directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 00:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Ecologistes en Acció denuncia que 33 depuradores catalanes funcionen malament

En una campanya pel litoral mediterrani

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'entitat Ecologistes en Acció ha denunciat que 33 depuradores catalanes tenen un mal funcionament i que cap preveu l'increment de població que es produeix a l'estiu en moltes localitats de la costa, amb l'important augment de recollida i consum d'aigua que això suposa. El veler d'Ecologistes en Acció, anomenat Deessa Maat, de 14 metres d'eslora, ha arribat aquesta matinada a la ciutat de Barcelona per clausurar la campanya que esta portant a terme per tot el litoral mediterrani, i en la que han denunciat la pèrdua de sorra a les platges, i la forta pressió urbanística a la costa.
depuradora
Comparteix
   


Etiquetes
La campanya ha portat per lema, 'En Acció pel mar Mediterrani 2007', i va començar el passat 17 de juliol, visitant en aquest mes i mig nombroses localitats costaneres. Durant aquest temps han ensenyat dues exposicions, com també han fet a Barcelona, una que denuncia la sobreexplotació de la tonyina vermella a l'última dècada i que esta condemnant a la seva extinció comercial pel preu desorbitant que s'arriba, i una altra mostra-denúncia amb el títol 'Banderes Negres 2007: Metàstasis Costanera'. Aquesta exposició localitza punts negres de litoral amb els problemes greus com les agressions urbanístiques o depuració d'aigües deficient i contaminació, entre altres.

Sobre Catalunya, els ecologistes en Acció han explicat que hi ha 243 platges de sorra, i que en general 's'està invertint el procés natural d'acumulació de sòlids' al litoral, i aquestes platges estan patint erosió i pèrdua de sorra per l'increment d'actuacions urbanístiques com passeig marítims, o augmentar el nombre de ports esportius.

En aquest sentit, els ecologistes han criticat el Pla de Ports aprovat a Catalunya que preveu la creació de 6.000 nous amarraments, i pot agreujar el problema del litoral. Per això han demanat que s'apliquin amb urgència dues propostes del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic com són la cartografia de las zones del litoral més sensibles, com desembocadures fluvials, espais humits o platges de sorra i penya-segats, i desenvolupar un model ecològic que tingui en compte aquesta erosió.

Jorge Saiz també ha explicat que un altre dels problemes que es denuncien és la manca de depuració d'aigües al litoral pel mal funcionament de les depuradores i perquè no es té en compte l'increment de població a l'estiu. En aquest sentit, han fet una llista sobre els problemes de les depuradores de Altafulla, Ametlla de Mar, Ampolla, Arenys de Mar, Begur, Barcelona, Blanes, Cadaquès, Calafell, Cambrils, Canyamars, Platja d'Aro, Colera, Cubelles, l'Escala, Escanya, Viladecans, Llançà, Lloret de Mar, Palamós, Tossa de Mar, Torredembarra, Pals, Port Bou, Port de la Selva, el Prat de Llobregat, Roses, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Carles de la Ràpita, Sant Pol de Mar, Sitges, Tarragona, Teià, Salou, Vilanova i la Geltrú i el Vendrell. La majoria dels problemes d'aquestes depuradores, segons els ecologistes, són que no compleix els requisits legals del material orgànic dissolt, dels nitrats i del fosfats en suspensió.

Els ecologistes també han criticat el projecte demandat per l'Ajuntament de Barcelona a la Direcció General de Costes, i que amb una inversió de 30 milions d'euros, suposarà abocar 143.000 metres cúbics de sorra a les sis platges de la ciutat a més de posar 15 dics submergits que impediran que la sorra marxi. Per Saiz, aquesta actuació pot comportar episodis de 'marejada vermella' quan a l'estiu es netegin els terres i l'aigua acabi en un torrent cap al mar i allà els dics submergits impedeixi la renovació de l'aigua.

A l'informe dels ecologistes, també es denuncia actuacions de desaparició de posidònia a la urbanització Sa Tuna a Llafranc, i actuacions urbanístiques il·legals a la platja de Sa Forcanera de Blanes, i a la urbanització de Puig Rom de Roses. També han denunciat les obres que es fan als ports de Cubelles, Port Ginesta, Badalona, Roda de Barà, Salou, l'Ampolla, Comaruga, Sant Carles de la Ràpita, o Premià de Mar, l'incompliment de la directiva de la depuració d'aigües residuals a Arenys de Mar, o les actuacions de la Direcció General de Costes a la platja Llarga de Tarragona, un camp de golf a Vila-Seca i la requalificació del 23% del sòl no urbanitzable a Castelló d'Empúries que pot afectar als aiguamolls de l'Empordà.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.