"Malgrat el joc brut no ens tombaran"
El president de la Generalitat assegura que les males arts de l'Estat continuaran intentant fer trontollar el procés cap al dret a decidir de Catalunya
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat aquest dissabte als catalans que aprenguin a resistir el "joc brut" que "practica i practicarà" l'Estat contra el dret a decidir de Catalunya. "Quan no pots contrarestar el joc brut o quan no en saps, només hi ha una manera de vèncer: sabent que, malgrat el joc brut, no ens tombaran", ha exclamat davant l'aplaudiment dels consellers nacionals de CDC, que s'han reunit a Cerdanyola del Vallès. "Nosaltres no tenim ni centrals d'intel·ligència, ni unitats de la policia que fan coses fantasma, ni agències tributàries amb tota la informació, ni fiscals que filtren secrets de sumari, ni mitjans que intoxiquen més del que informen", ha afegit.
"Tot el procés polític català va acompanyat per una dosi important de joc brut", ha insistit el president de CDC, que ha apel·lat a la capacitat dels catalans de demostrar que el joc brut no farà que Catalunya s'aparti del projecte cap al dret a decidir. "La millor defensa, de vegades, és que els atacs dels altres no et facin trontollar", ha destacat.Mas ha afirmat que l'estratègia de l'Estat és "introduir dubtes i desconfiança en la gent", i que aquest fet és precisament el que s'ha de combatre des de Catalunya. "El dret a decidir no és una batalla per les essències, que també, sinó sobretot per la supervivència i el progrés del país", ha reivindicat. Els atacs contra el dret a l'autodeterminació "seguiran" mentre Catalunya tingui el procés obert i, per tant, els catalans hauran "d'acostumar-se" a conviure-hi, segons el president del Govern.
Com a antídot al joc brut, Mas ha rescatat tres màximes que ja va reivindicar en la passada campanya electoral: "capacitat de resistència; voluntat de tirar endavant; i majories molt sòlides i ben travades a Catalunya". A més, el president ha explicat que el Govern i les institucions catalanes continuaran apostant pel diàleg i la construcció de consensos, tant a dins com a fora del país.
"El joc brut, però, no és cap excusa per justificar determinats comportaments que hi puguin haver tant Catalunya com a CDC", ha afegit Mas, que s'ha tornat a mostrat partidari que vegin la llum tots els casos de corrupció o de pràctiques il·legals que afectin la classe política. "Transparència vol dir que surti tot el que ha de sortir", ha indicat.
En aquest sentit, Mas ha recordat les 51 propostes acordades aquest passat divendres en la segona cimera anticorrupció feta al Palau de la Generalitat i ha exigit el compromís de tothom d'actuar de manera "exemplar i exigent" i assumint les responsabilitats que pertoquin -fins i tot fent un pas enrere- per no afectar la imatge de les institucions ni malmetre el full de ruta cap a la consulta que està seguint Catalunya. "Arriba el moment en la trajectòria de cadascú de nosaltres, que hem de ser conscients si acabem formant part del problema o de la solució", ha apuntat. Una afirmació amb un matís important: "tan problema seria que no assumíssim les responsabilitats quan pertoca, com que féssim el babau claudicant davant de qualsevol entrebanc interessat".
"Tenim opcions de guanyar totes les batalles"
Durant el seu discurs en el marc del Consell Nacional de CDC, Mas ha parlat de quatre gran fronts oberts a Catalunya. Quatre "dures" batalles en què està immers el país i que, malgrat les dificultats, poden acabar de forma victoriosa. "Tenim opcions de guanyar totes les batalles", ha assegurat Mas.
En primer lloc ha parlat de la virulència de la crisi econòmica, que causa "estralls"sobre la població. Una crisi en què Catalunya està "atrapada" en dues tenalles: l'europea (més suau) i l'espanyola (més contundent). Aquesta última tenalla causada per una Espanya "intolerant" fa que a l'Estat no s'estiguin aprofitant les forces motrius com la de Catalunya per encarar la solució a la crisi econòmica.
El segon front obert és el de la reducció dels recursos públics. Una minva d'ingressos sense precedents que fa que any rere any la Generalitat i les administracions públiques catalanes redueixin la seva despesa. En aquest front, Mas ha criticat tant a l'Estat -que "obliga" a noves retallades mantenint-se inflexible en els objectius de dèficit- com al tripartit, per haver "malmès" les finances públiques i haver obligat Catalunya a travessar la fase de dependència més gran de l'Estat de la democràcia.
Malgrat les dificultats, el president de la Generalitat ha parlat amb optimisme del futur. Segons ell, Catalunya està recuperant "competitivitat" gràcies a la seva obertura a l'exterior .
Els dos darrers fronts oberts són, segons el president del Govern, el del dret a decidir -amb la batalla contra el "joc brut" de l'Estat- i el de la crisi política i institucional que travessa el país.