directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 06:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Escòcia mira el procés català cap a la independència

Els estudiants de Glasgow celebren el primer referèndum d'independència d'Escòcia inspirant-se en Catalunya

Comentaris 30  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

La universitat de Glasgow s'ha inspirat aquest dijous en l'exemple dels centenars de municipis catalans que van organitzar consultes per la independència celebrant el seu propi referèndum. "Estem seguint l'experiència catalana", ha admès a l'ACN l'organitzador del referèndum, Michael Gray. En un ambient festiu, els estudiants han participat en una consulta que ha generat un intens debat pels campus. "L'important no és si estàs a favor o en contra de la independència, sinó que tinguis l'oportunitat de decidir", ha defensat Gray. "No crec que haguem de ser independents, però tinc l'oportunitat de dir-ho, i els catalans també l'haurien de tenir", ha indicat en Gabriel, un estudiant unionista. 
Un dels cartells dels partidaris del 'sí' al referèndum de Glasgow, on es pot llegir: 'Les grans coses comencen amb un sí'.
Un dels cartells dels partidaris del 'sí' al referèndum de Glasgow, on es pot llegir: 'Les grans coses comencen amb un sí'.
© @acn


Una de les cues en el col·legi electoral a l'edifici 'Queen Margaret Union' de la universitat de Glasgow
Una de les cues en el col·legi electoral a l'edifici 'Queen Margaret Union' de la universitat de Glasgow
© @acn


El jove estudiant Michael Gray, amb només 21 anys, ha impulsat el referèndum d'independència a la universitat de Glasgow.
El jove estudiant Michael Gray, amb només 21 anys, ha impulsat el referèndum d'independència a la universitat de Glasgow.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
El 'no' guanya el referèndum de la universitat de Glasgow amb un 62% dels vots

Glasgow (ACN).- El 'no' ha guanyat aquest dijous el referèndum per la independència d'Escòcia que ha organitzat la Dialectic Society de la universitat de Glasgow. Els estudiants partidaris de mantenir la unió amb el Regne Unit han aconseguit un 63% dels vots, mentre que els favorables a la independència han assolit un 37% dels suports, segons els resultats oficials fets públics aquest dijous a la nit. Els estudiants han contestat a la pregunta: 'Escòcia hauria de ser un estat independent?', la mateixa que ha proposat el govern escocès pel referèndum oficial. La participació a la consulta, organitzada de forma voluntària pels estudiants, ha estat d'un 13%. 

"No crec que haguem de ser independents, però tinc l'oportunitat de dir-ho, i els catalans també l'haurien de tenir", 

Els estudiants de la universitat de Glasgow, a Escòcia, participen aquest dijous en la primera consulta informal sobre la independència que es fa al país, que celebrarà un referèndum oficial la tardor del 2014. Els joves, tant unionistes com independentistes, s'han mobilitzat per participar a la jornada i poder emetre el seu vot. Els estudiants han obert dos col·legis electorals als dos grans sindicats del campus, on han pogut votar tots els qui han mostrat el seu carnet de la universitat. 
 
De fet, els joves han comptat amb el "total suport" de la universitat, que s'ha implicat des del primer moment en la iniciativa oferint a l'organització el cens d'estudiants perquè puguin comptabilitzar qui ha votat i qui no. El promotor del referèndum, el jove estudiant de polítiques Michael Gray, ha explicat a l'ACN que es va inspirar en les consultes iniciades a Catalunya, i que va impulsar, en primera instància, el municipi d'Arenys de Munt. 

Tot va començar a Arenys de Munt 
 
"Avui a la universitat de Glasgow estem seguint l'experiència catalana, fent el nostre propi referèndum sobre la independència d'Escòcia", ha defensat Gray. Segons ell, la jornada està sent "molt divertida" i una oportunitat pels estudiants "per ajuntar-se i pensar, debatre sobre política". "La gent d'Escòcia mira a Catalunya com un exemple sobre com podria ser aquest debat. Hi ha molta passió i interès en Catalunya, i amb una mica de sort aquest esdeveniment d'avui serà una manera per Escòcia de seguir l'exemple català", ha assegurat aquest jove estudiant. 
 
I és que el referèndum a la universitat de Glasgow és "pioner" a Escòcia i té molts vincles -però també diferències- amb Catalunya, segons ha explicat a l'ACN la directora dels estudis hispànics de la universitat de Glasgow, Kathryn Crameri. "És similar perquè està dissenyat per fer que la gent s'interessi pel debat de la independència. Això és el que es va aconseguir amb les consultes populars a Catalunya: fer que la gent s'involucrés i pensés què significaria la independència", ha explicat aquesta experta. 

Sense por a la democràcia
 
"Però també hi ha una gran diferència", ha avisat Crameri. "La gent aquí sap que tindrà l'oportunitat de votar com cal l'any 2014 i això és només un assaig, mentre que a Catalunya en el moment de les consultes no hi havia cap possibilitat de fer un referèndum i ara encara sembla que segueix sent així", ha destacat la professora. Així, mentre que a Catalunya les consultes servien per fer una mena de "protesta o missatge polític sobre la necessitat del dret a decidir" a Escòcia és només una expressió més del debat democràtic. 
 
'Sí' o 'no', però sempre amb dret a decidir
 
La jornada ha transcorregut amb total normalitat a la universitat de Glasgow, i fins i tot s'han format algunes cues, "de fins a 20 o 30 minuts", segons ha admès a l'ACN en Gabriel, un dels membres de la campanya unionista 'Better Together'. "Està molt bé veure tants estudiants a Glasgow participant en el debat sobre el futur constitucional d'Escòcia", ha assegurat. Segons ell, "és positiu" que Edimburg celebri un referèndum l'any 2014 perquè la qüestió de la independència ha condicionat la política escocesa "durant molts i molts anys". "Un cop la qüestió s'hagi resolt, la meva generació serà la primera en què la independència no serà un tema", ha destacat. 
 
Per aquest jove estudiant unionista, el dret a decidir és fonamental. Preguntat per la situació a Catalunya, en Gabriel ha estat taxatiu: "Els catalans tenen el dret a l'autodeterminació i haurien de poder votar". L'estudiant, involucrat activament en la campanya unionista, defensa que els catalans han de poder fer com els escocesos. "Escòcia té el dret d'autodeterminar-se. No crec que haguem de ser un país independent, crec que podem aconseguir més coses dins del Regne Unit, però tinc l'oportunitat de dir-ho, i penso que la gent de Catalunya també l'hauria de tenir", ha defensat.
 
La Mary, una estudiant de matemàtiques de 21 anys que confessa que "sempre" ha estat independentista i participa a la 'Yes Campaign', creu que els escocesos no tolerarien que des de Londres se'ls prohibís fer un referèndum. "Si això estigués passant aquí la gent estaria molt disgustada i enfadada", ha assegurat. "És terrible", ha afegit en Fraser, un altre estudiant. "Al final el que importa és la voluntat de la gent, això és la democràcia. Nosaltres donem suport a l'autodeterminació. Si el poble català vol organitzar un referèndum, definitivament l'ha de tenir", ha precisat. 
 
La votació
 
Els joves estudiants organitzaran diversos debats polítics al voltant del tema de la independència durant aquest dijous i les properes jornades. Els resultats del referèndum, que es coneixeran durant la nit de dijous, podrien suposar el primer examen sobre la independència a Escòcia. A la universitat, on els votants són més joves i per tendència més partidaris a la independència, ningú s'atreveix, però, a fer prediccions. Les enquestes a nivell de tot Escòcia apunten a una victòria fàcil del 'no' pel 2014, però els partidaris del 'sí' creuen que encara poden recuperar terreny. 
 
"Tenim un any i mig per endavant, i les enquestes poden canviar moltíssim en aquest temps", ha assegurat a l'ACN en Fraser, de la 'Yes Campaign'. "La universitat de Glasgow celebra aquest referèndum com una oportunitat perquè les idees dels estudiants siguin conegudes per tota la població, i per intentar captar i involucrar la gent en la campanya", ha afegit. 
 
Partidaris del 'sí' i del 'no' presenten els seus arguments fora dels col·legis electorals, i conversen entre ells, com companys, sense rivalitats. Comparteixen espai i bromes, en un ambient festiu en què ningú qui ho ha volgut s'ha quedat sense participar de les votacions. Quan encara queda més d'un any i mig pel referèndum oficial, les noves generacions comencen a mobilitzar-se. I "és molt emocionant", confessen.
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#30
mario fletxa barna
24 de febrer de 2013, 11.18 h

Els escocesos sempre han valorat Catalunya com a referent, fa molts anys que tenen contactes amb els grups o grup independentiste de casa nostra i és clar que ens segueixen. L'any passat vaig estar a Escòcia on ens varem reunir amb parlamentaris escocesos i ens donaven forces per lluitar i ens deien, que ELLS al 2014 volien ser lliures fent un referendum i que nosaltres com que els seguiem en la història, ens tocava al 2021. Qui ens havia de dir que la manifestació del 11-s esdevindria el d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Jordi fletxa CATALUNYA
23 de febrer de 2013, 17.52 h

#26 Saps?el més patètic dels espanyols és el concepte de democràcia que teniu,vosaltres només convoqueu referèndums quan esteu segurs de guanyar-los:llei de successió,"fuero de los españoles",constitució espanyola,entrada a l'Otan...però els demòcrates de veritat només volem que es senti la voluntat del poble.Que es fa un referèndum sobre l'independència i surt el "no"?,doncs s'accepta malgrat ens dolgui i a tornar a treballar per la nostra idea,això és democràcia,aprèn-ne una... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
22 de febrer de 2013, 18.26 h

Els estudiants de Glasgow fan el primer referèndum. No 'celebren'
Organitzada voluntàriament pels estudiants. No 'de forma voluntària'
La independència no serà cap tema... No 'un tema'
Ha dit aquest jove estudiant. No 'ha assegurat'
Ningú NO gosa fer prediccions.
És molt emocionant, diuen. No 'confessen'


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Jaume fletxa Barcelona
22 de febrer de 2013, 15.34 h

#24,25,26. = TUAREG DEL NORTE = Oriol BANKIÓN, IBERIÓN.

Oriolet, si aquest referèndum el fas a la Universitat de Barcelona, o a la majoría de Universitats Catalanes, et puc GARANTIR que et donaría un SI ROTUND A LA INDEPENDÈNCIA. O sia que, emprant una de les teves educades frases, a tu si que se t'estruncaría la pixera. OK Oriolet?

Per tant, ESPAÑA, SENSE CATALUNYA, PROPER ESTAT D'AFRICA

Per cert, ja saps on i quan es va morir el gran Antoni de Villarroel?
Per cert, com van les cos... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
22 de febrer de 2013, 14.24 h

Ha votado un 13% y de esos, es el 63 ha dicho que No. Es que es para mear y no echar gota.

mas o menos como los butifarendums de por aqui. What a shame!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
22 de febrer de 2013, 14.22 h




http://www.naciodigital.cat/noticia/52060/primera/bufetada/independentisme/escoces


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Som Catalans i serem lliures fletxa de nosaltres depèn
22 de febrer de 2013, 14.11 h

http://www.youtube.com/watch?v=n2U1XwQKeik

Hello World, From Catalonia


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Jaume fletxa Barcelona
22 de febrer de 2013, 12.30 h

#18. TUAREG DEL NORTE = Oriol BANKIÓN, IBERIÓN.

Perquè no truques a n'en DURN I LLEIDA (així ho poses tu) i li proposes? No crec estigui a la guía telefònica.

Per cert, ja saps on i quan es va morir el gran Antoni de Villarroel?
Per cert, com van les coses a BANKIA i a IBERIA? ja, ja, ja.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Jordi fletxa CATALUNYA
22 de febrer de 2013, 12.27 h

#20 Hola anna!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.