisament amb una estrena dels catalans Deambulants amb l'espectacle 'TIR', obra en format de dansa aèria que fa servir contenidors industrials com a element escenogràfic.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.