Pujol suggereix un "tancament de caixes" perquè l'Estat espanyol no compleix les seves obligacions
"no es farà ni s'ha de fer", afegeix l'expresident
En unes declaracions a “L’oracle” de Catalunya Ràdio, Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, sosté que “tindria sentit” que Catalunya fes un “tancament de caixes o una vaga fiscal” perquè l’Estat “no compleix les seves obligacions elementals” amb el país. Tot i això, l'expresident afegeix que "no es farà ni s'ha de fer". L’expresident creu que la societat catalana viu immersa en un “sentiment d’ofensa” arran de les avaries de Renfe, l’apagada elèctrica, el caos a l’aeroport del Prat, entre altres qüestions. I en aquest punt, manifesta que el govern espanyol té “l’obligació, a canvi de res més que dels impostos” de fer funcionar les infraestructures i els serveis de Catalunya. “Si en comptes d’haver-hi la democràcia hi hagués Franco, també ho hauria de fer”, ha remarcat Pujol.
El líder nacionalista troba “gravíssim” que tant el PP com el PSOE, com “els mitjans afins a ells”, vagin “estenent per Espanya que si les coses no van bé és per culpa dels catalans”. Així, reiterant que la responsabilitat de tot plegat és precisament de l’Estat, Jordi Pujol ha dit que “tindria sentit” que “hi hagués fins i tot per aquesta i altres coses, simplement, allò que se’n diu un tancament de caixes o una vaga fiscal perquè aquests senyors –en referència al govern espanyol- no compleixen amb les seves obligacions elementals, Estatut a part”.El dirigent de CDC considera que és una “vergonya” que la premsa “responsable, els mitjans responsables, el president del govern, i el cap de l’oposició” no diguin que “la culpa és de Madrid i que són ells que ho havien de fer”. Per Pujol, “l’altra gran vergonya és que em vulguin fer creure que tot això és perquè s’ha parlat massa d’identitat”.
L’expresident qualifica de “penós” que precisament hagi estat el president Montilla qui hagi dit que “hem parlat molt d’identitat”. “Si algú això no ho pot dir, no té dret a dir-ho, és el president de la Generalitat, que, a més, sap perfectament –perquè fins i tot ha estat ministre- que tot això que estem discutint és simplement un mancament radical i absolut de les obligacions de l’Estat” envers les inversions a Catalunya.
D’altra banda, creu que “si ara hi hagués un referèndum sobre la independència el votaria més gent que fa un any”. Segons diu, el sentiment “d’ofensa” faria que fins i tot el votés “gent que en el fons del fons no és independentista o que potser no hi acaba de creure, o que potser en el fons no desitjaria que guanyés el sí en el referèndum”.