directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 04:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

50è aniversari de la gran nevada del Nadal de 1962

Va ser la nevada més important del segle XX al litoral i prelitoral centrals, amb gruixos de neu que van superar els 80 centímetres a diverses localitats

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- Ara fa cinquanta anys de la històrica nevada del dia de Nadal de 1962 que va afectar bona part del país, sobretot al litoral i prelitoral centrals, i on es van acumular gruixos superiors als 80 centímetres. Es considera la nevada més destacada del segle XX en aquesta àrea i cal retrocedir fins al 1887 per a trobar-ne una de més important. Els carrers de Barcelona van acumular gairebé mig metre de neu i l'observatori Fabra va mesurar gruixos de 70 centímetres. Fins a la ciutat hi van arribar llevaneus de Lleida i d'Andorra. La nevada va deixar imatges de postal a la ciutat amb gent esquiant pels carrers. La neu va causar molts problemes de trànsit arreu del país i dues persones van morir en accidents. 
Mapa de distribució dels gruixos de neus que va deixar el temporal del Nadal del 1962
Mapa de distribució dels gruixos de neus que va deixar el temporal del Nadal del 1962
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Els dies previs al Nadal del 1962 res feia preveure la nevada que s'esdevindria. Una setmana abans, l'anticicló de les Açores estava molt reforçat i amb una falca anticiclònica que s'estenia sobre la península Ibèrica. Les temperatures van pujar i es van assolir valors superiors als normals per a l'època de l'any. Però, el dia 22 l'anticicló es va afeblir i se'n va formar un de nou al nord d'Europa, amb una massa molt freda a nivells baixos a aquelles latituds.

El flux de vent sobre Catalunya va passar a ser del nord afavorint l'arribada de la massa freda continental. A partir del dia 23, l'anticicló es va anar estenent. A 1400 metres la temperatura es va mantenir al voltant del -8 ºC, 12 ºC per sota del valor mitjà, entre els dies 24 i 25.

A la zona de la Mediterrània occidental es va formar una baixa que va cabar per aprofundir-se entre Catalunya i les illes Balears. Aquesta baixa va afavorir l'entrada d'una massa molt humida, principalment al litoral i prelitoral centrals, on les nevades varen ser més importants. Al mateix temps, a nivells alts la baixa situada al nord-oest d'Itàlia es va traslladar cap a les nostres longituds i es va situar sobre Catalunya.

El dia 25, tant la baixa com l'anticicló, van començar a afeblirse i a retirar-se cap a l'est i una baixa situada a l'oest de Portugal va reforçar els vents de component sud, que van fer pujar les temperatures que en dies posteriors van tornar a situar-se per damunt de la mitjana d'un mes de desembre.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha revisat l'episodi amb l'aportació i l'ànàlisi de dades inèdites a partir de les observacions meteorològiques realitzades a diferents poblacions del país aquells dies, que ha permès reconstruir la magnitud i extensió geogràfica de la nevada, així com l'evolució de la temperatura a diferents punts.

Tot i que bona part del país va rebre la visita de la neu aquell dia de Nadal, la configuració dels centres d'acció va afavorir que la caiguda de temperatura i els majors gruixos de neu es concentressin a la part del litoral i prelitoral centrals.

Les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat van concentrar les acumulacions més destacades, superiors als 80 centímetres en molts casos. Entre aquests destaquen els 110 centímetres de Martorelles, 102 a Vilanova del Vallès, i 100 centímetres a Castellterçol, Granollers, Llinars del Vallès i el Turó de l'Home (Vallès Oriental). També les comarques de la Selva, el Baix Empordà, el sud d'Osona i del Gironès, el Bages i la part oriental de l'Alt Penedès i l'Anoia van acumular gruixos del voltant dels 40 o 50 centímetres, mentre que els gruixos van anar disminuint cap al Pirineu, i cap a les comarques de Ponent i del sud. De fet, a les comarques del Montsià i del Baix Ebre no hi ha constància que s'enregistrés el fenomen de la neu al terra.

Pel que fa a la temperatura, es van assolir valors gèlids a bona part del país. Les zones afectades per la nevada van ser les que van registrar una temperatura clarament inferior a la mitjana, especialment els dies 26 i 27, en què la temperatura va estar per sota dels 0 ºC durant tot el dia. A punts del litoral central la temperatura mínima va arribar a -5 ºC, i a la plana del Vallès es van assolir els valors més baixos, amb una temperatura mínima que va estar al voltant dels -10ºC a molts indrets, i en alguns punts com a Llinars del Vallès o Cardedeu es van fregar o superar els -15ºC. 



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.