directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 01:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Milers de persones omplen la 9a festa per al joc i la joguina en català

La Festa, organitzada per la Plataforma per la Llengua, reclama que les joguines que es regalen per Nadal i Reis incloguin el català en tots els suports lingüístics. La Festa ha inclòs un emotiu homenatge a Martí Gasull,

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

El passeig Lluís Companys de Barcelona s’ha convertit durant tot el dia d’avui en una gran ludoteca per la joguina en català. La 9a edició de la Festa per al joc i la joguina en català, que organitza cada any la Plataforma per la Llengua i que té com a objectiu promoure i reivindicar la introducció del català en el sector de les joguines, ha omplert de gom a gom la zona de l’entorn de l’Arc de Triomf, especialment al matí, i ha aplegat milers d’assistents. En la complexa organització i dinamització de les desenes d’activitats i tallers que s’han anat celebrant durant tot el dia hi ha participat més de 150 voluntaris. La Festa té com a principal objectiu reivindicar que les joguines que els infants reben cada any per Nadal i Reis incloguin el català en tots els suports lingüístics, tant impresos com electrònics. La Plataforma per la Llengua calcula que al mercat hi ha només unes 700 joguines que incorporen la llengua catalana, una xifra encara minsa que representa el 6% del total de l’oferta que hi ha al mercat i només engloba 80 fabricants. 







Comparteix
   


Etiquetes
Incompliments de la llei

La situació és encara més greu si tenim en compte que des del 2010 hi ha una llei vigent, el Codi de consum, que obliga que tots els productes distribuïts a Catalunya estiguin etiquetats en català. Tot i això, hi ha marques molt conegudes, com Imaginarium, Playmobil, Barbie, Borras, etc., que encara incompleixen la llei, Precisament, la Plataforma per la Llengua ha posat en marxa recentment el primer web que aplega tots els jocs i joguines que hi ha en català al mercat: www.jocsijoguines.cat.

Tot i que l’objectiu de fons és el de reivindicar més català a les joguines, l’activitat té el format d’una festa infantil i inclou activitats adreçades especialment als més petits. Al
llarg de tot el passeig Lluís Companys hi ha hagut una vintena de tallers molt diversos (lectures de contes, pinta-cares, xapes, etc.), una ludoteca i les actuacions dels grups d’animació Ulldistret i Fefé i cia. Durant tot el matí, també s’han instal·lat uns 50 jocs de fusta. L’actor Toni Albà finalment no ha pogut assistir a l’acte com estava previst. La vessant més emotiva de la Festa ha estat l’homenatge al fundador de la Plataforma per la Llengua, Martí Gasull, mort recentment: el record a Gasull ha començat amb una interpretació en violoncel d’El cant dels ocells i, tot seguit s’han enlairat al cel 100 globus blancs.

Paral·lelament, i com cada any, la campanya es complementa amb l’edició de 30.000 cartes als Reis d’Orient en què se’ls demana simbòlicament “poder jugar en català”. Les cartes es distribuiran per escoles, ludoteques, biblioteques, ajuntaments, casals, esplais i botigues d’arreu de l’àmbit lingüístic.

 
L’acte l’ha organitzat la Plataforma per la Llengua amb la col·laboració de l’entitat Consum Català i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de
Barcelona, l’Agència Catalana de Consum, el Consorci per a la Normalització Lingüística, Abacus Cooperativa, Bon Preu, Catalunya Ràdio, el diari Ara, El PuntAvui, Vilaweb, Racó Català, Directe.cat i Cavall Fort. A més, una altra prova de la importància del voluntariat en l’organització de la Festa és el fet que la imatge gràfica d’enguany ha estat creada desinteressadament per l’il·lustrador infantil Valentí Gubianas. 
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
3 de desembre de 2012, 17.24 h

#2 Tan poques neurones en funcionament tens, Alberta, que hagis d'anar repetint la mateixa cançoneta dia rera dia? Prova a ingerir fòsfor, que diuen que és bo per al cervell, tot i que crec que el teu ja és mort de fa setmanes. Ja put... Ahahahahahahaha Buuuuurrrooooooooooooooooo!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
2 de desembre de 2012, 14.50 h

Cada vez que me acuerdo del lema de campaña de CiU en las autonomicas de Nov,26 del 2012 , me da un ataque de risa.


“La voluntat d´un poble” es . . . . que pierdas doce dipùtados.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Petició per a Obama i la Casa Blanca fletxa fem-ho córrer! Ja portem més de 27.000 firmes!
2 de desembre de 2012, 11.59 h

https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-people-catalonia-their-effort-decide-their-own-future/hLYHYkp1

Cal que continuem signant els que encara no ho han fet, feu-ho arribar a tothom, us imagineu que Obama rep 400.000 o 500.000 signatures???


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.