directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 08:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Junqueras reclama construir grans consensos pel dret a decidir i la reactivació econòmica

El líder d'ERC defensa la potència que té un acord entre les dues principals forces del país en un moment històric

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reclamat la construcció de grans consensos parlamentaris sobre el dret a decidir i la reactivació econòmica. El líder d'ERC ha destacat al Parlament la importància que tots aquells partits que portaven al seu programa electoral propostes similars a les que ha recollit el pacte CiU-ERC s'incorporin a l'acord. També ha considerat "clau" que al costat de partits, el consens inclogui a sindicats, patronals i entitats socials. El líder d'ERC ha defensat, a més, la potència d'un acord entre les dues principals forces del país, i ha remarcat que els espais polítics que ocupen CiU i ERC sempre han arribat a enteses en els moments més importants de la història. 
Oriol Junqueras durant la seva intervencio dins al ple d'investidura, al parlament de Catalunya
Oriol Junqueras durant la seva intervencio dins al ple d'investidura, al parlament de Catalunya
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Junqueras, sense papers . El president d'Esquerra fa un discurs de 30 minuts sense guió

En la seva primera intervenció com a diputat al Parlament de Catalunya, Oriol Junqueras ha exaltat la importància dels consensos en la legislatura que ara s'inicia, tant pel que fa al dret a decidir i la convocatòria d'una consulta com per a la recuperació econòmica. Després de centrar la primera part del discurs del debat d'investidura en el context de crisi europeu, que pateixen amb especial virulència els països del sud d'Europa i, entre ells, Catalunya, Junqueras ha defensat la necessitat que les principals formacions polítiques catalanes sumin forces per marcar el punt d'inflexió que li cal al Principat.
 
"Més enllà de l'acord d'estabilitat parlamentària que espero que tothom entengui que era del tot imprescindible per garantir un govern fort en les circumstàncies que estem vivint, hi ha la voluntat de construir grans consensos amb altres formacions d'aquest Parlament", ha assegurat. De fet, Junqueras ha recordat que altres partits representats a l'hemicicle ja portaven als seus programes electorals propostes similars a les que han pactat CiU i ERC tant pel que fa a la convocatòria d'una consulta sobre l'estat propi com als nous impostos que s'han acordat per incrementar els ingressos de la Generalitat.
 
El nou president del grup parlamentari d'ERC ha demanat a partits, entitats socials, empresaris i sindicats "que tinguin la mirada àmplia i profunda en el temps que els permeti entendre que la construcció d'aquests grans consensos és positiva per a tothom".
 
Els reptes que té davant seu Catalunya són "molt importants", però Junqueras està convençut que l'oportunitat és "extraordinària" per aconseguir millorar les condicions de vida dels catalans "vinguin d'on vinguin, hagin nascut on hagin nascut i parlin la llengua que parlin". Aconseguir-ho depèn, segons ell, del "compromís de tots".
 
En la seva segona intervenció, Oriol Junqueras ha reivindicat la potència que té el fet que les dues principals forces polítiques de Catalunya s'hagin pogut posar d'acord malgrat tenir models econòmics i socials diferents. És més, ha remarcat que els espais polítics que han ocupat CiU i ERC sempre han pogut arribar a enteses en els grans moments de la història de Catalunya, ja fos en la Mancomunitat o en la recuperació de les institucions democràtiques després de la dictadura.
 
Segons Junqueras, això és compatible amb models diferents, especialment en polítiques sectorials. Precisament per aquestes diferències, CiU i ERC hauran d'anar treballant el dia a dia, sempre obrint l'acord a la resta de formacions i al conjunt de la societat.
 
L'Estat, el responsable de les retallades
 
L'acord entre CiU i ERC no evitarà les retallades en els propers pressupostos de la Generalitat. Junqueras n'és conscient. De fet, el líder republicà ha acusat l'Estat de ser el "responsable" que els comptes públics de Catalunya hagin de tornar a ajustar els seus nivell de despesa per poder complir amb els objectius de dèficit "injustos" fixats pel govern espanyol.
 
El president d'ERC ha criticat amb duresa els incompliments de l'Estat pel que fa a inversions, també el dèficit fiscal que pateix Catalunya, i ha reclamat la construcció d'un estat propi perquè siguin els catalans els que decideixin el seu futur. El que no ha fet en cap moment és parlar de la gestió de CiU al capdavant del Govern durant els dos darrers anys.
 
Mas agraeix la intervenció de Junqueras
 
Per la seva part, el president en funcions, Artur Mas, ha agraït el to i el contingut de la intervenció de Junqueras, i la seva voluntat de corresponsabilitzar-se de les decisions del proper Govern. 
 
En aquest sentit, ha insistit en la necessitat d'arribar a acord amb totes les forces polítiques, i no només amb ERC. També ha compartit el seu discurs sobre el dret a decidir i sobre Europa, amb la necessitat que Catalunya no quedi aïllada, i ha coincidit amb el republicà que cal denunciar l'ofegament que estan patint els catalans a mans de l'Estat.
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Pepo fletxa Terrassa
21 de desembre de 2012, 11.52 h

#2 Vostè sap sumar i restar? doncs ja està; faci aquests comptes i veurà on és la majoria i la minoria, perquè no hi ha meitats, i si n´hi havés perquè ha de manar la espanyolista?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
CLB fletxa Barcelona
21 de desembre de 2012, 09.39 h

–La lliçó Junqueras del debat d’investidura: magistral i constructiva! I la manca d’arguments de la minoria espanyolista: ben palesa, repetitiva i sonsa. Això va bé! @KrlesLladoBadia


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
BARACK fletxa CIVILIZATION
21 de desembre de 2012, 05.31 h

#2 I tu en nom de qui parles?de tu sol,és a dir de ningú.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
21 de desembre de 2012, 00.45 h

EL DRET A DECIDIR ja te dia i el any , ara que no parlin tan del Referèndum i parlim nomes de trewura a Catalunya de aquesta Crisis Economica que molta culpa es tambe de lo que ba MALGASTA EL TRIPARTIT . Tambe es culpa de les dolentes politicas Anti--Socials portades per Artur Mas per C.I.U. Duran dos anys de cruels Retallades Socials que ban fer apujar molt el Atur a catalunya hi fer baixar les ventes fe tenir molta més crisis . NO Me agrad... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Mané fletxa Campioni
21 de desembre de 2012, 00.21 h

Per què no parla en nom de la meitat de Catalunya i ho fa en nom de tots?? Aquests indepes imperialistes socials, hahaha. No apreneu, nacionalistes. Us dono un Bollycao'? Mediocritat fracassada del nacionalisme. Heu tocat sostre... però una part de gent no vol aquesta merda essencialista. I mentre tant l'altra meitat de Catalunya suportant que parleu en nom de tothom. Tinc... aqui, un document que diu: signants del manifest friki-indepe-essencialista i ha signat un empressari del Cercle Catal... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
20 de desembre de 2012, 19.54 h

https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-people-catalonia-their-effort-decide-their-own-future/hLYHYkp1

Cal continuar signant els que encara no ho han fet, feu-ho arribar a tothom, us imagineu que Obama rep 400.000 o 500.000 signatures???

Petició per a Obama i la Casa Blanca


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.