
Álvarez es compromet, per enèsima vegada, a complir el calendari d'arribada del TGV a Barcelona i mantenir les inversions a Catalunya
Després del dinar amb representants de la societat civil catalana
Totes les parts han coincidit a valorar 'positivament' el dinar en què la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, els presidents d'Aena, Adif i Renfe, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i representants de la societat econòmica i civil catalana han intercanviat idees i informació sobre l'estat de les infraestructures a Catalunya després d'un estiu en què s'han registrat noves deficiències greus en el servei de transport públic. Les obres del TGV, les inversions en Rodalies i el futur de l'aeroport del Prat han estat tres dels eixos d'una reunió que ha servit perquè Álvarez confirmés que el TGV arribarà a Barcelona a la data prevista, el 21 de desembre del 2007, i reiterés que l'executiu espanyol té intenció de mantenir l'esforç inversor a Catalunya. Un cop finalitzada la trobada, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha avalat les últimes actuacions que Foment ha desplegat per reconduir la situació, com per exemple l'increment de les inversions en Rodalies i el trasllat del secretari d'estat d'infraestructures, Víctor Morlán, a Barcelona, però ha advertit que l'Ajuntament i les institucions catalanes mantindran una postura 'vigilant' i que el seu és un suport 'expectant'.
La d'avui ha estat una trobada inèdita en què s'han pogut contrastar les opinions dels màxims representants dels operadors i gestors públics de les infraestructures, del Ministeri de Foment i, tret del Govern de la Generalitat, dels actors catalans que en l'últim any han protagonitzat el debat sobre el futur de les infraestructures a Catalunya.Han format part de la delegació catalana l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el president de Caixa Catalunya, Narcís Serra; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president del Cercle d'Economia, José Manuel Lara Bosch; la diputada del PSC al Congrés Teresa Cunillera; i el president del RACC, Sebastià Salvador.
Per part estatal, a més de la ministra, hi ha assistit els presidents d'Adif, Aena i Renfe, Antonio González, Manuel Azuaga i José Salgueiro; el secretari d'estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel ; la secretària general d'infraestructures, Josefina Cruz; el secretari general de Transports, Fernando Palao, entre d'altres.
Des de Madrid, i un cop acabada la reunió, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha expressat la seva satisfacció per la convocatòria d'avui i ha expressat el seu desig que els esforços de Foment prosperin. Segons ha assenyalat, de la trobada se'n desprèn la fermesa del Ministeri en el compliment dels compromisos. Valls ha qualificat de 'molt positiu' l'interès expressat pel ministeri en la resolució dels problemes de Rodalies.
Una valoració en la línia de la que, posteriorment, ha expressat en roda de premsa l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que ha agraït destacat l'esforç desplegat per Foment en els últims mesos, ha posat de manifest les dificultats de les obres, però no s'ha estat de demanar a Foment que mantingui l'esforç inversor i que informi de forma adequada els usuaris.
Segons Hereu, Álvarez ha expressat un doble compromís. D'una banda ha reiterat que el TGV haurà connectat Barcelona i Madrid el 21 de desembre, i de l'altra ha afirmat que l'esforç inversor serà quelcom 'sostingut' en el temps i que no es limitarà a solucionar les deficiències actuals.
Una promesa política que ha estat molt ben acollida en la delegació catalana Segons l'alcalde, en els últims mesos s'ha fet evident un 'canvi de tendència' en positiu que ha de permetre, a mitjà termini, millorar el servei i tornar a la normalitat, però aquesta millora ha d'anar acompanyada en el futur d'un esforç inversor 'constant', perquè l'àrea metropolitana pugui afrontar, als propers anys, les seves necessitats de mobilitat.
Pel que fa al calendari, Hereu també ha celebrat el compromís, però ha volgut recordar que, per a l'Ajuntament de Barcelna, aquesta data és de 'punt i seguit' perquè cal continuar les obres per connectar amb Europa tan aviat com sigui possible. En aquest sentit, ha apuntat, la ministra ha explicat que estaran enllestides les licitacions de les obres pendents fins la frontera. 'El 21 de desembre –ha dit- la situació millorarà però quedaran moltes coses pendents'.
Més enllà d'aquests dos punts, l'alcalde de Barcelona ha volgut recordar que la situació actual prové d'anys de dèficit en inversió i ha posat de manifest que, de la mateixa manera que quan es deixa d'invertir els efectes no son immediats, tampoc ho son quan es fa un esforç inversor. En tot cas, ha reclamat que en els processos de transformació Foment aporti 'millor explicació' 'des de la proximitat' als ciutadans perquè es pugui valorar el seu abast 'fins i tot quan hi ha obres que afecten negativament un servei'.
Segons Hereu, Foment ha emprès en els últims mesos moltes actuacions de llarg recorregut que 'no es visualitzen' però que han de servir per millorar de forma substancial el servei. 'Els ànims, ha assenyalat, s'aniran tranquilitzant a mesura que el servei recobri la normalitat' i 'hi hagi millor explicació'.
La trobada ha servit per parlar de les inversions en infraestructures en Rodalies i els criteris sobre l'evolució de l'Aeroport del Prat, però en cap cas, segons Hereu, del model de gestió d'aquests dos apartats, inclosa l'adjudicació de la Terminal Sud. Tot i que l'ajuntament i els agents socials han expressat la seva postura en aquesta qüestió, aquesta –ha apuntat Hereu - és una negociació entre els governs de Catalunya i de l'estat.