directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 3 d'octubre de 2024 22:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Londres veu concebible la permanència automàtica d'una Escòcia independent a la UE

El assessors de Càmeron sobre el procés escocès defensen que seria necessària una nova adhesió a tots els organismes internacionals però admet que podrien haver-hi altres procediments

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Els experts legals del govern britànic de David Cameron han admès que és concebible la permanència automàtica d'una Escòcia independent dins de la Unió Europea, la tesi dels dos experts és que s'hauria de renegociar l'adhesió, però admeten que tot el debat és "especulatiu". "A la pràctica, les conseqüències de la independència d'Escòcia a la Unió Europea dependran molt de l'actitud dels altres estats membres, dels òrgans de la UE, i de les negociacions", afirmen els dos catedràtics. "No hi ha un precedent clar d'una part d'un estat membre de la UE esdevenint independent i després demani la permanència automàtica o el seu dret d'unir-se a la UE", asseguren els experts. "Ni mai tampoc un estat ha sortit de la UE", afegeixen.

 

Comparteix
   


Etiquetes
Escòcia seria considerada a nivell internacional "com un nou estat després de la independència"
 
Londres ha publicat el primer d'una sèrie d'informes dels seus assessors legals que avisen de les "implicacions internacionals" de la secessió, i que intenten defensar el manteniment de la Unió. El text, elaborat pels professors de dret internacional James Crawford, de la Universitat de Cambridge, i Alan Boyle de la universitat d'Edimburg, assegura que Escòcia seria considerada a nivell internacional "com un nou estat després de la independència", mentre que la resta del Regne Unit mantindria els drets i obligacions de l'antiga unió.

L'informe, preparat el 10 de desembre i que en circumstàncies normals hagués estat secret, ha estat publicat pel govern britànic coincidint amb l'inici de la seva campanya en contra de la independència, i parla d'organitzacions com l'ONU o la UE. "Potser no hi ha una llei internacional que governi l'herència en la permanència en les organitzacions internacionals. Però almenys en el cas de l'ONU, es requeriria que Escòcia s'unís com un nou estat membre mentre que la resta del Regne Unit mantindria el seu rol, inclòs el seu seient permanent al Consell de Seguretat", assegura el text.


El procés d'adhesió es podria variar en el cas d'Escòcia, perquè ja és subjecte a la llei de la UE com a part del Regne Unit, i podria ser un tema de negociació
 
Segons l'informe, l'escenari més probable és que una Escòcia independent hagi de tornar a demanar l'adhesió a la Unió Europea. Però segons l'assessorament legal, el procés pot variar molt dependent de l'acord entre Londres i Edimburg, i de la voluntat de les institucions comunitàries i, especialment, dels estats membres. "La possibilitat que el procés d'adhesió es pogués variar en el cas d'Escòcia, tenint en compte que ja és subjecte a la llei de la UE com a part del Regne Unit, podria ser un tema de negociació", assegura el text. "Però el resultat final de l'adhesió seria probablement el mateix: un tractat introduint les esmenes necessàries als tractats de la UE per incrementar el nombre de membres", precisa l'informe.


Escòcia podria ser automàticament membre de la UE

En aquest punt, però, els experts tampoc descarten un procés més ràpid. "No suggerim que sigui inconcebible per Escòcia ser automàticament membre de la Unió Europea. Els òrgans rellevants de la UE o els estats membres podrien estar disposats a ajustar els requeriments usuals d'adhesió d'acord amb les circumstàncies del cas d'Escòcia", defensen. "Això seria una decisió que haurien de prendre ells, probablement en base a negociacions, però no està requerit ni per la llei internacional ni, molt menys, pel sistema legal de la UE", afegeixen.


Negociació de Gran Bretanya amb Brussel.les per la pèrdua del territori i la seva població

Els dos experts consultats pel govern britànic també parlen d'una negociació del Regne Unit amb Brussel·les per la pèrdua de territori i població que suposaria la independència escocesa. "Presumiblement el Regne Unit tindrà poc marge per resistir-se a una reducció proporcional" del seu pes a la UE d'acord amb la sortida d'Escòcia.


La clau està en la negociació política

El text també explora la possibilitat que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea pugui intervenir per "resistir-se a permetre que una part d'un estat membre de la UE pugui sortir automàticament de la Unió, especialment perquè això afectaria els drets individuals dels seus ciutadans actuals". Els experts assenyalen, però, que el rol del tribunal en tot el procés seria "molt improbable" i apunten a una negociació política si el cas escocès s'arriba mai a materialitzar.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
Jordi fletxa CATALUNYA
13 de febrer de 2013, 12.46 h

#26 I a tu quina postura t'agrada?la d'idiota?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Candide fletxa Cataloniawatch
13 de febrer de 2013, 12.07 h

#25 Ohhhh.... un altre català, víctima. Joder que agrada aquesta postura.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Jaume fletxa Barcelona
13 de febrer de 2013, 11.28 h

#23. Sr. CANDIDE.

Faig una excepció i baixo al món dels ignorants maleducats (donat que ja comença a insultar) com vosté per dir-li que por a debatre res. El que pasa és que un es cansa de donar arguments que van més enllà de l'estret principi de la realitat en que vosté CANDIDE i altres (crec) unionistes (o del PSC, PP o de Ciutadans) ens volen encabir. Si ha llegit una mica d'història sabrà que el progrés s'ha fet a base de trencar legalitats (sigui per via pacífica, sigui amb gu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Jordi fletxa CATALUNYA
12 de febrer de 2013, 23.58 h

#23 Home...partint de la base que el Jaume buscava una disquisició amb un antagonista mitjanament intel.ligent comprenc que marxi,jo com que només busco fotre'm d'un idiota,doncs aquí em tens,pel que calgui.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Candide fletxa Cataloniawatch
12 de febrer de 2013, 22.51 h

#21 Mira, se'n va. Bye bye. Abans tenia temps per dir arrogant a un altre, mentre que es presentava com més llest que tots els polítics i diplomàtics europeus.

I temps per escupir les 4 tonteries ben conegudes. Por. Por del debat. En algun racó fosc de la ment la sensació de que perdria el debat.

Arrogant, ignorant, deshonest. Un de tants.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Jordi fletxa CATALUNYA
12 de febrer de 2013, 22.45 h

#20 I molta poca feina també.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Jaume fletxa Barcelona
12 de febrer de 2013, 17.29 h

#20. Sr. CANDIDE.

Ara sí el darrer missatge. En essència cal més imaginació i flexibilitat a més de realisme.

Ara bé, si el realisme l'he d'entendre segons la seva frase: "L'arrogància es troba aquí, en voler fer canviar a tothom per adequar-se als desitjos dels nacionalistes catalans. Aquest camí porta a una derrota total. Catalunya ha de negociar amb Madrid. De bona fe", veig clarament que parlem llenguatges diferents. Negociar de bona fe amb Madrid? Voler tenir un estat propi ho ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Candide fletxa Cataloniawatch
12 de febrer de 2013, 16.41 h

#19 El cas de Rússia ha sentat precedent en tot el món, fou aplicat ja a YU, seria aplicable a GB i a ESP.

Re Algèria, no importa el que plantegessin els Algerians, o si són a Àfrica. La situació legal va per altres camins, i la conclusió és en l'enllaç que he donat, que és, per més claretat, del 2004. És a dir, lluny de consideracions conjunturals, fent només consideracions de principi, plaicant purament legislació europea.

Jo tinc molta imaginació, i també crec que fa falta ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Jaume fletxa Barcelona
12 de febrer de 2013, 16.28 h

#18. Sr. CANDIDE

No vull encetar un debat inacabable i, probablement inútil. Mercès però per les dues informacions sobre l'article del Cameron, Salmon etc,.. i la resolució del 2004 de la UE sobre Algèria.

Uns breus comentaris. 1) la URSS i les 14 nacions independitzades el 1991. Home, això és fer trampa!. En primer lloc cap d'elles pertanyía a la UE. Segon, donat qui era la URSS aleshores (i ara) algú creia que la 'legitimitat' no aniría per a la URSS mentre per a les altres calí... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Candide fletxa Cataloniawatch
12 de febrer de 2013, 14.07 h

#17 No estic en contra de la independència. També reconec que algunes raons a favor d'ella són serioses, com ho són altres en contra. El que molesta, i molt, és la manera com s'està fent el debat.

I dir que "els SRS de la UE no saben res de res" és d'una qualitat que no es pot superar en pobresa. Per descomptat es té en compte el precedent Rússia quant es tracta de quin estat seria el successor de l'antic, i a això es refereix l'argument de Londres de dir que el Regne Unit menys Esc... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Massa voltors volen devorar la riquesa catalana

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.