directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 14:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas-Colell i Castells coincideixen en afirmar que Espanya ens aboca a la misèria

Coincideixen en afirmar que Espanya vol frenar el creixement econòmic de Catalunya i defensen la necessitat d'augmentar el poder polític de Catalunya

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- Els consellers d'Economia, Andreu Mas-Colell i Antoni Castells, han coincidit a dir que la crisi amb Espanya és fruit d'una lluita de poder polític però també de competència econòmica. Mas-Colell ha dit que el centralisme de Madrid no pot tolerar que el ''motor de l'economia estigui a la perifèria'', mentre  Castells ha defensat que la ''dinàmica del poder polític'' de Madrid és ''impedir una Catalunya forta políticament i econòmicament''. En la presentació de l'últim llibre del president de l'Ateneu Barcelonès, l'economista Francesc Cabana, 'Espanya, un pes feixuc', els dos polítics han reclamat més poder polític per salvar el poder econòmic.
   
El conseller d'Economia i Coneixement en funcions, Andreu Mas-Colell, en primer terme, seguit de l'autor del llibre, l'economista Francesc Cabana, i de l'exconseller d'Economia i Finances, Antoni Castells
El conseller d'Economia i Coneixement en funcions, Andreu Mas-Colell, en primer terme, seguit de l'autor del llibre, l'economista Francesc Cabana, i de l'exconseller d'Economia i Finances, Antoni Castells
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Mas-Colell veu Espanya obsessionada per la uniformitat definida des del centre
 
El conselelr Mas-Colell, ha afirmat que el conflicte amb Espanya no és només econòmic sinó que té una arrel de caràcter polític. Però a més d'aquest conflicte polític hi ha un conflicte de caràcter econòmic que s'articula per una banda a través del dèficit fiscal i per altra banda del centralisme econòmic. Mas-Colell el centralisme es el que ens limita més, inclús més que el dèficit fiscal, i ha definit  ''el centralisme normatiu, la passió per una uniformitat definida des del centre'' com el factor més rellevant dels obstacles per al desenvolupament de Catalunya. Per Mas-Colell el problema, ha dit, no és la transferència excessiva de recursos –dèficit fiscal- sinó que el problema és que ''anem frenats'' per aquest centralisme, i ha afegit que  aquest centralisme espanyol defensa que el motor no pot estar a la perifèria. El futur econòmic de Catalunya ''està en perill'' i per això des del Govern es defensa un estat propi. ''Sense poder polític no tindrem poder econòmic'', ha conclòs.

Per Castells Espanya és una construcció de matriu castellana que no accepta compartir el poder polític i es nega a acceptar la diversitat.
 

Per a Castells aquesta relació entre poder polític i poder econòmic explica el renaixement del catalanisme com a corrent política que té dos eixos d'actuació: obtenir autogovern i transformar el poder espanyol.

La dinàmica del poder espanyol és en primer lloc impedir una Catalunya forta políticament i econòmicament i en segon lloc fer de Madrid una potència econòmica. Vist des d'avui, a propòsit d'aquestes dinàmiques, es constata el fracàs de la teoria del catalanisme polític de voler canviar l'estat espanyol.

L'exconseller ha recordat que ell, amb el Govern de Maragall, ho van intentar i varem fracassar. La sentència del Tribunal Constitucional han tancat definitivament aquest projecte de canviar Espanya des de Catalunya, Això ha quedat ''meridianament clar'', ha dit Castells.

Castells ha citat l'eix de rivalitat de les ciutats de Madrid i Barcelona com la manifestació d'aquesta lluita del poder polític entre Catalunya i Espanya.

El factor Madrid és uns dels obstacles que fan difícil el federalisme a l'estat espanyol. A Espanya hi havia un cert equilibri mentre el poder econòmic estava a Barcelona però això es trenca amb el període democràtic quan Madrid es converteix amb un poder econòmic gràcies a les privatitzacions de les grans empreses públiques.
 
Francesc Cabana es demana perquè Espanya sigui Espanya, Catalunya ha de deixar de ser Catalunya ?
 
En la seva intervenció, Cabana ha defensat que el llibre no es un llibre polític sinó que es un llibre econòmic que explica un memorial de greuges que ha viscut Catalunya en relació amb Espanya, especialment els últims 120 anys.


 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
11 de desembre de 2012, 18.59 h

Quan dues personalitats del pes i categoria intel.lectual i professional dels consellers Mas-Colell i Castells és clarificador i una llum que cal seguir per part dels que cerquem respostes.

Ra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
l'Esteve fletxa Vallès Oriental
11 de desembre de 2012, 10.51 h

"Convertiremos Madrid en un vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar".
Queipo de LLano

I segueixen en les seves idees prioritàries: Anorreament de la cultura i llengua pròpies i la ruïna absoluta de Catalunya, però no ho va aconseguir l'absolutisme de FelipV ni el genocidi franquista. Per alguna raó desconeguda, el poble català es com l'au Fènix i sempre reneix de les seves pròpies cendres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Alberto Girona Madriz fletxa Viyiapiososa de la Gonorrea
11 de desembre de 2012, 09.35 h

#5 Tu saba poké an fracassao loh doh? eing? eing? puèèèè.... chio te lo bis a disí: an fracassao loh doh pokeeee... ettooooo... puèèèè... oooootttiaa, tu, ke aora no macuirdo de ke sus iva a disí !!! Uuuuiiiixxxxx ke neeeevvviooooo !!!! eto me passa poke mamá etá cong un cliente i no ma dao la patiyia pal cabeso! Mammmaaaaaaaaa !!! dame la pattiyiaaaaa pal cabesoooo, corrreeee !! correee!! ke dise tu?? ke chia testá corriendo? ke kiere desí, mamaaa? mamaaaaaa?! mecuchia tu, ma... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
11 de desembre de 2012, 09.27 h

Tanto el uno como el otro han fracasado en su cometido.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mterol fletxa barcelona
11 de desembre de 2012, 09.12 h

AQUESTS consensos o conclusions contundents han de sortir en hora punta als mitjans catalans i no catalans tan sovint com es pugui, l'opinió pública no polititzada ni informada és fàcil de decantar cap a una banda o altra, si nosaltres no ho fem ho faraN per nosaltres i el discurs de la por,la incertesa i el possibilisme enyoradís guanyaran la cursa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
teresa fletxa sabadell
11 de desembre de 2012, 08.58 h

Tots estem d'acord que Espanya ens aboca a la misèria, però fins quan aguantarem?, hisenda pròpia JA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
11 de desembre de 2012, 00.42 h

El PP està acabant amb el poc que queda d'aquesta merda d'Estat. No teniu por. No son res. Marxem ja!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
11 de desembre de 2012, 00.40 h

Evidentment. I ara se n'adonen? Espanya no vol comptar amb CAT. Ni autopistes, ni AVES, ni aeroports, ni ports, ni llengus, ni res de res. La mateixa política disgegadora de sempre. Si no marxem estem acabats. I a ells, l'orgull dels desgraciats els ha arruinat, condemnat l no res. Els espanyols encare no veuen el mal que els ha fet Madrit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.