directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 03:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Mor Juan Antonio Samaranch, delegado nacional falangista i expresident del COI

A causa d'una afectació cardíaca greu · Tenia 89 anys

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Juan Antonio Samaranch, delegado de Deportes del règim franquista i expresident del Comitè Olímpic Internacional (COI), ha mor aquest dimecres als 89 anys a causa d'una afectació cardíaca greu. Samaranch, que va ingressar diumenge a l'Hospital Quirón de Barcelona, havia superat les primeres 48 hores d'hospitalització, però finalment ha mort aquest migdia. Durant el franquisme, Samaranch va estar afiliat a Falange Española i va aconseguir arribar a ser procurador de les Corts franquistes, conseller d'Esports a l'Ajuntament de Barcelona, delegat nacional d'Esports i president de la Diputació Provincial. Gràcies a aquestes influències va iniciar la seva carrera en l'olimpisme l'any 1974, assolint la presidència del COI l'any 1980 i abandonant-la el 2001, durant la qual va propiciar la celebració dels Jocs Olímpics a Barcelona l'any 92.
samaranch


Comparteix
   


Etiquetes
Samaranch va ser ingressat diumenge passat després de notar els símptomes d'una insuficiència cardíaca i, tot i que va superar bé les 48 hores posterior, els metges van explicar aquest dimarts al vespre en roda de premsa que 'no eren optimistes' amb la seva evolució.

El director del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Quirón, Rafael Esteban, va dir llavors que Samaranch té 'una mala salut de ferro', en referència al seu ingrés en anteriors ocasions per la mateixa afectació.

Una vida entre el règim i el COI

Nascut el 17 de juliol del 1920, Joan Antoni Samaranch, marquès de Samaranch, es va afiliar de ben jove a la Falange Española y de las JONS, i va tenir una dilatada trajectòria política durant la dictadura franquista. El 1964 va ser procurador a les Corts del règim franquista, i hi va ser present durant tres legislatures, fins al 1977. L'any 1955 va entrar a l'Ajuntament de Barcelona com a regidor d'Esports fins el 1962 i uns cinc anys després, el 1967, va prendre possessió com a delegat nacional d'Esports.

Fou també seleccionador estatal d'hoquei sobre patins i posteriorment president de la federació espanyola d'aquest esport. També va ser president del comitè olímpic estatal, del 1967 al 1970 i de la diputació de Barcelona de 1973 al 1977. Membre del Comitè Olímpic Internacional des del 1966, en fou vicepresident el 1974-78 i president del 1980 al 2001. Durant el seu mandat presidencial al COI, Barcelona fou nomenada (1986) ciutat organitzadora dels Jocs Olímpics del 1992.

L'any 1973, va ser nomenat president de la Diputació de Barcelona i quatre anys després ambaixador de la Unió Soviètica. Va ser ambaixador fins l'any 1980 i president de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona entre el 1987 i el 1999, any en què fou designat president honorífic de l'entitat. El 1993 rebé la medalla d'or de la ciutat de Barcelona.

El 1985 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Medalla d'Or de la Generalitat i el 1988 va obtenir el Premi Príncep d'Astúries dels Esports. L'any 1991 el rei espanyol el va nomenar marquès de Samaranch.

La seva carrera a la direcció del Comitè Olímpic Internacional va començar el 1980, del qual va ser president fins el 2001, després dels Jocs Olímpics de Sydney, quan va ser substituït pel belga Jacques Rogge. Durant l'equador del seu mandat, Barcelona va acollir els seus primers Jocs Olímpics de la història, que van comportar una metamorfosi de dalt a baix de la ciutat de Barcelona.

Un dels seus episodis més foscos del seu mandat, però, va ser quan van sortir a la llum els suborns a directius del Comitè Olímpic Internacional per afavorir determinades candidatures per a la celebració dels Jocs Olímpics d'estiu i d'hivern, especialment en els jocs de Salt Lake City, l'any 2002.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
´jordibcn fletxa Barcelona
21 d'abril de 2010, 19.15 h

No enganya?,com pots fer un discurs SÍ a l´Estatut el 2006 , i fer-ne un altre el 2010 sense reconeixer l´error personal, fer una crítica a uns molt menys a altres i desprès fer grans lloançes al Pujol i Maragall, com si ells no tinguessin culpa de res, i canviant de tema quina ha estat l´aportació del Laporta en el tema de les Seleccions Catalanes?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
21 d'abril de 2010, 18.51 h

#16 I tu que fas Miquelo? encara no ets conscient del que passa al teu voltant? Tu creus que per aquest camí que ens marca l'Estat espanyol arribarem a bon port?. No saps on vius Miquelo, Respecto en Laporta perquè com a mínim no enganya als catalans. Mas, Montilla, Puigcercós i els altres SI que ens estan enganyant. Ara be, si Laporta arriba al poder i no fa el que diu, llavors ja parlarem d'altra manera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
21 d'abril de 2010, 18.45 h

#14 It's a great truth what you say


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Jordi fletxa Barcelona
21 d'abril de 2010, 18.43 h

Miqueló i tu quin partit votaràs?
Segons quin partit votaràs, Catalunya desapareixerà.
Això si, visquen a Catalunya, continua permeten que els
Españols et robin.. que veig que t´agrada.
Recorda´t del que t´he dit, quan paguis els peatges,
quan esperis al metge, quan Renfe no funciona, quan viatgis
i l´aeroport del Prat no hi arriva el metro..
Nosaltres busquem solucions i només passen per un Estat Català.
Tu que? A seguir posant l´altre galta?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
21 d'abril de 2010, 18.39 h

Va ser franquista, o sigui: un company d'aquells que van assassinar a dues-centes-mil persones en quaranta anys de dictadura. Cinc-mil a l'any. Ara les seves despulles retran homenatge al Palau de la Generalitat. Be, es igual que passa amb la Creu de Sant Jordi, ja la donen a qualsevol pelacanyes delinqüent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
21 d'abril de 2010, 18.02 h

Mal que us pesi PSC i ERC acabaran formant una coalició o ERC es dissoldrà en el PSC. Igual que Euskadiko Ezquerra que era com ERC al País Basc i el Bandrés una mena de Puigcercós. Els independentistes de veritat que tant ens dóna esquerra que dreta en aquest sentit ja tenim a Laporta que ens conduirà a la VICTÒRIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
quins collons fletxa INDEPENDÈNCIA O MORT DE CATALUNYA COM A NACIÓ.
21 d'abril de 2010, 17.55 h

#17 a les elección ecspañolas, hi serà en duran como ministro, i junt amb zp i mas, faran un menage a troi a la moncloa per celebra-ro. I un record a en pujol, ecspañol del ano. Perdó volia dir del año.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
quins collons fletxa INDEPENDÈNCIA O MORT DE CATALUNYA COM A NACIÓ.
21 d'abril de 2010, 17.52 h

La falange española, li farà un homenatje oooiiiiiii ????? juan antonio samaranch, miembro de honor de la falanje española, por sus grandes meritos en la defensa de la españa franquista i fascista. i ole.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
quins collons fletxa INDEPENDÈNCIA O MORT DE CATALUNYA COM A NACIÓ.
21 d'abril de 2010, 17.48 h

Un franquista menys. Ara se'l veia un vellet entranyable en una entrevista per la tele. I com que la gent te memòria de peix, no s'enrecorda del seu passat franquista. Apa com diuen en el poble del samaranch, el muerto al hoyo i el vivo al bollo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Maria fletxa Barcelona
21 d'abril de 2010, 17.17 h

Felicitts pel titular, ja es hora de veure un mitja amb dignitat


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.