directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 14:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PP català i C's aplaudeixen a Wert i carreguen contra Rigau

Millo acusa Rigau d'actitud "incendiària" per "només focalitzar" i Rivera nega que el text exclogui el català

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

El PPC i C's han aplaudit la proposta de Wert. El secretari d'Acció Política i portaveu del PPC, Enric Millo, acusa la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, de tenir "una actitud incendiària" per haver "focalitzat només" l'esborrany de reforma de la llei d'educació en el debat lingüístic. De la seva banda, el president de C's, Albert Rivera, ha criticat també a Rigau, i ha assegurat que "sembla que la consellera no s'ha llegit l'esborrany" perquè en el text es remarca que "el català i el castellà seran llengües vehiculars conjuntament i equitativament en nombre d'hores". Per a C's l'esborrany que ha presentat el ministre d'educació, José Ignacio Wert compleix amb la Constitució i amb l'Estatut "a diferència de l'actual model d'immersió lingüística". 

Comparteix
   

El secretari d'Acció Política i portaveu del PPC, Enric Millo, ha comparegut aquest migdia per "desmentir" l'actitud "incendiària" de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Considera que "focalitzar" l'esborrany de reforma de la llei educativa és "encendre un foc innecessari amb l'únic objectiu de fomentar el conflicte i la confrontació" que, diu, interessa a "CiU i ERC". 

Per això, li demana "tranquil·litat, seny i serenitat per negociar i aparcar l'actitud de confrontació permanent del Govern" i encarar la reunió sectorial d'aquesta tarda amb les altres comunitats autònomes però tot el procés polític i parlamentari per debatre i aprovar la reforma. Per Millo, es tracta d'una llei que en qualsevol cas pretén la "millora" de la qualitat educativa i insisteix que ara per ara és "només un esborrany" i, sense detallar més, suggereix que si cal els populars catalans també podrien esmenar el text. 

El portaveu popular defensa també que l'esborrany no especifica que el català passi a ser llengua optativa, malgrat que els populars sí que defensa que el castellà sigui també "vehicular" a l'escola catalana. Millo critica que Rigau hagi reiterat en més d'una ocasió la intenció de no acatar i argumenta que els populars catalans creuen que la "legalitat és per complir-la" i aposten per una "proporcionalitat raonable" entre les dues llengües, que, de cap manera diu, s'ajusta al "100% de català i 0% castellà" pel qual postula el Govern. Assegura que en qualsevol cas el text deixa clar que no es relegarà al català en número d'hores -diu que recau a la Generalitat decidir el nombre d'hores lectives en aquesta llengua- i nega que un alumne pugui obtenir el títol d'ESO sense haver aprovat llengua catalana. 

De la seva banda, el líder de C's, Albert Rivera, també ha criticat que la consellera d'Ensenyament hagi anunciat que el Govern recorrerà al TC la reforma de la llei d'educació estatal en cas que es mantingui el redactat de l'esborrany. Rivera ha recordat que l'executiu català s'ha mostrat disposat a superar la Constitució per convocar una consulta d'independència i, en canvi, ara apel·li a la constitucionalitat per rebutjar l'esborrany. "És una paradoxa veure com aquells que diuen que cap Constitució els frenarà són els mateixos que ara volen anar al Constitucional perquè els empari una llei orgànica", ha explicat.

Tot i destacar les 'virtuts' lingüístiques de l'esborrany de Wert, Rivera ha indicat que també hi ha aspectes que no els hi agraden, com que en l'examen de revàlida no es vulgui avaluar el coneixement del català i del castellà "i només es parli de la llengua materna", així com que es vulguin subvencionar escoles privades per garantir l'educació bilingüe. "Nosaltres no volem separar en guetos ni volem que hi hagi privilegis per a ningú", ha sentenciat.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
Ll.B. fletxa Granollers
5 de desembre de 2012, 19.13 h

"el text deixa clar que no es relegarà al català en número d'hores -diu que recau a la Generalitat decidir el nombre d'hores lectives en aquesta llengua-"
Es pot no relegar el català en número d'hores però si en la importància que se li dona, que passa a ser cero si es pot prescindir del català.
Per tant que el text del senyor Wert sigui clar, que no es digui que la Generalitat pot triar el numero d'hores o una proporcionalitat raonable. I montar lleis, recursos al constitucional, acus... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Ll.B. fletxa Granollers
5 de desembre de 2012, 18.59 h

Que el senyor Wert digui que enten per proporcionalitat justa i no vulgui que la Generalitat s'autoreprimeixi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Joan fletxa Barcelona
5 de desembre de 2012, 16.41 h

ànims ciutadans peperos : vosaltres - ecspanyols residents a Catalunya - teniu quasi tot el mèrit d'unir als catalans en la gran causa de la llibertat. no deixeu de fotre grenya , que quan siguem independents ja us dedicarem una plaça gran pq hi capigueu junts amb l'Ansar i la FAES i tuti quanti.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
l'Esteve fletxa Vallès Oriental
5 de desembre de 2012, 10.48 h

I .. on es la noticia????. Que els feixistes i els neo-lerroxistes vagin de bracet , no es noticiable. La noticia seria que un d'aquest dos partits abandones les seves idees genocidis-tes sobre el poble i la llengua catalana, cosa que tampoc es nova ni exclusiva de Catalunya, o es que algun mal informat ignora el tractament que va aplicar Castella a les "provincias de ultramar" ???..
Ni una sola de les cultures precolombines va sobreviure a la colonització espanyola , i es aquest fet el que e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
atlasac fletxa Vila-real
5 de desembre de 2012, 10.18 h

Be....jo a lo meu!!!

ESCLAUS....SOM
VOTEM com a ESCLAUS....i ja ni sabem que SOM ESCLAUS!! Per què cony el CATALA no té els mateixos DRETS a MADRID com SI que els tenen els CASTELLANS a CATALUNYA?...perque SOM ESCLAUS!! i ells NO!!! VISCA ELS NEGRERS TIRANS INVASORS i els BOTIFLERS.. VISCA!!!, SON ELLS ELS AMOS I PROU!!! i dies i mesos anys pregant-los que les CADENES siguen més llargues VISCA!!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Albert fletxa Barcelona
5 de desembre de 2012, 10.05 h

Vejam si alguns incauts i gent de bona fe que es va deixar enganyar per la falsa capa de progressia amb la que s'embolcalla C's i amb tota la seva innocència els va votar com "alguna cosa alternativa" comença a obrir els ulls amb actituds com aquesta. És hora que comencin a veure quina és l'única cosa que els interessa. Potser el nombre dels seus votants es reduirà a la meitat si tothom els comença a veure el seu autèntic llautó. El cor que presenten ara com a disseny i marca apareixer... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
montse varderi fletxa Barcelona
5 de desembre de 2012, 09.42 h

Sabem que els nens surtem ben preparats però aquesta gentusa son així !!! Hem de defensar la nostra llengua !!! Son un faxes!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Xavi fletxa Palafrugell
5 de desembre de 2012, 08.43 h

Diversos estudis demostren que el sistema educatiu català és integrador i els alumnes surten amb la mateixa preparació que tenen a l'Estat Espanyol... en canvi, surten els pro-espanyolistes del PP i els anticatalaniestes de C's i ens acusen de trencament i fomentar el conflicte i la confrontació... però no són ells els que volen canviar el que ja funciona? qui busca el confrontament?... Cada vaga tenim més pressa!


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Pere Grau fletxa Tarragona
5 de desembre de 2012, 07.08 h

Ara ja fins i tot el Millo hi posa cullerada. Com hem de veure a aquest ex d'Unió que quan el van fer fora de les llistes es va passar al PP, on l'han fet reiet, abans d'oferir-se, sense éxit, a ERC. Així són els que ara imparteixen lliçons d'ética....


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Synera fletxa Barcelona
5 de desembre de 2012, 05.04 h

A aquest pas, el català acabarà als arxius de Salaroba


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.