directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 16:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Comunicació doble fletxa

El català, la dinovena llengua més utilitzada a Twitter

I això que encara no som independents.

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

En un rànquing de les llengües més utilitzades a Twitter, el català ocupa la dinovena posició. Així es desprèn de l'estudi 'El Twitter de Babel: mapa de les llengües del món a través de plataformes de microblogging' que ha publicat la Universitat de Cornell (Nova York) i que recull dades de gairebé dos anys a través de tuits geolocalitzats. És a dir, els investigadors han desglossat una mitjana de 650.000 piulades diàries, que contenen informació d'almenys sis milions d'usuaris per desgranar la pauta lingüística de la vuitantena de llengües que han trobat a més de cent països diferents. S'han classificat per estats, regions i ciutats, i el cas de Catalunya s'utilitza com a comparativa amb Bèlgica. 
Icona de twitter amb la senyera. #twitterencatalà va ser 'trending topic' a l'Estat
Icona de twitter amb la senyera. #twitterencatalà va ser 'trending topic' a l'Estat
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
El català frega els 100.000 usuaris a Twitter i això la converteix, segons un estudi que publiquen cinc investigadors de les universitats de Boston, Marsella, Cambridge i Torí, en la dinovena llengua més utilitzada a aquesta xarxa social. 
 
L'informe -en anglès porta per títol 'The Twitter of Babel: Mapping World Languages through Microblogging Platforms'- ha analitzat durant gairebé dos anys una mostra de tuits geolocalitzats, que es tradueixen en una mitjana de 650.000 piulades diàries. En altres paraules, han recollit informació d'almenys sis milions d'usuaris que parlen 78 llengües en més de cent països.
 
La primera llengua a la xarxa social més ràpida és, sense dubte, l'anglès. En segona posició, i molt per sota, la segueixen el castellà, l'indonesi i el malai mentre que el japonès, el coreà, el portuguès, l'alemany, el tailandès i el turc completen el 'top ten' de les llengües més utilitzades a Twitter. 
 
Catalunya barreja, Bèlgica separa
 
L'estudi desglossa els tuits per territoris i separa les llengües i les piulades de cada zona per estats, regions o ciutats que presenten una composició lingüística peculiar. Així, els investigadors prenen Catalunya i Bèlgica com a exemple per comparar dues realitats socials diferents. Segons les figures que presenta l'estudi, al nord belga hi predomina el flamenc mentre que el sud és marcadament való. 
 
En canvi a Catalunya, els investigadors defensen que la distribució lingüística està "clarament barrejada (particularment a Barcelona)". Segons el text, el castellà és més pouplar en una ràtio de 1,7 respecte el català -l'utilitzen un 49% dels usuaris mentre que només un 28,2% s'hi expressa en català-. Els analistes consideren "interessant" que la ràtio a Twitter sigui més alta que la ràtio de cens que tenia l'Institut d'Estadística de Catalunya el 2008: 1,25 de castellà per sobre del català.
 
L'estudi conclou que hi ha matisos a fer: primer, que les dades del cens no contemplen els turistes -Twitter en canvi computa tothom-; en segon lloc, que els usuaris de la xarxa "poden estar esbiaixats cap a les llengües més comunes, per tal d'ampliar públic" -en aquesta línia argumenten que per exemple l'anglès a Catalunya el parla menys del 0,01% de la població segons l'Institut, però suposa un 15,2% dels tuits dels usuaris-. L'estudi també evidencia que el català és més utilitzat al centre i al nord del país que a l'àrea de Barcelona i la costa de Tarragona.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Pepo fletxa Terrassa
24 de desembre de 2012, 17.45 h

I és la dotzena a la xarxa, oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.