Un columnista escocès avisa Salmond del risc de "menysprear" l'independentisme català
David Maddox critica a 'The Scotsman' que el primer ministre escocès no defensi públicament el dret de Catalunya a celebrar un referèndum
El primer ministre escocès, Alex Salmond, està "desesperat per promoure el dret d'Escòcia a la independència, però a nivell internacional tot sovint s'alia amb la gran nació que reprimeix l'empeny de la petita cap a l'autonomia". Aquesta és l'opinió del periodista David Maddox, que aquest dimarts publica una columna al 'The Scotsman' on carrega contra la política del govern escocès de distanciar-se del procés independentista català. Maddox acusa Salmond de "menysprear" altres nacions sense estat i assegura que els catalans se senten "traïts". "La insistència de Salmond en què Catalunya és un cas diferent ha ferit als qui esperaven suport moral cap a un altre moviment independentista", explica Maddox.
El periodista del 'The Scotsman', David Maddox, critica aquest dimarts al primer ministre escocès, Alex Salmond, per voler marcar distància entre Catalunya i Escòcia, dues nacions que podrien celebrar un referèndum el 2014 i que, segons ell, fins fa ben poc tenien un "sentiment genuí de fraternitat".En un article titulat "L'SNP no fa amics menyspreant els desemparats", Maddox assegura que en el sopar anual de la delegació de la Generalitat a Londres va palpar "un sentiment de traïció entre alguns dels convidats".
"Mentre que els representants de la delegació, efectivament l'ambaixada de Catalunya al Regne Unit, diplomàticament es mantenien allunyats del tema, alguns dels convidats catalans privadament treien fum pels queixals pels comentaris de Salmond distanciant-se públicament a sí mateix, l'SNP i Escòcia, de l'esforç català cap a la independència", escriu el periodista.
"La insistència de Salmond en què Catalunya és un cas diferent va ferir als qui esperaven suport moral cap a un altre moviment independentista", assegura Maddox, que afegeix que alguns catalans comencen a pensar que Catalunya té uns "arguments més forts" per la independència que Escòcia mateix. "Mentre que es debat si Westminster manté a Escòcia, no hi ha dubte que Catalunya manté Madrid. I mentre els escocesos tenen càrrecs importants al govern britànic, els catalans queden fora de l'espanyol", afirma Maddox.
El periodista apunta que Catalunya podria haver estat "abandonada per l'SNP per les amenaces d'Espanya de retardar l'adhesió d'Escòcia a la Unió Europea" i les "pors" que el seu cas pogués "encoratjar altres moviments independentistes".
Maddox critica que Salmond no doni suport a Catalunya, o que recentment evités fer una roda de premsa conjunta amb la primera ministra de Quebec. Fins i tot lamenta que el primer ministre escocès consolidi les relacions amb la Xina a base "d'ignorar" el Dalai Lama. "Xina és un mercat important pels productes escocesos, però queda malament que el líder d'un moviment independentista ignori el Dalai Lama per les sensibilitats de la Xina amb el Tibet", remarca.
Maddox assegura que el partit de Salmond està "desesperat per promoure el dret d'Escòcia a la independència, però a nivell internacional tot sovint s'alia amb la gran nació que reprimeix l'empeny de la petita cap a l'autonomia". I conclou que tot i l'empeny de l'SNP per defensar "els principis de la llibertat de la nació", sembla que la seva política exterior "suggereixi que això només es pot aplicar per Escòcia".
El primer ministre escocès, Alex Salmond, sempre ha defensat que el procés català i l'escocès són "diferents" i que no vol interferir en els afers interns d'un altre estat.