directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 15:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

La premsa internacional sí que s'atreveix amb el passat franquista de Samaranch

Mitjans com Le Monde, The New York Times o Los Angeles Times no obliden les vinculacions de l'expresident del COI amb el règim

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Tot i que les informacions sobre la mort de Juan Antonio Samaranch de la premsa espanyola hagin omès el passat franquista de l'expresident del COI, com 'La Vanguardia', que 'oblidava' referir-se als 20 anys de complicitat amb el règim franquista, a nivell internacional no hi ha hagut cap problema per retratar les dues cares de Samaranch. A França els dos principals diaris de l'Estat, 'Le Monde' i 'Le Figaro', es feien ressò de la mort de Samaranch destacant-ne la seva 'part d'ombra' per les dècades de vinculació amb el règim feixista. El New York Times vinculava l'escàndol de corrupció del COI a Salt Lake City a la 'tolerància' de Samaranch amb la corrupció arran del seu passat franquista, mentre que Los Angeles Times destacava que la seva figura 'autoritària' va ser modelada 'pels seus primers anys com a funcionari feixista a l'Espanya de Franco'.

Comparteix
   


Etiquetes
Contràriament al que ha passat a Catalunya entre la classe política, on la major part de representants catalans ha obviat el passat falangista de Samaranch, la premsa internacional si que s'ha atrevit a parlar del passat feixista de l'expresident del COI.

Els rotatius internacionals el recorden com una de les principals figures de l'esport internacional, però recorden l'escàndol de corrupció de Salt Lake City. El defineixen com un personatge poderós i controvertit, i molts d'ells destaquen la seva etapa com a membre del govern franquista i l'admiració que va sentir pel dictador Francisco Franco.

A França, 'Le Monde' recorda Samaranch com un home de diplomàcia i amb una àmplia xarxa d'influències que va fer una gran tasca per l'esport mundial. El rotatiu remarca també 'la part d'ombra' de Samaranch per l'aparent admiració pel dictador Francisco Franco. En la mateixa línia s'expressa 'Le Figaro', que després d'avalar l'admirable tasca davant del COI, recorda la part de la seva vida com a membre del govern franquista.

Per la seva banda, The New York Times situava la mort de Juan Antonio Samaranch entre les deu notícies més importants del dia, amb un petit destacat a la portada de la seva edició digital. El diari publicava un extens obituari signat per Associated Press on s'assegurava que el seu passat al règim feixista de Franco 'l'havia portat a tolerar un cert grau de corrupció' dins el COI, com es va veure en l'episodi de Salt Lake City, 'l'escàndol de corrupció més gran' que ha viscut mai l'organització.

Los Angeles Times afegeix: 'Alguns el definien com a autoritari, argumentant que la seva personalitat i la seva gestió del moviment olímpic van ser modelats pels seus primers anys com a funcionari feixista en l'Espanya del general Francisco Franco'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Raulet fletxa L'Hospitalet de Llobregat
24 d'abril de 2010, 02.33 h

#6 Sembla que a aquest foro molta gent ja ha jutjat al Samaranch.
Oi que es bonic treure tots els draps bruts d'algú quan mor... Al proper enterrament que aneu, podeu fer el mateix, us aixequeu y dieu en veu alta totes les coses dolentes del difunt... y si algú us repren, dieu que això tb s'ha de dir, que sino seria censura!!!
Hi ha molta gent a catalunya que es comporta exactament igual que si Franco estigues viu i oprimint al poble català.
Pero sobretot... oi que ningú ha declarat culpabl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Albert fletxa Barcelona
22 d'abril de 2010, 16.11 h

D'aquí a un temps el diaris de Catalunya i d'Espanya hauran de justificar perquè han estat tant descaradament parcials a la hora de donar la noticia. L'avui fins i tot, ha inhabilitat la possibilitat de penjar comentaris... I la censura és més evident que mai a la resta de mitjans. VERGONYA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7 Toni Fernandez
22 d'abril de 2010, 12.51 h

#6 Olga, per als fills fa de mal jutjar els seus pares, oi? La democràcia espanyola va néixer corcada i ara ja no s'aguanta per enlloc! Fora amb aquesta gent, independència ja!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
22 d'abril de 2010, 12.25 h

Ja era hora que algú, encara que no sigui de casa, faci referència al seu passat. Perquè tothom a Espanya, també a Catalunya, silencia la seva etapa negra? Va portar les Olimpíades, si, però també va fer molt de mal recolçant la Dictadura i a un Dictador assesí! Perquè no jutjan a aquesta gent?


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
joan fletxa Barcelona
22 d'abril de 2010, 09.42 h

I encara ens volen fer cerure que vivim en una democràcia!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Miquelet fletxa Girona
22 d'abril de 2010, 09.36 h

Un de menys!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi-80 fletxa València
22 d'abril de 2010, 09.30 h

Si tan franquista resulta ara per a la premsa internacional, com és que va poder arribar a ser president del COI? Quan sapiguem totes les relacions dels governs occidentals amb els nazis i el seu programa de reciclatge massiu una vegada acabada la II GM, a més d'un se li hauria de posar la cara vermella.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vaigfort fletxa Sabadell
22 d'abril de 2010, 09.22 h

Quin malparit. Tan de bo s'hagués podrit a la presó abans de morir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim. fletxa PPCC.
22 d'abril de 2010, 09.10 h

AIXÒ DEMOSTRA QUE ENCARA SOM EN PLE FRANQUISME. ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ I MOLTS VIVIDORS DISFRESSATS DE POLÍTICS HAN QUEDAT BEN RETRATATS. HAUREM DE SEGUIR ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ DE FORA PER ASSABENTAR-NOS DE LA VERITAT COM QUAN EN ELS BONS TEMPS DE LA DICTADURA MOLTA GENT ESCOLTAVA CLANDESTINAMENT RADIO ANDORRA I ALTRES. FASTIGÓS MOLT I MOLT FASTIGÓS.
ARA JA NOMÉS FALTA QUE LI FACIN UN MONUMENT AL FEIXISTA SAMARACH PERQUÈ ELS FEIXISTES EL PUGUIN ANAR A OFRENAR. COLLA D´HIPÒCRI... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.