directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 01:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Catalunya independent, una lliçó positiva al món

L'agència internacional Reuters considera que els moviments independentistes a Catalunya i a Escòcia aporten "una lliçó positiva" al món pel seu caire pacífic

Comentaris 26  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

L'11 de setembre va canviar el rumb de Catalunya. 1 milió i mig de persones es van manifestar per demanar la independència de Catalunya, amb tota la il·lusió del món per fer-ho realitat. Cap incident, cap notícia més enllà que els catalans havien fet història. Des d'aleshores. s'ha anat configurant el moviment a nivell polític amb 2 elements claus per banda catalana: el pacifisme i la democràcia. Així ho reconeix l'agència internacional Reuters, que considera que el moviment independentista català - així com l'escocès - està oferint una "lliçó positiva al món". Al contrari del que volen fer creure alguns, i malgrat les dificultats, el món té interès en què pensa fer Catalunya. 

Comparteix
   


Etiquetes
La "principal lliçó" dels moviments independentistes de Catalunya i Escòcia "és que han estat relativament efectius en continuar sent pacífics, en comparació amb els separatistes violents de l'IRA a Irlanda del Nord o d'ETA al País Basc". Aquesta és l'anàlisi que aquest dimarts fa l'agència internacional Reuters, que dedica un reportatge a comparar els processos independentistes d'Escòcia i Catalunya. L'agència es pregunta si els referèndums a tots dos països, previstos pel 2014, podrien "canviar" Europa, i descriu un creixent interès fora del continent, especialment als Estats Units, Rússia i la Xina, per si hi ha "canvis radicals" a dos dels "grans estats" del vell continent.

Espanya, el perill
Reuters considera que el moviment català és explícitament pacífic, però alerta del perill per la convivència que podria suposar la intolerància espanyola a la democràcia exercida des de Catalunya. "Si Catalunya vota per la seva independència però Madrid intenta bloquejar la separació, el ressentiment que des fa temps s'ha anat acumulant sobre diferents temes podria derivar en violència al carrer. Fins ara, però, la lliçó més destacada dels moviments independentistes d'Escòcia i Catalunya sembla ser positiva: tots dos han aconseguit ser relativament efectius i alhora pacífics", explica el reportatge. 

Sense arguments per l'unionisme
El reportatge de Reuters assegura que mentre a Catalunya el suport pel 'sí' a la independència és de més del 50%, a Escòcia no supera el terç dels votants, però prediu que la situació "pot canviar" quan s'acostin les consultes. El periodista assegura que "cap" de les persones que va entrevistar pels carrers de Barcelona per fer el reportatge "estava entusiasmada amb la idea de mantenir un estat unit" a Espanya. "Els que planegen votar en contra de la independència citen el seu cinisme respecte als polítics en general, i diuen que dubten que els líders d'una Catalunya independent ho fessin gaire millor", destaca l'article. 

Les potències miren Catalunya
El text cita analistes i experts internacionals, que asseguren que els processos iniciats a Catalunya i Escòcia "desperten interès més enllà d'Europa", especialment a la Xina, Rússia i els Estats Units. Reuters entrevista a Fiona Hill, una exmembre del Consell d'Intel·ligència Nacional dels EUA i ara responsable d'Afers Europeus de la Brookings Institution de Washington, que assegura que Londres i Madrid "no sembla que s'adonin de com d'important" és tot el que està passant. "Estem parlant de dos dels estats més antics d'Europa", assegura Hill. 

Segons Reuters, si Catalunya i/o Escòcia voten a favor de la independència "ningú sap que significarà a la pràctica". El text assegura que els dos nous estats probablement haurien de negociar l'entrada a la Unió Europea, i parla de la possibilitat d'un "veto" per part de Londres o Madrid. Amb tot, Reuters destaca de forma especial les diferències entre l'actitud del primer ministre britànic, David Cameron -"que ha acordat cooperar amb el referèndum"- i la del govern espanyol, que, "en contrast, ha declarat que lluitarà contra la consulta per raons constitucionals". 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#26
Francesc fletxa Barcelona
5 de febrer de 2013, 17.50 h

Soc de fora, em va interessar el coneixement de la vostra cultura. Saber les grans agressions que haver-ho patit. Crec que interpretar be per què defenseu, no tots/tes, la vostra llengua. vaig entendre que un poble que perd la seva identitat és un poble mort en la seva autoestima. Faig compatible la meva estimació a la meva terra amb una gran admiració a tot el que representa Catalunya. Em sembla que el que no entengui això ha de ser per manca de mesura en el seu cervell. El gran problema ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Narcs fletxa Barcelona
31 de gener de 2013, 18.03 h

Espanya està totalment podrida, les seves institucions delegitimades, la seva economia feta un nyap...és hora de fer net, independència i regeneració democràtica, segueix sent la prioritat màxima que hauriem d'aconseguir.
Joc Polític/Militar/Econòmic GRATUÏT i sense descàrrega. Una comunitat de catalans s'ha establert a Egipte fent d'ell el nostre Estat propi! Ja sóm més de 90 jugadors!!! uneix-te a nosaltres!
eRepublik enllaç al joc: bit.ly/Joc-Online


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Jordi fletxa CATALUNYA
31 de gener de 2013, 08.52 h

#23 Hola anna!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Marc fletxa Barcelona
31 de gener de 2013, 08.48 h

#16 LLADRES , LLADRES ... ! ELS PUJOLETS !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Jordi fletxa CATALUNYA
30 de gener de 2013, 14.51 h

#19 Be ,tu no ets Català,però d'imbècil en tens un bon tros


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Sóm i serem fletxa Barcelona
30 de gener de 2013, 13.26 h

És significatiu i llógic que 3 territoris com Quebeq, Escocia i Catalunya amb unes peculiaritats concretes i clarament diferenciades del reste del País on estàn ubicats, com la història, la llengua, el nivell industrial, econòmic, el nivell social, la cultura, etc. s'han vist obligades a demanar la seva independència. Tothom ho hauria d'entendre....(menys-els-que-ja-sabem). ¿Us imagineu una Noruega (país adelantadissim) ubicada dins de l'Africa o la India? ..... ¿subsistiria? ¿s'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Pepo fletxa Terrassa
30 de gener de 2013, 11.56 h

Deixem-nos de batalletes i de distreure´ns amb Escòcia i d´altres músiques celestials. Nosaltres hem de fer el camí que ens hem traçat sense violentar res i ningú. Si de cas, ja seran els espanyols qui es violentin i per tant rebran la resposta de la Comunitat internacional en forma de legalitat i sobretot de legitimitat per les decisions que pren un Poble que es reconeix sobirà. La ciutadania catalana ha parlat en diverses ocasions i els polítics n´han pres la iniciativa per tal de ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
30 de gener de 2013, 11.50 h

L'acte institucional de la Diada ha estat marcat per la reivindicació nacional, la defensa de la llengua i la cultura catalana, a través de la lectura de fragments de l'obra d'autors que celebren efemèride enguany: Joan Fuster, Pere Calders, Tísner, Joan Sales, Antoni M. Alcover, Francesc Pujols, J.V. Foix… Un dels moments més emotius ha arribat quan Sílvia Munt ha llegit un fragment de 'La plaça del Diamant' (vídeo). També ha aixecat aplaudiments i consignes independentistes una sen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Pepo fletxa Terrassa
30 de gener de 2013, 11.47 h

#12

I també, viva la Pepa y viva la madre que me parió y viva zapata ... si us plau, siguem seriosos. Aquests membres del SITEL, podrien se més ben escollits, no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
30 de gener de 2013, 10.10 h

http://www.youtube.com/watch?v=o8fnZ7ERD74&feature=player_embedded

Catalonia's parliament adopts declaration of sovereignty

Catalans i catalanes ajudem a internacionalitzar el nostre cas. Difonguem videos en anglès com aquest que expliquin la nostra situació a la comunitat internacional. Que tot el món sàpiga qui som i que volem els catalans.

Fem història! Alliberem Catalunya i creem un paí... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.