directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 08:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El govern accelera la hisenda pròpia amb la creació de la Secretaria d'Hisenda

Segons les previsions de l'executiu, la nova hisenda catalana hauria d'estar preparada per a mitjans del 2014

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

El Govern ha aprovat el decret que reestructura el departament d'Economia i Coneixement que encapçala el conseller Andreu Mas-Colell. Els canvis, principalment, responen a una "reorientació" de la conselleria amb l'objectiu de preparar la creació de la hisenda catalana i "desplegar" l'administració tributària pròpia. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat que el primer pas ha consistit en agrupar sota la nova Secretaria d'Hisenda "estructures ja existents" del departament i dotar-les de funcions encaminades a "preparar" el naixement de l'administració tributària. Sense marcar terminis clars, Homs ha dit que es treballa amb un calendari que permetria "tenir-ho tot a punt" al 2014.

Comparteix
   

"No és només un canvi de títol de la secretaria". D'aquesta manera, Francesc Homs ha defensat el viatge en l'orientació del departament d'Economia i Coneixement que vol fer el Govern amb l'aprovació del decret d'aquest dimarts. La reestructuració se central, principalment, en la creació de la Secretaria d'Hisenda, que tindrà com a finalitat "reforçar les estructures de la hisenda de la Generalitat i portar a terme el desenvolupament de l'Administració tributària de Catalunya". 

D'aquesta manera, el Govern vol donar un "clar missatge" per explicar que "s'assumeix l'Agència Tributària de Catalunya com a òrgan encarregat de la gestió, la liquidació, la inspecció i la recaptació dels tributs propis de la Generalitat i dels tributs estatals cedits", com un primer pas per a disposar de tota l'estructura necessària per tenir una hisenda catalana completa. Entre les competències de la secretaria també s'inclouen la "supervisió de la gestió i explotació de l'activitat relacionada amb els joc i les apostes, i l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya". 

Segons el propi decret aprovat, Economia i Coneixement s'estructura ara en quatre unitats directives, que van des de la Secretaria General i la Secretaria d'Hisenda, fins a la Secretaria d'Universitats i Recerca, i la Intervenció General de la Generalitat. El nou organigrama comporta "una redistribució de les direccions generals amb l'objectiu de millorar-ne la funcionalitat, optimitzar els recursos i simplificar estructures i no comporta cap despesa pressupostària ja que tampoc preveu cap increment del nombre de places". 

De fet, el propi conseller de Presidència i portaveu del Govern s'ha encarregat de repetir en diverses ocasions que "no es creen nous instruments, sinó que es reorienten els que ja exosteixen" per donar compliment als objectius que l'executiu té amb la creació de l'Administració Tributària catalana. 

En aquest sentit, Francesc Homs ha remarcat que la idea és "reforçar l'estructura de la hisenda de la Generalitat i fer efectiu el desplegament i el desenvolupament de l'administració tributària" pròpia. Així, es tracta, per Homs, d'una "organització diferent" del departament, creant la nova secretaria "orientada a tot el procés de la creació de la hisenda". 

Homs ha destacat també que el Govern pretén amb aquests canvis "impulsar una decisió política" que l'executiu es pren molt seriosament, i que deixarien "preparada l'estructura" per assumir competències tributàries que ara mateix no té perquè són de titularitat estatal. 

Malgrat ser reticent a fixar dates concretes, Homs no ha pogut evitar ser preguntat pels terminis que el Govern preveu per tenir a punt tota aquesta estructura que ara vol reorientar i crear. "Nosaltres treballem amb un termini establert ja a l'estiu passat i que parlava d'uns dos anys. Per tant, ens situariem a mitjans de 2014", ha explicat el portaveu, que tot i així ha insistit que "aquest tipus d'operacions s'han d'enfocar des de la flexibilitat en el calendari, perquè no és fruit de la improvisació i els càlculs de calendari han de ser prou flexibles per donar el temps necessari". 

A més, segons Homs, aquesta estructura que es vol posar en marxa ha d'anar acompanyada d'un "marc normatiu" que permeti a la Generalitat el ple control sobre la recaptació i gestió de tots els tributs a Catalunya. Això podria també retardar el calendari. I és que el Govern no vol que es doni una situació jurídica complicada pel contribuent. En aquest sentit, ha descartat absolutament que la nova Administració Tributària catalana "posi en un dilema" als catalans i hagin d'escollir entre pagar a l'Estat o a la Generalitat. "El que es pretén és fer les coses de tal manera que no es produeixi això. Els ciutadans han de pagar els impostos on digui la llei i hem de fer que les coses quedin orientades a que ho facin a la Generalitat", ha conclòs. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Jordi fletxa CATALUNYA
10 de gener de 2013, 09.40 h

#7 Vaja santi de mataró,oscar crusats,paquita torres,joel de vinaroz,roser fort,pere puig,josep maria capdevila i d'altres noms falsos per a un projecte de poca-cosa,tornem amb la pseudo estàdística?per a que?per a que ens la passem pel cul i ens fotem de tu?
A votar l'Estatut hi va anar qui va voler,qui no va votar llengua al cul i a creure,hi haguessiu anat si tant en contra hi estaveu.Si recapto 2000 i en tornen 1999 ja m'estan robat,el que els fotin a madrit me la porta fluixa,pitjor per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Santi fletxa Mataró
10 de gener de 2013, 02.46 h

#5 Advertencia de los técnicos de Hacienda, que no aún del estado y del TC:

Mas carece de "cobertura legal" para recaudar impuestos nacionales.

Así lo hace todo el nazional-catalanismo gobernante con su paranoico, utópico, inconveniente y esquizofrénico nirvana terrenal que esta tribu regional tiene atragantada en la cabeza.

Las casas las empiezan siempre por el tejado, (como el 2º estatut votado por solo el 35% del electorado y con si del 80% de ese 35%. Menudo interes de la socied... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Santi fletxa Mataró
10 de gener de 2013, 02.40 h

Advertencia de los técnicos de Hacienda, que no aún del estado y del TC:

Mas carece de "cobertura legal" para recaudar impuestos nacionales.

Así lo hace todo el nazional-catalanismo gobernante con su paranoico, utópico, inconveniente y esquizofrénico nirvana terrenal que esta tribu regional tiene atragantada en la cabeza.

Las casas las empiezan siempre por el tejado, (como el 2º estatut votado por solo el 35% del electorado y con si del 80% de ese 35%. Menudo interes de la sociedad ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi fletxa CATALUNYA
10 de gener de 2013, 01.14 h

#4 Amb un cuc com tu?segueix somiant...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
(Chordi) fletxa toquecullons
9 de gener de 2013, 15.38 h

#3 i Siempre picas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa CATALUNYA
9 de gener de 2013, 13.10 h

#2 i "nalfabetos",com tu,per exemple.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
9 de gener de 2013, 10.51 h

Continuan creando mamandurrias i nútiles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
mario fletxa barna
9 de gener de 2013, 09.53 h

Fins a meitat del 2014? aleshores ja serem independents, oi? Bé, doncs a fer feina el més ràpid possible, jo penso que serem independents abans del 2014, el estado ens ho posarà FÀCIL, sinó perdrem bous i esquelles. APA! a corre-cuita, tots a treballar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.