directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 16:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Convocat el congrés municipalista “Catalunya nou estat d'Europa”

Miquel Buch: "l'ACM ha premut el botó per dibuixar com han de ser els ajuntaments del nou estat propi"

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

Construir el món local de l'estat propi. Aquest és l'objectiu principal del congrés municipalista que l'Associació Catalana de Municipis anunciarà dilluns vinent, durant l'assemblea que té convocada, i que portarà per lema 'Catalunya nou estat d'Europa'. Així ho ha avançat, durant una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, el president de l'ACM, Miquel Buch. "El més important és que algú ha premut el botó, i aquesta ha estat l'ACM", ha assegurat Buch, tot afegint que l'objectiu del congrés és motivar un debat entre ajuntaments, consells comarcals i diputacions per "dibuixar" i tenir "la feina feta" amb vista al moment en què s'assoleixi "aquest nou estat". 
El president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies
El president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Convocat el congrés municipalista “Catalunya nou estat d'Europa”

Miquel Buch emmarca l'objectiu de dissenyar el nou món local de l'estat propi dins del procés de construcció d'estructures d'estat anunciat pel president de la Generalitat, Artur Mas. En aquest sentit, el president de l'ACM afirma que "el que ens hem de proposar el proper any és preveure com ha de ser la nova arquitectura, les noves estructures d'estat de què parla el president; una d'elles seran els ajuntaments". 
 
Aquest objectiu és el que motiva la convocatòria del congrés 'Catalunya nou estat d'Europa', que Miquel Buch anunciarà durant l'assemblea que l'ACM celebrarà dilluns que ve a Barcelona, i a la qual també hi assistiran el president Mas i la vicepresidenta, Joana Ortega. I aquest objectiu, segons Buch, el que també persegueix és "treballar per sortir de l'encotillament que tenim ara mateix amb les lleis espanyoles". 
 
"No podem formar part d'aquesta cotilla de les lleis espanyoles", sentencia Buch, tot afegint que les normes de la legalitat estatal que afecten els ajuntaments "no tenen sentit i no tenen voluntat de fer-les modernes, ni de fer-les adreçades a obtenir majors i millors serveis". En oposició a aquest escenari, el president de l'ACM aposta per construir un nou món local mitjançant un congrés que es prepararà dialogant amb consistoris, consells comarcals i diputacions. 
 
"L'únic que pretenem amb aquest congrés és començar-lo ara i donar-nos força mesos per parlar-ne", indica Buch. Anant a un àmbit més concret, el president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar assenyala que ha de servir "per parlar de regeneració democràtica, de si hem d'estar escollits com ara o amb altres sistemes, de l'acció directa, de la segona volta". Des d'aquests extrems, fins als serveis que s'han de donar per part dels consistoris. 
 
Poc finançament i excés de serveis
 
Pel que fa a la situació estrictament actual, el president de l'ACM denuncia el finançament que reben els ajuntaments i carrega contra l'actitud del govern espanyol amb el pla per pagar a proveïdors que va iniciar. "Enlloc de millorar el finançament", afirma Buch, el que l'executiu de Rajoy fa és dir que continuaran "igual de mal finançats" i que serà el govern estatal qui delimitarà "què es paga o no es paga". En aquest sentit, compara l'actitud de l'executiu popular amb la d'un "nen gran" que "abusa dels més petits".
 
La situació precària dels consistoris es veu agreujada, afegeix el president de l'ACM, pels serveis que es donen. Preguntat sobre els que se n'hauria de poder prescindir, Buch assenyala les inspeccions de contaminació lumínica i acústica, les escoles bressol i de música, alhora que destaca la quantitat de personal que s'ha de tenir en centres com ara biblioteques. 
 
Revisió de competències abans de supressió
 
Pel que fa al debat sobre l'aprimament de l'administració i el d'evitar duplicitats, Miquel Buch assegura que no ho volen obviar perquè són partidaris de l'aprimament, però demana examinar abans "per què serveixen, què poden fer i quina autoritat poden donar" diversos organismes com els ajuntaments, els consells comarcals i les diputacions. 
 
Seguint aquest fil, el president de l'ACM assegura que la llei que s'elabora des del Govern "no apunta" cap a la supressió sinó cap a "veure quins serveis poden prestar". Buch obre la porta a estudiar la sessió de competències d'ajuntaments cap a consells comarcals, per exemple, ja sigui de forma voluntària o fins i tot obligatòria depenent de la tipologia i la mida dels municipis. 
 
Fusió sense trair als principis
 
En darrer terme, preguntat sobre la relació de l'ACM amb la Federació de Municipis de Catalunya i el seu futur, Buch ha citat Miquel Martí i Pol assenyalant que "tot està per fer i tot és possible". Interrogat concretament sobre una possible fusió, Buch assegura que l'Associació Catalana de Municipis no pot "renunciar" al fet que "respon a una estructura catalana i no espanyola" i també a què "no hi ha ajuntaments amb més representació que altres". "Si aquests dos grans trets fonamentals es respecten", indica Buch, no hi ha "problema a l'hora de parlar de fusió". De totes maneres, el president de l'ACM es mostra convençut que "hi ha coses molt més importants que la fusió de les dues entitats". 
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
atlasac fletxa Vila-real
12 de febrer de 2013, 10.58 h

Be VEIG QUE JA NO US FAIG CAP FALTA... ja em perdonareu si d´avui endavant NO sóc tant prolífic....els MEUS INSULTS (que per cert jo en vaig aguantar una hora i mitja al TEATRE!!!) ja no son NECESSARIS ja em supereu en TOT LARGA VIDA PER VOSALTRES!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Pepo fletxa Terrassa
11 de febrer de 2013, 21.32 h

#4
Precisament per això, el que està treient les castanyes del foc actualment és l´Alcalde Dionís Guiteras i tot el seu equip d´ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Pepo fletxa Terrassa
11 de febrer de 2013, 21.30 h

L´ACM (Associació Catalana de Municipis) i la FMC (Federació de Municipis de Catalunya) haurien d´apuntar-se a l´AMI, per tal de donar força a aquesta Organització.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
atlasac fletxa Vila-real
11 de febrer de 2013, 11.12 h

BEN segur que a dins d´aquesta gent també hi haurà POLITICS HONRATS i GENT QUE SENSE SABER-HO PODRIEN SER BONS POLITICS perquè RICS i POBRES NO US ASEIEU A UNA TAULA PER A FER EL PARTIT SOCIALISTA AL GUST DE TOTS? FEU-VOS vosaltres mateix el FAVOR!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
10 de febrer de 2013, 19.17 h

http://www.youtube.com/watch?v=Es3oRLUAIjE

After almost 300 hundred years after the violent and bloody dissolution of the Catalan Corts by Spain and France, Catalonia is still being treated as a colony by Spain. Today Catalonia have the dubious honor of maintaining the highest tax in the EU. Not only that but besides paying taxes the money never goes back to Catalonia. Spain and Spanish nationalism seem to don't understan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ali Gual fletxa Barcelona
10 de febrer de 2013, 16.48 h

Hi ha masses serveis que es deleguen a els ens locals sense comptar després la partida economica necessària. Així va ecspanya, diuen ser garants de la llibertat i el cafè per tots, però endeuten a tothom que no sigui l'estat, i si no sent el seu cor purament ecspanyol els falten sense parar fins que aconsegueixen el seu objectiu d'espanolitzar a tothom. Catalans/es, Valencians/es, Illencs/es us convido a unir-vos a un nou Simulador Politico-Militar i Econòmic que està a la Xarxa i que é... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
10 de febrer de 2013, 16.24 h

Moia, el municipio mas endeudado de Cataluña, y tal vez de España, con unos 5.000 habitantes que NO tienen obligacion legal de tener Guardia Urbana, llego a tener hasta 15.

Todo para crear votantes cautivos y amigos de CiU.



Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Xavi fletxa Sant Esteve Sesrovires
10 de febrer de 2013, 15.09 h

És cert, el que cal es eliminar un bon nombre de municipis. Un país moderne com serà Catalunya no pot tindre una disperssió tan gran de municipis que només diluixen els recursos i per tant, són incapaços d'oferir els recursos que necessitem els ciutatans. Cal reorganitzar lògicament i amb criteris moderns d'efectivitat nostre mapa municipal per poder encarar amb èxit els nostres reptes en el futur. I això passa, sí o sí, per una concentració de molts dels petits municipis que actua... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Tot un poble en moviment fletxa cap a l'alliberament
10 de febrer de 2013, 13.22 h

http://www.youtube.com/watch?v=ocwfRVwM_1k

Catalonia 11S 2012 - Next State in Europe

assemblea.cat


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
10 de febrer de 2013, 12.37 h

De los 900 y pico municipios que hay en cataluña quedaran unos 200.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.