directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Congrés dóna llum verda a una moció en defensa del català a l'exterior i a les institucions internacionals

La moció insta a l'estat espanyol a què s'impliqui en la protecció de la llengua catalana

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Congrés dels Diputats ha votat a favor de defensar i promocionar el català a l'exterior de l'estat espanyol i a les institucions internacionals. En una moció presentada per ERC i amb el suport de CiU i PSOE, que hi han introduït canvis, la Cambra Baixa insta al govern de l'estat espanyol a què s'impliqui en la lluita pel reconeixement de la llengua a Europa. ERC també ha demanat partides pressupostaries per dur a terme aquesta iniciativa, ICV ha afegit que per aquest motiu la moció s'ha de traduir als pressupostos generals de l'estat, sinó quedarà en 'paper mullat'. Tardà ha anunciat que demanarà una 'entrevista immediata' amb el ministre de Cultura, César Antonio Molina i el ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos per impulsar aquesta moció, i ha demanat el suport de la resta de grups nacionalistes del Senat. El PP hi ha votat en contra perquè considera que és un 'debat estèril i inútil'.
congres diputats madrid politica espanyola
La façana del Congrés dels Diputats

Comparteix
   


Etiquetes
El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat una moció que recull un paquet de mesures per la promoció i defensa de la llengua catalana a la Unió Europea i les institucions internacionals.

La moció insta a l'estat espanyol a què s'impliqui en la protecció de la llengua catalana en tot el seu àmbit lingüístic i convidi oficialment als estats membres de la Unió Europea a ratificar la Carta Europea de llengües regionals o minoritàries , i també preveu que l'executiu estatal sol·liciti la inclusió de la llengua catalana al Programa d'Aprenentatge Permanent de la Unió Europea, substitut del Programa Lingua.

El text també reclama al govern de l'estat espanyol que incorpori partides pressupostàries específiques de suport a la promoció i l'ensenyament de la llengua catalana.

Finalment, la moció també recull la necessitat de 'continuar canalitzant les actuacions necessàries que permetin l'ús de la llengua catalana i la seva plena normalització conjunt de les institucions de la Unió Europea per aconseguir i continuar promovent partides en els pressupostos generals de l'estat del proper any per la promoció i ensenyament de les llengües cooficials a l’exterior'.

Iniciativa a través de la seva diputada, Carme Garcia creu que sÍ la moció no queda traduïda en els pressupostos generals actualment en negociació entre el Ministeri i els grups, la proposta serà 'paper mullat'.

CiU considera que aquesta moció servirà per 'garantir que la llengua seguirà viva, l'estat espanyol ja ho ha fet, ara ho ha de fer Europa', i per aquest motiu ha acollit aquesta iniciativa 'amb gran satisfacció'.

El diputat de la Federació, Jordi Jané veu amb bons ulls la proposta de Tardà de reunir-se amb els ministres Moratinos i Molina per impulsar la moció.

Tots els grups parlamentaris han votat favorablement a la moció menys PP. La diputada popular, Dolors Nadal creu que es tracta d'un 'debat estèril i inútil' que només busca introduir a l'agenda política 'debats identitaris' i 'desviar l'atenció dels catalans' sobre problemes com els de les infraestructures a Catalunya.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
12 de setembre de 2007, 16.41 h

aixó es una presa de pél, després de veure elque està passant amb les seleccions catalanes


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.