directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 17:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU repta el PSC a donar suport a Madrid a una iniciativa per renovar el TC espanyol

Mas recorda a Montilla que els 25 diputats dels socialistes catalans van votar-hi en contra fa tot just un mes

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha anunciat aquest dimarts que el seu grup presentarà una iniciativa parlamentària 'singular' per modificar la Llei orgànica del Tribunal Constitucional espanyol (TC) i que a la pràctica suposaria donar sis mesos de marge al tribunal per renovar-se. CiU ha recordat a Montilla -que vol que el Parlament es pronunciï a favor de la renovació- que la mateixa proposta es va votar al Congrés espanyol fa tot just un mes i no va prosperar pels vots en contra de PP i PSOE, entre ells també els dels 25 diputats dels PSC. En aquesta ocasió CiU presentarà la iniciativa amb la rúbrica dels seus 15 diputats, als que s'hi podria sumar el PSC, si volgués. El portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, ha evitat valorar què farà el PSC però ha titllat la iniciativa de 'virtual' assegurant que una renovació del TC necessita les 3/5 parts de les dues cambres espanyoles.
josep antoni duran i lleida, unió democràtica de catalunya
Comparteix
   


Etiquetes
En concret, la proposta de CiU suposaria una modificació de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional per a incorporar mecanismes que afavoreixin la modificació dels membres del Tribunal Constitucional en un termini màxim de sis mesos.

Ja es va votar en aquesta càmera amb els vots en contra de PP i PSOE
En aquesta ocasió, CiU proposa que no siguin els grups parlamentaris qui registrin la iniciativa sinó els diputats catalans. Segons el reglament de la cambra, més de 15 diputats poden presentar una iniciativa legislativa. Aquesta modalitat permetria que diputats com els del PSC que no tenen grup propi puguin donar suport la mesura.

Per a evitar situacions similars en el futur Duran i Lleida ha convidat a tots els diputats catalans a signar una iniciativa legislativa perquè quan expiri el mandat dels membres del Constitucional es renovin en un termini màxim de sis mesos. D'aquesta manera CiU convida als diputats del PSC ha demostrar que a Madrid demanen el mateix que el president de la Generalitat, José Montilla o tots els socialistes al Parlament.

El PSOE titlla la iniciativa de 'virtual'

El portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, no ha volgut entrar a debatre si es permetrà als membres del PSC rubricar aquesta proposta i s'ha limitat a titllar-la de 'virtual' perquè la Llei el que dictamina és que la renovació del tribunal requereix 3/5 parts de les dues cambres espanyoles. 'Al grup, com ha demostrat la pràctica parlamentària hi ha una excel·lent relació'. Alonso ha recordat que la situació, al seu parer, és culpa del PP que no va voler ni vol renovar el tribunal i és qui 'ataca' l'Estatut.

Suport d'ERC i ICV

Per part d'ERC, Joan Ridao, ha assegurat que la proposta de CiU comptarà amb el seu suport tot i l'escepticisme que li provoca que PP i PSOE siguin contraris a la renovació. 'Està clar que l'Estatut quedarà reduït a un simple carpaccio, està esperant el tret de gràcia', ha assegurat Ridao. Per tant, ara la qüestió no és tant modificar la composició del tribunal com 'esmolar les eines' per veure que es fa després de 'constatar el col·lapse de la via autonomista'.

El portaveu d'ICV, Joan Herrera, creu que és el moment de dir 'prou al xantatge del PP i a la politització'. Herrera també demana que els membres que hagin esgotat el mandat als sis mesos deixin de ser membres del TC.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Julià fletxa Barcelona
21 d'abril de 2010, 15.04 h

Això votem Laporta, l'únic líder independentista de debò que no està hipotecat per haver format un govern español a Catalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim. fletxa PPCC.
21 d'abril de 2010, 08.59 h

Que renovin o no el tribunal constitucional és el de menys, l´estatut és mort, que deixin de pensar en clau espanyola i facin una veritable aposta cap a la plena sobirania,. NO és només el tribunal constitucional és l´estat espanyol el que ens va a la contra en tot i com més aviat hi marxem millor per a tots i en aquests sentit els 15 diputats de Ciu són tant inútils com els 25 del Psc. Us imaginau si fos Erc la que disposes d´aquests 40 diputats. Dons obriu els ulls d´una vegada i v... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
21 d'abril de 2010, 08.17 h

Que el canvi en el TC siga la proposta que reivindique un grup que es fa dir nacionalista és de comèdia. La sociovergència és la bufona de la política del Congrés espanyol de diputats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.