Catalunya registra a l'agost una ocupació turística per sobre del 82% i es tancarà una temporada similar a la del 2006
Catalunya "és líder en turisme"
Catalunya ha registrat aquest mes d'agost una ocupació hotelera mitjana per sobre del 82%, segons els resultats provisionals que ha fet públics aquest dimarts el Govern de la Generalitat. L'executiu ha explicat que aquests resultats provisionals apunten cap a una temporada turística similar a la de l'any passat. De gener a finals de juliol s'han registrat 8.700.000 turistes, un 0,9% més que l'any passat, que han ingressat 4.000 milions d'euros, un 3,5% més que el 2006. El Govern ha remarcat que Catalunya és 'líder en turisme', captant un de cada quatre turistes estrangers que es desplacen a l'Estat espanyol.
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i la portaveu del Govern, Aurora Masip, han fet una primera valoració de l'ocupació turística d'aquest estiu, a l'espera d'un balanç global previst per a principis del mes d'octubre.El Govern ha remarcat que Catalunya està ara mateix en un 'punt de partida molt elevat' i això provoca que hi hagi 'poc marge per créixer més'. En temporada d'estiu, Huguet ha assegurat que hi haurà la tendència cap a 'l'estabilització' del nombre de visitants, mentre que es detecten uns 'grans creixements' en mesos considerats de temporada baixa, com el novembre, el febrer o el març.
Des del gener fins a finals de juliol, hi ha hagut un creixement del 0,9% respecte el 2006 i un de cada quatre turistes estrangers que es desplacen fins a l'estat espanyol ho fan a Catalunya. Les marques més consolidades són Barcelona, amb 3.300.000 visitants fins a finals de juliol, i les costes Brava i Daurada. Pel que fa a la despesa, s'han ingressat un total de 4.000 milions d'euros, fet que suposa un augment del 3,5%. Cada turista s'ha gastat a diari una mitjana de 93,10 euros. L'any passat aquesta mitjana estava en els 85,9 euros.
El clima i les hipoteques
La Generalitat ha destacat dos factors que han influït en la temporada d'estiu. D'una banda, la climatologia adversa, especialment al juliol i l'agost, que ha afectat especialment a les zones turístiques d'interior. L'altre ha estat una desacceleració del consum a causa de la pujada dels tipus d'interès i l'encariment de les hipoteques.
Huguet ha remarcat que Catalunya ha de competir amb països emergents en turisme, com Croàcia, Turquia o el Nord d'Àfrica, amb serveis i especialitzant segments, a més de potenciar la 'singularitat'. Pel conseller, els països emergents 's'ho juguen tot al clima en pocs mesos l'any, en temporades altes', mentre que Catalunya 'ja no jugarà aquesta lliga'.
El conseller també ha remarcat que hi ha 'algun sector' turístic, sense especificar quin, que 'haurà de fer els deures per transformar-se', ja que tenen un 'model molt adaptat a l'antic'. Huguet ha dit que són sectors amb 'potència econòmica' per renovar-se i que, per això, el Govern no s'ha plantejat cap ajuda, sinó fer la 'reflexió'.