directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 05:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

"Cal fer net"

Mas proposa transformar en llei l'Acord de Transparència del 2001 i vol un pacte per establir quan s'aparta un càrrec imputat i planteja fer-ho quan els indicis siguin "molt evidents"

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha proposat dimecres transformar en llei l'Acord de Transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament dels partits polítics, que van signar els grups l'any 2001 al Parlament. Mas ha apuntat que aquest acord és "molt potent" però que no s'ha complert del tot, i valdria la pena que fos llei per donar més tranquil·litat a la ciutadania. L'objectiu, ha dit, és "fer net" a Catalunya i acabar amb tota pràctica de corrupció. Sobre la dimissió de càrrecs imputats, Mas ha demanat un gran acord de tots els partits, i ha posat sobre la taula imitar el que fan en el sistema judicial, apartar els dirigents quan els indicis siguin ja "molt evidents".

Comparteix
   

Després de dues hores de cimera amb els principals òrgans de control de l'acció pública, Mas ha explicat que s'han donat quinze dies per posar per escrit les mesures concretes que cal aplicar, i es tornaran a trobar el 22 de febrer per acabar-ho d'afinar. No ha volgut detallar les mesures, però sí que ha deixat clar que "hi ha la voluntat de donar un missatge clar que cal fer net en aquest país, que cal acabar amb tota la pràctica d'irregularitats, de fraus i de corrupció".

Segons el president, aquesta cimera ha estat "tremendament útil" i ja ha avançat dues propostes o compromisos concrets. En primer lloc, ha garantit que la Generalitat farà el que pugui perquè hi hagi tots els mitjans humans i materials al seu abast per investigar els grans cassos de corrupció. 

Com a iniciativa més acotada, ha apostat perquè l'Acord de transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament dels partits polítics es converteixi en llei a través de les ponències conjuntes de la llei electoral i la de transparència, normatives que haurien d'aprovar-se, ha dit, si pot ser dintre d'aquest any. "És un acord molt potent però que no s'ha complert com s'havia d'haver complert", ha opinat, tot recordant que aquest pacte parla de passar comptes, de despesa electoral i d'auditories. 

A parer de Mas, no hi ha ni una sola societat on la corrupció estigui eradicada al 100%, però cal apropar-se tan com es pugui i a Catalunya, ha dit, "hi ha molt camí a recórrer". 

Que la societat no visqui permanentment sota sospita

Ara bé, el president de la Generalitat també ha demanat no convertir la catalana en una societat que visqui permanentment sota sospita, perquè "el perill de la pròpia salut democràtica serà llavors gran". Els comportaments irregulars, ha dit, han d'estar també provats, i cal separar el funcionament en general correcte de moltes institucions de l'incorrecte que practiquen alguns. 

En aquest sentit, ha tornat a reclamar un acord de tots els partits per establir en quin moment s'aparten els càrrecs imputats. Ha reiterat que ell no creu que s'hagi de dimitir automàticament en cas de ser imputat, perquè això no equival a culpabilitat, i ha posat sobre la taula el mètode que fa servir el sistema judicial. Els jutges són apartats no quan són imputats, sinó quan la investigació determina que els indicis que els afecten són "molt evidents i comprovats", però abans d'obrir-se el judici. Aquest pot ser un criteri, ha dit, però caldrà analitzar-ho amb la resta de partits per subscriure algun pacte en aquest sentit, però no a través d'una llei.

Aquest és un tema, segons ell mateix ha explicat, que s'ha analitzat "a fons" durant aquesta cimera, on cadascú ha expressat la seva opinió a petició del mateix president. No s'ha parlat, però, de casos concrets com el d'Oriol Pujol. 

No cal fer noves lleis de finançament de partits

Sobre el finançament de partits, Mas ha opinat que no cal fer noves lleis sobre això perquè "tot està escrit". El que cal és aplicar-les i que hi hagi els controls necessaris, però "difícilment es podrà millorar gaire" les lleis que ja existeixen.

Sindicatura de Comptes i Oficina Antifrau

A la sortida de la reunió, el Síndic Major de Comptes, Jaume Amat, ha valorat positivament la reunió i ha demanat uns dies per poder analitzar bé tot el que s'hi ha tractat. Amat ha explicat que els membres de la trobada tornaran a assistir a una segona reunió, tot justificant que la d'aquest dimecres "no era una reunió puntual". "D'aquí a poc ens tornarem a veure per concretar més les mesures que estan pendents", ha dit, tot confirmat que d'aquí a quinze dies hi haurà una nova trobada on "el president ja sortirà amb un pla de mesures concretes". Amat ha explicat també que s'ha parlat de quan s'ha d'apartar un càrrec públic si se l'imputa per una causa judicial, però que "no s'ha arribat a cap conclusió". 

Minuts després, el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, també ha sortit del Palau de la Generalitat. De Alfonso no ha volgut donar detalls de la trobada, però ha valorat molt positivament la cimera. "Ha anat molt bé. Ha estat una reunió molt seriosa i molt bé", ha sentenciat. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
atlasac fletxa Vila-real
7 de febrer de 2013, 10.41 h

SI, SI, SI,,,,,però TOTS a les ORDRES D´ELS D´ALLA (escuses....a manta!!!) i....TOTS CONTENTS!!!!. MANDE, MANDE MADRID HOY....MAÑANA.....PASADO MAÑANA :::::HASTA EL 3014 quedan bastantes dias ....esteu contents OI? m´ha adelantat al 3014,,,,,,,


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi fletxa CATALUNYA
6 de febrer de 2013, 19.26 h

#1Crec que ho no saps llegir o et tenen mal informat els teus kefes.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha tornat a repetir aquest dimarts que l'extresorer del PP Luis Bárcenas no s'ha acollit a l'amnistia fiscal. "El senyor Bárcenas no s'ha acollit com a persona física a la regularització fiscal", ha assegurat Montoro, que ha assenyalat que l'extresorer"no apareix com a membre", ni "com a propietari de la societat Tesedul", de la qual tampoc és soci. Segons l'advocat de Bárcena... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
6 de febrer de 2013, 18.47 h

#1 Val més que et dediquis a la teva Espanya, que bona falta li fa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pere Jaume Anfós fletxa Alacant (Països Catalans)
6 de febrer de 2013, 18.27 h

Com menys castelladres, menys corruptes; car no hi ha castelladre que no siga feixista, franquista, espa~nol (amb el cagalló per barret).

Això vol dir que si no volem ésser corruptes, és a dir, pútrids putrefactes del capfelip repulsiu, els catalans dels Països Catalans no hem d'ésser gens castelladres. Hem d'ésser anticastelladres, hem d'odiar els castelladres a mort, i hem de desitjar doncs que... Mori el cagalló!

Visca la millor nació d'Europa: els Països Catalans!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Joan fletxa Sabadell
6 de febrer de 2013, 18.24 h

Pues para hacer limpio medio CIU deberia dimitir ya que tiene su sede embargada, con el presidente Más( tampoco es trigo limpio) a la cabeza. La cumbre de hoy no ha sido de anticorrupción si no que ha sido de : ¿Como tapar la corrupción? Es decir una farsa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
6 de febrer de 2013, 18.06 h

Pues tu a la calle el primero, que todavia no se sabe el origen del dinero que tu padre tenia en Liechenstein y que regularizao con Hacienda (exactamente como el Barcenas) y del que tu eres heredero cuando muera tu madre.

E¿ Es que tienes miedo que la mierda del diputado de CiU Crespo en LLoret te salpique? ¿O que te salpique el cao ITV que se llevara por delante al delfin Oriol Pujol?


CAnguelo, canguelo . . . . . .


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.