directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 8 de maig de 2024 13:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El teatre queda buit

El món de la cultura es bolca a lloar Anna Lizaran,que ha mort fa unes hores víctima d'un càncer

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El món de la cultura lloa un cop més Anna Lizaran, l'actriu catalana que ha mort aquesta nit als 68 anys. Amb comentaris a Twitter, actrius, actors, directors, periodistes, i també polítics, recorden Lizaran. La veterana intèrpret, amb més de quaranta anys de carrera escènica,va haver de cancel·lar el seu paper protagonista a 'La Bête' l'octubre passat pel seu estat de salut. L'últim paper dalt d'un escenari va ser l'èxit més vist del TNC, on interpretava la matriarca d''Agost'. Lizaran, nascuda a Esparraguera, va estudiar teatre a Barcelona i París, va ser una dels primers membres d'Els comediants i fundadora del Teatre Lliure. Deixa més de trenta obres de teatre, una catorzena de pel·lícules i la seva participació en deu sèries de televisió.

Comparteix
   

Anna Lizaran (Esparraguera, 31 d'agost de 1944) va demostrar la seva afició pel teatre quan era petita. Va estudiar al Centre d'Estudis Experimentals de Barcelona i després va estar un parell d'anys a París, formant-se al costat del mim Jacques Lecoq. El 1976 va tornar a Barcelona i va ser un dels primers membres de la companyia Els comediants, i després va treballar al Lliure, sent-ne un dels fundadors. 

La seva carrera és llarga, amb moltes obres de teatre i grans èxits, com 'La bella Helena' (1979), 'Tot esperant Godot' (1999), 'Lhort dels cirerers' (2000) o 'Agost' (2010); en el cinema va participar en moltes de les pel·lícules de Ventura Pons, com 'El vicari d'Olot' (1980), 'Actrius' (1997)o 'Forasters' (2009), a 'Tacones lejanos' (1991), de Pedro Almodóvar i en l'última 'Herois' (2010), de Pau Freixas; i a la televisió va treballar a sèries com 'Estació d'enllaç' (1997) o 'Porca misèria' (2006-07). 

Anna Lizaran, una de les actrius més ben considerades del teatre català, que ha deixat papers memorables per als espectadors catalans, també va rebre nombrosos premis. En la llista hi destaquen els vuit premis Butaca per obres com 'Forasters' (2005), 'El ball' (2010) o 'Agost' (2011), el Premi Gaudí a millor actriu per 'Forasters' (2010), el premi Max per 'Tot esperant Godot' (2001), el Premi Nacional de Teatre el 2003, el Premi Nacional del Ministeri de Cultura el 1984 o la Creu de Sant Jordi el 2000.

La capella ardent d'Anna Lizaran s'obrirà aquest diumenge a partir de les tres de la tarda al tanatori de Les Corts. Serà moment per acomiadar l'actriu catalana just abans que se'n faci el funeral dilluns 14 a les 12 del migdia.

La cultura, bolcada en lloar-la

Les xarxes socials es bolquen aquest dissabte en recordar i lloar la figura d'Anna Lizaran, i el món de la cultura ho fa amb especial èmfasi. A Twitter els comentaris es multipliquen per valorar la figura i la trajectòria de l'actriu, que ha mort aquest nit als 68 anys. És el cas, per exemple, del director Albert Espinosa, que afirma en un tuit que dedicaran a Lizaran les dues funcions d'aquest dissabte d''Els nostres tigres beuen llet', un espectacle que es representa a la sala gran del Teatre Nacional, precisament l'últim escenari on va actuar l'actriu. 

El director Juan Antonio Bayona recorda i destaca el paper cinematogràfic de Lizaran a la pel·lícula 'Actrius' mentre que el madrileny Juan Echanove escriu: "Grande entre las grandes. Hasta siempre amiga!'

L'actor català Josep Julien confessa està "xocat i emprenyat" per la mort de la Lizaran i afegeix: "A vegades m'agradaria saber resar". La frustració protagonitza bona part dels comentaris, com el de Josep Maria Mainat, que amb "impotència" maleeix el càncer. Berto Romero i Queco Novell són alguns dels que han escrit comentaris de lloança per Lizaran.

La nova directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, recorda com n'era de "brutal" veure Lizaran als escenaris i lamenta "una pèrdua molt gran"; mentre el filòsof Bernat Dedéu escriu: "#Anna Lizaran Gran, Espaterrant, Fan, Clan, Sembrant, Flagrant, Encant, Hi seran, Issaran, Aplaudiran, Lliuraran, Lizaran". El periodista Xavier Graset la qualifica de l'"essència" del Teatre Lliure i admet: "Ara sí que ens has deixat estampats a la butaca! Tant que ens has donat! Tant que et devem!". 

A més, en una carta oberta a Facebook, l'actor i director Marc Martínez la qualifica de "mestre, amiga, pallassa, boja, geni, bestia". Martínez afirma també que caldrà "inventar una paraula ara. Un adjectiu, un pronom, un verb que estigui a la teva alçada. Deixa't de carrers i de places!".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
enric fletxa barcelona
13 de gener de 2013, 11.58 h

M'aboco (perquè ens hem de "bolcar" si tenim abocar-se), desesperat a la porta per on has fet el teu darrer mutis, per si encara hi soc a temps de dir-te, sense saber-ne, com de ple m'he sentit cada vegada que t'he vist, i com de buit queda l'escenari dels nostres referents més pregons. Gràcies, Anna.
Descansa en pau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
mario fletxa barna
13 de gener de 2013, 11.19 h

Quina grua el meu estel,
quin estel al meva grua!
- de tant com brilla en el cel
sembla una donzella nua
.
SALVAT-PAPASSEIT

Per la DONA que va tenir el do de convertir la PARAULA en fets meravellosament interpretats i que mai, mai seran oblidats perquè han quedant enregistrats i inmortalitzats per la història, per cadescú que l'hem vist i estimat fora i dalt de l'escenari.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Jordi fletxa CATALUNYA
12 de gener de 2013, 22.08 h

#9 Tu també hi tens quelcom en comú amb el fraga i qualsevol altre representant de la dreta espanyola:sou idiotes i feu fàstic,tant els morts com els vius.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Jordi fletxa CATALUNYA
12 de gener de 2013, 22.06 h

#6 En canvi el meu comentari és sobre un tros de merda:tu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Isabel fletxa Sta. Eulàlia
12 de gener de 2013, 21.47 h

#9 També es mort el Hitler i no m'atrevería a fer una comparació tan bestia.
Clar que tothom no es igual.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Pere Forcada fletxa Barcelona
12 de gener de 2013, 21.41 h

#8

En una cosa tan simple que hasta tu lo entenderas.

Ambos estan muertos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 19
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Isabel fletxa Sta. Eulàlia
12 de gener de 2013, 21.26 h

Quina pena que hi hagi tan borrego, incult i descerebrat pel mon.
Que algú m'expliqui en que es pot fer comparacions de l'Anna Lizaran amb el Fraga.
No hi ha res mes atrevit que la ignorancia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
12 de gener de 2013, 20.16 h

La Lola i l'Anna, totes dues, actrius enormes, ja només viuran en el nostre record però per sempre més: tindrem la memòria del seu treball en viu a l'escenari i les gravacions dels seus treballs al cinema i a la televisió. Quanta bellesa en el treball de l'Anna! quanta passió ben encaminada al servei dels personatges i de l'obra; quin enyorament tindrem de tu! Quants papers "bombonets" com deies tu, encara t'esperaven i ens debies. Adéu, Anna.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Pere Forcada fletxa Barcelona
12 de gener de 2013, 20.06 h

#5

Se nota que tienes Otitis porque no oyes bien.
El comentario no es sobre la difunta, R.I.P. ; es sobre el MaSS.


Me hubiera gustado ver tu demanda de respeto cuando se noticio la muerte de fraga u otros destacados miembros de la derecha.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 19
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
12 de gener de 2013, 19.49 h

#3 Pere PPorcada: No m'agrada que facis comentaris irrespectuosos sobre els morts. Procura que no ens enfadem massa, reineta cagosa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.