directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 13:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PSOE obre la porta a explorar vies per a l'ús del català, l'euskera i el gallec al Senat espanyol

Tura diu que és un primer pas que arriba tard

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La portaveu del PSOE al Senat espanyol, Carmela Silva, ha anunciat aquest dimecres que el seu grup votarà favorablement la setmana que ve l'admissió a tràmit d'una proposta que busca permetre l'ús del català, l'euskera i el gallec a la cambra alta espanyola. Silva ha deixat clar que el vot favorable del PSOE 'només suposa obrir un debat per explorar fins on es podria ampliar l'ús de les llengües autonòmiques i per a quin tipus d'iniciatives', remarcant així que aquest vot no és un aval incondicional a la proposta presentada per una trentena de senadors, entre els quals de l'Entesa Catalana de Progrés i de CiU. La secretària de Cultura del PSC, Montserrat Tura, ha considerat una 'bona notícia' però també ha subratllat que 'arriba tard', més de 30 anys després de l'inici de la democràcia.
senat espanyol
Comparteix
   


Etiquetes
La iniciativa presentada el passat mes de gener per una trentena de senadors busca una reforma del reglament del Senat que permeti l'ús d'aquestes llengües en les sessions ordinàries de la cambra, amb traducció simultània.

Segons Silva, és al Senat, i no al Congrés dels Diputats, on s'ha de produir aquest debat, per la seva consideració de cambra territorial, i ha incidit en la necessitat que 'aquesta proposta compti amb el màxim consens possible de les forces polítiques'. És per això que ha fet una crida al PP perquè reconsideri la seva posició contrària a la iniciativa, ja que 'la modificació del reglament del Senat s'ha de fer per unanimitat'. Silva ha deixat clar que la recerca d'aquesta unanimitat 'no pot ser argument perquè el PP impedeixi un debat que respon a la lògica d'una cambra que pretén ser territorial utilitzant el veto per la via dels fets'.

El portaveu de l'Entesa Catalana de Progrés –que agrupa els senadors de PSC, ERC i ICV-EUiA-, Ramon Aleu, ha mostrat la seva satisfacció per l'anunci del PSOE de votar a favor de la presa en consideració. Aleu creu que aquest pas permetrà fer 'un debat serè i amb tranquil·litat'. A més, espera que el PP se sumi a l'acord. 'No s'entén la negativa dels senadors bilingües del PP a permetre el debat sobre les fórmules d'ampliació de l'ús normal de les seves llengües', ha dit.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Santi Vidal fletxa Barcelona
22 d'abril de 2010, 13.05 h

Després de més de 30 anys de democràcia (?), ara el PSOE "obra la porta a EXPLORAR vies per l'ús del català, l'euskera i el gallec al Senat espanyol".
... i diuen que plou!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4 Toni Fernandez
22 d'abril de 2010, 12.49 h

'només suposa obrir un debat per explorar fins on es podria ampliar l'ús de les llengües autonòmiques i per a quin tipus d'iniciatives' Ja t'ho diré jo per a què servirà la iniciativa, per deixar-ho tot com ja està...per mi cap problema, ens hem de dedicar a aconseguir la independència, els dies de la pedagogia i similars ja són història. Fora d'Espanya al més aviat possible!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Tomppa fletxa Sabadell
22 d'abril de 2010, 11.05 h

No entenc catalans que volen formar part d'espanya gran i 'lliure' :( No hi ha cap raó amb sentiment amb seny a formar part de una nació que té odi i qui no ni saben parlar el català, es estupid. Països petits potser no tenen tant de poder el món però són més humans i menys corruptes i simplement tenen qualitat de vida molt més alt.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vaigfort fletxa Sabadell
22 d'abril de 2010, 09.26 h

Ni senat ni merdes, a Madrid el català no hi pinta res i no s'hi ha de parlar per a RES. Ni cooficial ni polles. A Castella, en castellà. I a la República Catalana, en català. És com si ara fessim oficial el japonès a Catalunya. És una bestiesa. Oi que som països diferents? Doncs ja està. L'únic idioma oficial de Castella ha de ser el castellà i el de Catalunya el català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 d'abril de 2010, 08.31 h

Que Senat ni que collons, una llengua com la catalana-valenciana-mallorquina amb uns 9 milions de parlants te tot el dret de ser cooficial. Ja n'hi ha prou de collonades predemocràtiques.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.