directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 01:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas planteja una "refundació" del catalanisme i no descarta que pugui derivar en un nou moviment polític

el catalanisme "no assumeix el lideratge" del país

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Artur Mas, ha fet un plantejament aquest dilluns a treballar per una 'refundació' del catalanisme, sense tancar les portes a que això pugui acabar derivant en un moviment polític més ampli, tot i remarcar que ara mateix és prematur. Mas creu que en aquest procés de refundació, de llarg abast, ha d'anar més enllà de CDC i de CiU i que sectors d'ERC, del PSC i de la societat civil s'hi poden incloure. El líder de CDC ha lamentat que ara el catalanisme està en una posició 'secundària' i vol que aquesta reformulació serveixi per situar-lo al capdavant.
artur mas convergencia democratica catalunya ciu
Mas ahir en roda de premsa

Comparteix
   


Etiquetes
En la primera reunió del Comitè Executiu Nacional de CDC després del parèntesi estival, Mas ha situat a sobre de la taula aquest plantejament de 'refundació' davant d'un moment, ha dit, en què hi ha una 'manca de resposta' als 'grans reptes' de Catalunya i el catalanisme 'no assumeix el lideratge'. Com a conseqüència d'aquesta situació, segons Mas, 'el país perd perfil, qualitat i confiança en ell mateix'. De fet, el dirigent de CDC ha lamentat que Catalunya 'ha passat de ser un país que es podia exhibir a ser una realitat que moltes vegades gairebé s'ha d'amagar'.

Mas creu que 'no s'està governant com caldria' des de Catalunya, amb el catalanisme en una posició 'secundària' i 'marginal'. Pel secretari general de CDC, actualment Catalunya està liderada 'en part per l'espanyolisme que representa en bona part' el president de la Generalitat, José Montilla, mentre que 'l'aportació catalanista dins del Govern està molt desdibuixada'.

Amb aquesta anàlisi de fons, Mas ha plantejat la necessitat que hi hagi una 'refundació del catalanisme'. Una aposta que planteja no només dins de CDC, sinó a 'tothom que té un sentiment catalanista', i sense fer 'tabla rasa', sinó aprofitant 'els actius' dels últims anys, 'actualitzar-los i posar-los al dia per donar resposta' a la situació actual.

El secretari general de CDC creu que el seu partit ha de fer una 'contribució important' a aquest procés, però ha advertit que no són 'els únics' que 's'hi ha de posar' i que hauran 'd'eixamplar les fronteres'. 'No podem defugir la responsabilitat d'assumir una part significativa del procés de refundació del catalanisme', ha alertat. Mas creu que en aquest projecte també tenen coses a dir-hi dirigents d'ERC i del PSC, així com 'determinats sectors de la societat civil'. La contribució del CDC, segons Mas, serà el projecte de 'casa gran del catalanisme'.

De fet, el secretari general de CDC no ha tancat la porta a la possibilitat que aquesta refundació pugui acabar derivant en un nou moviment polític que acabi sent més ampli, tot i considerar que en aquests moments és prematur saber si es pot arribar a un plantejament d'aquest tipus. En aquest sentit, ha remarcat que 'no és un projecte exclusivista de CDC o de CiU' i que 'quan s'obren processos, s'obren amb totes les conseqüències' a 'ja es veurà a què'. Mas ha volgut remarcar que no vol presentar 'un projecte tancat del que s'ha de fer', sinó 'un projecte obert'.

Cinc eixos

Mas també ha establert els 'cinc grans eixos' que, per ell, s'han de complir perquè es produeixi aquesta refundació. D'una banda, ha de ser un projecte amb 'vocació majoritària'. De l'altra, ha de ser 'de transformació i de canvi' sobre els temes que afecten als ciutadans, incloent el model de creació de riquesa, la cultura o la immigració.

En tercer lloc, el secretari general de CDC creu que aquest ha de ser un projecte que 'la gent, individualment, se'l senti seu', de manera que no sigui un 'debat teòric', sinó que suposi 'una millora de les condicions de vida individuals de cadascú'. Mas creu que aquest procés també ha de tenir un compliment de 'regeneració i salut democràtica', ja que 'hi ha una certa fatiga respecte les actituds democràtiques al nostre país'. Finalment, Mas considera que cal fer una proposta per situar 'Catalunya al món', i no només per 'defensar Catalunya dins de l'estat espanyol'.

Mas ha traslladat aquest dilluns aquest plantejament al Comitè Executiu Nacional de CDC i ho farà el proper 6 d'octubre a la reunió del Consell Nacional del partit. També ha avançat que proposarà un grup de treball específic dins de la formació per abordar aquest procés.

'Estimular' els corrents interns

En relació amb els moviments interns que han aparegut durant aquest agost de CDC, com ara la Plataforma per la Sobirania, Mas ha assegurat que aquesta proposta té com a objectiu 'estimular-los dins del que ha de ser un projecte guanyador'. A més, ha remarcat que 'qualsevol plantejament de plenitud nacional, de sobirania, ha d'estar present dins del projecte de país', però que 'no pot ser l'única cosa' d'aquest projecte, sinó que 'el debat ha de ser molt més ampli'.

Per Mas, el repte és que 'Catalunya pugui decidir en tot allò que necessita i li pertoca decidir per ella mateixa', com ara en qüestions com les infraestructures.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
4 de setembre de 2007, 14.14 h

Crec que la proposta del senyor Mas és una bona proposta tot i que ja es veurà si tirarà endavant. Els independentistes han d'anar tots a una siguin de dretes o d'esquerres. Amb la quantitat d'independentistes que hi ha repartits pels diferents partits es podria unir-los a tots per poder anar de cara a la independència sense perdre més temps intentant esgarrapar bots uns als altres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
albert fletxa vic
4 de setembre de 2007, 10.21 h

El nacionalisme de Mas, Duran, Pujol i companyia és el pitjor llast que tenim contra l'independentisme al nostre pais. Els regionalistes han actuat, d'ençà de la fi de la dictadura, com els millors aliats per a espanya, els grans atordidors de ments. Fixeu-vos que durant els 20 anys de govern regionalista l'espanyolisme ha descansat tranquil, ha estat només quan un partit independentista ha entrat al govern de la generalitat que han començat els estirabots del nacionalisme espanyol. Ara el ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Toni fletxa Sabadell
4 de setembre de 2007, 08.47 h

Mas es torna a treure un conilet de la xistera. Quan ens comencem a mobilitzar per un horitzó engrescador, -el del 2014- ve l'encantador de serps Mas i ens hipnotitza i aigualeix la festa presentant-nos no sé qué de la refundaciío del catalanisme (què és això del catalanisme?. Déu ser com el valencianisme o el murcianisme no?). Res de nou. Com sempre. Com l'estatut: quan teniem un text interessant aprovap al Parlament apareix en Mas i negocia amb ZP unilateralment una "porquerieta". Quan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.