directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 03:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Crisi al PSOE pel sí del PSC al dret a decidir

Després que Pere Navarro avali la proposta al Congres de CiU i ICV pel dret a decidir, el PSOE es debat entre mantenir les aparences o el divorci amb el PSC

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

L'assumpte ha disparat totes les alarmes a la direcció federal del PSOE, que ahir va dedicar la seva executiva, gairebé de manera monogràfica, a debatre com resol el problema. Hi ha partidaris d’una ruptura formal amb els socialistes catalans i hi ha altres, entre les quals es troba Rubalcaba, que consideren suïcida el divorci tenint en compte que el PSOE necessita el vot català per guanyar unes eleccions, i es decanten per una negociació discreta amb el PSC que canviï les regles de joc en la relació bilateral i evitin, en tot cas, que pugui seguir anant al seu aire en qüestions que, per la seva sensibilitat, esquitxen tot el territori nacional
 


Comparteix
   

Trencament o reconciliació pactada
 
El sí del PSC a la proposta de resolució del debat de política general que han presentat CiU i ICV a favor de promoure una consulta i el dret a decidir ha generat reaccions ben diferents. Mentre el líder del PSOE, Alfredo Perez Rubalcaba, creu que cal una reforma institucional per reencaixar Catalunya a Espanya i destaca que el PSC vol que Catalunya es mantingui dins d’Espanya i això és el que compta, el líder dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara, aposta pel trencament amb el PSC si els socialistes catalans es desmarquen del PSOE, i argumenta que "Si el PSC es pot pronunciar sobre l'estructura d'Estat sense que ho conegui el PSOE, va ser bonic mentre va durar", i ha afegit que "cal plantejar això amb tota claredat" perquè "no pot ser".
 
El PSOE o té un problema
 
"El PSOE sense el PSC té un problema, el PSOE sense la E d'Espanya té un gran problema", ha assegurat Guillermo Fernández Vara. Pel líder dels socialistes extremenys, "és quelcom que hem de tenir clar". "I si no ho tenim clar, és que no hem entès res", ha sentenciat.


La opció del PSC pel sí és un fracàs mutu però cal continuar junts

Per la seva banda, el secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, ha afirmat que seria un "fracàs" tant de PSOE com de PSC si els socialistes catalans voten a favor de la moció de CIU i ICV. Tot i així, a diferència de Fernández Vara, si s'acaba confirmant el vot a favor del PSC ha apostat per la continuïtat de la relació entre socialistes espanyols i catalans.

"Caldria fer un esforç important per mantenir els 35 anys de treball conjunt que han estat bons per a Espanya i per a Catalunya", ha dit Gómez, que ha mostrat la seva esperança perquè les dues parts "facin tots els esforços possibles" perquè PSOE i PSC no votin diferent al Congrés per primera vegada en 35 anys.
 
  




COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
NOVAABC fletxa IGUALADA
28 de febrer de 2013, 04.08 h

Creo que se estan sigiendo los pasos correctos, aunque a mi tambien me desespera la lentitud del proceso, prefiero lento pero sin dejar cabos sueltos.
Un tema importante, no solo para los de "abajo" sino tambien para los politicos que nos deberian preceder, seria dejar de hablar de "referendum", palabra que deberiamos de tener prohibida.
Un REFERENDUM se realiza unicamente para refrendar una ley salida del parlamento (como el estatut) por esa razon solo puede tener dos respuestas posibles: SI o... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
27 de febrer de 2013, 10.26 h

A favor de fer una consulta. No 'promoure'
Esquitxen tot el 'territori nacional'??


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
26 de febrer de 2013, 15.57 h

#5 T'equivoques, no sóc cap il·lús, ja sé que votaran que no, simplement és un formalisme. Si vas a demanar que et reconeguin el dret a l'autodeterminació a Europa, a la ONU on sigui i et pregunten si ho has consultat amb l'estat la possibilitat de fer el referèndum, i els respons que no ho has consultat. Què et penses que et diran? Si per contra, l'Estat t'ha dit que no, llavors hauran de dir alguna cosa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
pepa fletxa vila
26 de febrer de 2013, 14.52 h

#3
il·lús


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
pepa fletxa vila
26 de febrer de 2013, 14.50 h

Què vol el PSOE del PSC?
Els seus vots.

Com reacciona quan els perd?
Se'n separa.

Què vol Espanya de Catalunya?
Els seus impostos.

Què hem de fer si volem separar-nos d'Espanya?
Deixar de pagar impostos.

Vegeu que en pensa l'alcalde de Gallifa:

http://www.solidaritatcatalana.cat/actualitat/opinio/sense-noticies-despres-de-l%E2%80%99assemblea-de-l%E2%80%99ami-del-15-de-febrer


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
26 de febrer de 2013, 14.34 h

#2 No, diria que es per fer les coses pas a pas. Primer es demana permís a Espanya, de la mateixa manera que Escòcia ho va demanar al Regne Unit, i si de cas Espanya diu que no, aleshores cal buscar una legalitat internacional per poder fer el referèndum o la consulta. Però almenys s'evita que Espanya pugui retreure que no va ser consultada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Carles V fletxa Vilanova
26 de febrer de 2013, 13.09 h

Jo entenc que el PSC dóni suport a la proposta de CiU, ICV i ERC de implorar permís a l'estat per fer una consulta. El que és ridícul és que aquests partits es declarin sobirans i el primer pas sigui demanar submisament permís per votar. És llastimós i indigne. Si no els en dónen no hi ha consulta? On és la sobirania aleshores? Els del PSOE tenen la pell ben fina, han ancorat més a la dreta que l'Aznar en els seus temps, evidentment són partidaris que ni tan sols demanem res, però ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
26 de febrer de 2013, 11.11 h

No es per dret a decidir sinó per donar raó a estat que són amos i que cal ser subjecte d'amo sempre. Però per PSOE es fins i tot radical a pensar que algú té dret a demanar que es pot parlar sobre el dret.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.