directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC planteja 20 mesures per garantir la transparència a l'Administració i lluitar contra la corrupció

Als canvis en la llei electoral i en el finançament dels partits afegeixen la limitació de mandats, la reducció els càrrecs de confiança i l'enduriment del codi penal

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

ERC vol posar fil a l'agulla a les mesures per garantir la transparència i lluitar contra la corrupció en el sector públic. Els republicans han elaborat un document que inclou 20 propostes, moltes de les quals ja havien estat presentades -i rebutjades- en legislatures anteriors. Així, als canvis en la llei electoral i en la llei de finançament de partits, ERC reclama, entre d'altres, l'aprovació de la llei de transparència, l'enduriment del codi penal per assegurar que el delicte de corrupció no prescrigui, la limitació de mandats i la reducció dels càrrecs de confiança. Per fomentar la participació ciutadana en la vida política, ERC també demana que les ILP no puguin ser vetades pels partits.

Comparteix
   

El primer dels 20 punts és la modificació de la llei electoral de Catalunya perquè garanteixi "la proporcionalitat, la igualtat de vot i l'equilibri territorial" del país. Els republicans proposen llistes electorals obertes i desbloquejades, reducció del finançament de les campanyes electorals i revisar a la baixa l'edat mínima de participació electoral fins els 16 anys. Vinculada amb la llei electoral, també demanen que es modifiqui la llei de finançament de partits per limitar o prohibir les donacions d'empreses als partits i a les seves fundacions.

L'aprovació de la llei de transparència i del dret al lliure accés a la informació pública és la tercera proposta principal. Els republicans demanen que els tràmits per accedir a tota la informació pública -entre la que s'han d'afegir les remuneracions de tots els càrrecs polítics i dels càrrecs de confiança- sigui "ràpida, senzilla i gratuïta". 

Tant els canvis en la llei electoral com l'impuls de la llei de transparència ja han començat a caminar al Parlament, un cop tots els partits s'han posat d'acord per treballar-les en ponència conjunta.

A més, s'inclouen la limitació de la reelecció indefinida del president del Govern, a regulació del salari màxim per als servidors públics, la supressió dels privilegis de càrrecs públics i expresidents i l'impuls d'un codi ètic a l'Administració. 

Per garantir la participació ciutadana, ERC demana que les organitzacions socials, cíviques i culturals puguin presentar als grups parlamentaris candidats per als organismes consultius (Consell Consultiu, Síndic de greuges, Sindicatura de Comptes i Consell de l'Àudiovisual) i canviar els reglaments parlamentaris per evitar que els partits polítics puguin bloquejar una Iniciativa Legislativa Popular. La llei de consultes, tant per convocar un referèndum d'independència com per qualsevol altra qüestió d'interès ciutadana, i una llei de participació ciutadana formen part també de l'impuls a la participació dels ciutadans que reclama Esquerra.

La resta de punts que inclou el document proposen suprimir els privilegis dels càrrecs públics i dels expresidents, així com els tractes de favor per formar part dels consells d'administració d'empreses privades que presten serveis públics; introduir pressupostos participatius en l'àmbit local; crear un portal virtual per accedir a la informació pública d'interès general; aprovar una llei d'obra pública; crear un únic òrgan que s'encarregui de tota la contractació pública impulsar pactes d'integritat entre el govern i els licitadors en el cas de concursos públics d'adjudicació.

A més de les propostes futures, en el document que han elaborat els republicans també es recorden totes les mesures que han impulsat o han intentat impulsar durant els darrers anys per afavorir la transparència i lluitar contra la corrupció. Moltes d'aquestes mesures no han arribat ni a iniciar el seu tràmit parlamentari al Parlament o al Congrés dels Diputats com a conseqüència de l'oposició de PP, PSOE i CiU.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
Pepo fletxa Terrassa
14 de febrer de 2013, 15.15 h

#2
Perquè mostra aquesta ràbia i aversió, en vers ERC?
Això no és bò. Val més considerar que són adversaris.
Crec que l´odi ens condueix a conclusions poc edificants.
ERC del qual formo part com a militant des de 1990, havent estat a llocs de responsabilitat territorial dins el partit, jo encara no conec cap cas de favors o corrupteles i és difícil que es donin, doncs el reglament intern de transparència i anti-frau és duríssim i molt eficaç. Som persones i per tant entre moltes... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Pepo fletxa Terrassa
14 de febrer de 2013, 15.05 h

#2
Qui és Apel.les Pérez Vélez?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Pepo fletxa Terrassa
14 de febrer de 2013, 15.02 h

#12
Dono el meu suport més viu a Pere El Digne.
Visca la Terra i el Poble Lliures!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
PereelDigne fletxa Granollers
14 de febrer de 2013, 14.15 h

#2 Cap dels casos que cites s'aguanta. Cas Ausàs: va ser Conseller de Governació però la seva imputació va ser feta a fora del partir i sense cap mena de connexió. Amb tot, quan ERC va saber què passava el va apartar del partit perquè ja no tenia cap càrrec ni cap responsabilitat. Citar aquest cas demostra mala fe i manipulació barroera.
Cas Apel·les Pérez.: era el germà del Carod Rovira i va ser nomenat cap de la delegació francesa de la Genereralitat, i què? ës que un germà d'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Arnau fletxa Vilanova
14 de febrer de 2013, 13.39 h

#2 Segur que el Carod va fer coses malament i moltes altres de bé, com entrevistar-se amb aquells, potser va servir d'alguna cosa. Però insistir en la corona d'espines vol dir que ets un ignorant mal informat. Si veus la foto del Carod amb la Corona veuràs que el qui li posa la Corona és el Maragall per fer una gracieta i el culpable és el Carod. Au ves a pastar fang i mira't el melic, que tampoc el deus portar net.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Gentil fletxa Osona
14 de febrer de 2013, 11.14 h

ERC que pensi que ella també ha de ser transparent,ja que hi ha i hi ha hagut corrupció i trafic d'influències des de d'alt i també als pobles més petits. Hi ha una llarga llista de gent que està al poder xafant a persones del propi partit d'ERC. Això és corrupció i feixisme. (Com esemple demane'ho a l'alcalde de Roda de Ter).


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
pasbort fletxa Vila-real
14 de febrer de 2013, 10.35 h

JA es hora que donguen UN BOT i es situen AVUI MATEIX 25 anys andavant...

Als INDEPENDENTISTES....

Que us sembla si ens COMPROMETEM a VOTAR al Partit o
Partits que tinguin la VALENTIA de sortir al balcó de la
GENERALITAT (ei!! avançs de les ELECCIONS, que de promeses
i mentides ja n´estem tips) a declarar la INDEPENDENCIA?
suposo que el nostre VOT no el fareu SERVIR per AVALAR
aquesta REQUETEPORQUERIA actual oi? o....SI ! ! ! (amb
la promeses i més promeses en tindriem PROU?----la fa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
mario fletxa barna
14 de febrer de 2013, 09.42 h

#3 El cas de la corona no és tal, el president maragall li va posar i els fotògrafs van corre-cuita fotografiar sense que el sr. Carod hi pogué fer res.
El Sr. Carod sent laic va portar els assumptes de les religions a Catalunya, com mai s'havien treballat, fins i tot els liders li varen donar les gràciews per havar-ho fet tan bé. això es pot contrastar al diari AVUI. L'afer de la corona per televició, si més no, jo així ho vaig veure i llegir.
ERC té molt clar el que s'ha de fer i h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Xavi Rossell fletxa Mataró
14 de febrer de 2013, 08.10 h

#2 Tu calles, SANTI desgraciada, i recorda que quan va ser el moment et vares quedar a caseta, cagat de por, sota les faldilles de la teva .... mare. O és que no ets de Mataró sinó de Carabanchel? eh, miserable?

Què collons vens a explicar de les "embaixades" i de la corona d'espines. Això és corrupció, IDIOTA? No ho veus que ets subnormal i no pots opinar sense fer el reidícul més espantós, pobre imbècil?

Val més que et dediquis a pintar parets velles, inútil, perquè d'opina... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
14 de febrer de 2013, 03.47 h

NO nomes sa de LLUITAR Contra la Molta Corrupció que tenin a Catalunya si no tambe contra el Molt de ATUR que tambe tenin a Catalunya contra LA POBRESA Cosa no sa estan fem pas desde Govern Català he PROU RETALLADES SRS ARTUR MAS I SR JUNQUERAS Bostes viuen molt be en grans sous hi cotxe oficial pero moltes familias pateixen molt he .PER LLUITAR Contra la CORRUPCIÓ Es molt Facil ficar ala PRESO ALS CORRUPTES I LLADRES POLITIC... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.