directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 02:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Sílvia Soler guanya el Premi Ramon Llull amb la novel·la 'L'estiu que comença'

El llibre tracta sobre si l'amistat es pot heretar de pares a fills i sobre els bons i mals moments de la vida

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- L'escriptora Sílvia Soler (Figueres, 1961) ha guanyat el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull per la novel·la 'L'estiu que comença'. El llibre té com a protagonistes a Júlia Reig i l'Andreu Balart, dues persones vinculades per l'amistat que hi havia entre les seves mares. 'L'estiu que comença' tracta sobre els 50 anys de vida d'aquests dos fills, un temps en el qual els protagonistes descobreixen que a la vida hi ha moments dolços i altres més agres. Soler, que el 2008 va guanyar el Prudenci Bertrana, ha assegurat sentir-se "molt feliç" i reconeix que és del tipus de novel·les que li agraden: "En les que es pot dir que no hi passa gairebé res o hi passa tot", ha destacat. 
L'escriptora Sílvia Soler.
L'escriptora Sílvia Soler.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
La història arrenca amb dues mares embarassades que s'imaginen com seran els seus fills i quina relació tindran si seran amics o si no ho seran, si seran nens o nenes... "La novel·la agafa aquest fil i l'estira i acompanya aquests personatges que coneixem des d'abans de néixer fins la seva maduresa als 50 anys". La novel·la avança fent salts en el temps "a batzegades" i es parla dels personatges en diferents moments de la seva vida. "El fil que uneix aquests 50 anys és que les dues famílies mantenen una amistat que entre d'altres coses s'escenifica la nit de Sant Joan, que és l'aniversari d'una de les protagonistes, en un sopar d'estiu durant el qual fan un brindis que esdevé tradicional".
 
El brindis tradicional d'aquestes dues famílies és per 'L'estiu que comença'. L'escriptora i periodista ha destacat que ha optat per un títol amb dues paraules esperançadores i positives: 'estiu' i 'comença'. "Els personatges malgrat tot el que els toca viure, tossudament es troben per brindar per l'estiu que comença i és com un desig de bons auguris". 
 
Soler ha recalcat que els nens neixen amb una herència determinada per part de les seves mares i ha indicat que la novel·la parla "sobre si l'amistat es pot heretar". "Ells neixen de dues mares que són íntimes amigues; això fa que visquin en un entorn que els protegeix, però a vegades, és una herència que els pesa com si no poguessin decidir", ha manifestat. "La vida també els porta a viure alguns fets que sembla que els vulgui unir en la tragèdia". Soler ha explicat que en la seva vida personal ha viscut dos experiències diferents pel que fa a amistats heretades. En un cas, l'amistat ha passat de pares a fills i en l'altre, no. 
 
Els protagonistes van néixer l'any 61 i l'obra està ambientada en un poble inventat que es diu Sorrals i es troba entre el Maresme i La Selva. "És un paisatge suau que fa companyia, però no crida l'atenció". Soler ha dit que se'l va inventar perquè li venia de gust. 
 
'L'estiu que comença' es publicarà a Editorial Planeta el 7 de març en català i posteriorment s'editarà també en castellà (Planeta) i en francès (Robert Laffont). El jurat d'aquesta 33a edició està format per Leonello Brandolini, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales.
 
Dotació de 60.000 
 
El premi, aquest any assumeix íntegrament l'Editorial Planeta, té una dotació econòmica de 60.000 euros per a l'obra guanyadora, 30.000 menys que el passat any. Fa un any el premi se'l va endur 'La dona veloç' escrit per la lleidatana Imma Monsó. 
 
Soler ha rebut el premi aquesta tarda al Palau de la Generalitat de mans del president, Artur Mas. 
 
Sílvia Soler és escriptora i periodista. Es va iniciar al món literari amb un recull de contes amb el títol 'Arriben els ocells de nit' (1985). Soler ha escrit les novel·les 'El centre exacte de la nit' (1992), 'El son dels volcans' (Columna, 1998), 'L'arbre de Judes' (Columna, 2001), 'Mira'm als ulls' (Columna, Premi Fiter i Rossell 2003) i 'Petons de diumenge', amb el qual va guanyar el Premi Prudenci Bertrana l'any 2008. També ha escrit, entre d'altres, altres llibres com '39+1. L'edat en què una dona sap que l'home de la seva vida és ella mateixa (Columna, 2005) o 'Per molts' (Columna, 2007). 
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
mario fletxa barna
1 de febrer de 2013, 09.47 h

Felicitats a la badalonina que aporta a la seva ciutat la força de la cultura, com altres que han honorat la ciutat amb el seu saber i demostren que Badalona no és solament immigració i problemes. Gràcies Sílvia! Enhorabona


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.