directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 16:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Neix el premi Martí Gasull per premiar entitats o persones que contribueixin a la defensa o millora del català

Ha estat anunciat pel president de l’ONG del català Òscar Escuder, durant l’acte d’homenatge a l’activista que s’ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

La Plataforma per la Llengua convocarà aquest any un premi que s'atorgarà a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït de manera notable a la millora de la situació de la llengua en l'àmbit lingüístic català i que portarà el nom de Martí Gasull i Roig, el fundador i impulsor de l’entitat, mort fa més de tres mesos en un accident de muntanya a l’Himàlaia. Ho farà com a homenatge i record a la figura de Gasull. L’acte s’ha celebrat en una sala plena a vessar, amb l’aforament complet, amb una àmplia representació institucional i de la societat civil del país. 
La família de Martí Gasull i representants de Plataforma per la Llengua i del Govern.
La família de Martí Gasull i representants de Plataforma per la Llengua i del Govern.
© @acn


© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Amb aquest acte, presentat i conduït per la periodista Mònica Terribas, l’entitat ha volgut recordar la figura de Gasull i fer un repàs de la seva trajectòria personal i professional i del seu imprescindible paper en l’extensió de l’ús social de la llengua catalana.  
 
L’homenatge ha combinat elements audiovisuals vinculats a la trajectòria vital, professional i ideològica de Martí Gasull, com el cant coral, la muntanya o el país, i aquests elements s’han traduït en intervencions dalt de l’escenari i  també en actuacions musicals en directe provinents d’arreu dels Països Catalans. Així, durant tota la nit dalt de l’escenari hi han aparegut  persones com el muntanyenc Nil Bohigas, o també cares anònimes, com un grup de catalans de nom “Martí” o “Martina”, que llegiran diversos textos i poemes. 

A més, membres de les corals La Fuga, Cantiga i Genciana, de Gràcia, han cantat la cançó Se canto, cançó occitana considerada l’himne d’Occitània, harmonitzada pel director Poire Vallvé. Entre les actuacions en directe cal destacar les de la formació valenciana Al Tall, que ha interpretat la coneguda El cant dels Maulets, el menorquí Cris Juanico, amb una versió del tema de Ja t’ho diré Si vens i el pianista català Manel Camp, amb una versió de  Viatge a Ítaca, de Lluís Llach. En les seves intervencions posteriors a l’actuació, tots tres han denunciat les agressions que pateix el català arreu del territori.  

L’acte s'ha dissenyat de manera que és simultàniament un homenatge a Martí Gasull però també un compromís per la llengua catalana, en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català. Així, l'acte ha servit per prendre consciència, a través del record de l'exemple i de la feina feta per Martí Gasull, de la importància de les actituds fermes individuals de tots plegats i de la feina capdavantera i rigorosa que realitza i continuarà realitzant la Plataforma per la Llengua. 

Gasull va perdre la vida al mont Manaslu, a l’Himàlaia, quan una allau va caure sobre el campament base on descansaven ell i altres companys d’expedició. Martí Gasull era un alpinista experimentat i havia fet diverses expedicions a l’Himàlaia. La seva mort va ocasionar centenars de mostres espontànies de suport i de condol. A més, diverses entitats i institucions han premiat a títol pòstum la seva fructífera trajectòria en el món de l’activisme lingüístic. L’últim guardó que ha rebut ha estat la Creu de Sant Jordi a títol pòstum atorgada per la Generalitat de Catalunya.  
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
carme fletxa barcelona
16 de gener de 2013, 06.27 h

Realment un acte emotiu, sincer i que dóna molt coratge per tirar cap endevant el projecte de'n Martí Gasull !

Endevant ses atxes !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.