directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 12:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Wert i Ruiz Gallardón són "sords”

Homs:"Hem d'explicar a Wert i a Gallardón que la llengua i la llibertat d'expressió són valors fonamentals de Catalunya"

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha lamentat que valors fonamentals com l'ús de la llengua pròpia i la llibertat d'expressió s'hagin de reivindicar en el segle XXI. Durant el lliurament aquest dimecres dels premis Ramon Fuster, que reconeixen la trajectòria dels docents en defensa de l'escola en català, el portaveu de l'executiu ha lamentat l'actitud del govern espanyol en temes tan transcendents com aquests. "El que podem fer és explicar-los que la llengua i la llibertat d'expressió són valors fonamentals del nostre poble", ha afirmat Homs citant específicament els ministres de Cultura, José Ignacio Wert, i de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. 

Comparteix
   


Etiquetes
Tenim pressa, Wert i Gallardón són sords 

"És fort que després de tants anys algú hagi de reivindicar valors com aquests", ha lamentat el conseller, que minuts abans havia posat com a referència de la lluita contra les imposicions de la dictadura franquista als dos premiats de la nit. Homs fins i tot ha utilitzat una frase del dictador per desmarcar Catalunya de l'actitud del govern de l'Estat. "La frase 'haga usted com yo y no se meta en política', no forma part del nostre ideari polític ni del nostre tarannà", ha assegurat.

Les crítiques a Wert estan vinculades al desig del ministre "d'espanyolitzar" els estudiants catalans, mentre que les que ha fet a Gallardón tenen com a referent el cessament del fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per haver manifestat el seu suport a una consulta sobre el futur de Catalunya en el marc de la legalitat.

Durant el seu discurs, el portaveu de la Generalitat ha preguntat al centenar de persones que han assistit al lliurament dels premis -la majoria del món de la docència- si s'havien imaginat que el 2013 es tindrien "les mateixes o pitjors discussions sobre la llengua". Al voltant dels dos premiats, Helena Ferrer i Francesc Garriga, Homs ha explicat que el seu reconeixement es deu a que "són testimonis excepcionals d'un temps excepcional i tots dos lligats a la defensa de la llengua catalana a l'escola".

Premis Ramon Fuster

Homs ha presidit el lliurament de la 22a edició dels Premis Ramon Fuster, que premien la trajectòria professional "exemplar" en el camp de la renovació pedagògica i en la lluita per la millora de l'escola catalana. Els premiats d'enguany han estat els mestres Helena Ferrer i Francesc Garriga.

Helena Ferrer va néixer a Llança el 1937. És catedràtica de matemàtiques d'ensenyament secundari i ha desenvolupat la major part de la seva professió en l'ensenyament públic. Durant el franquisme va impulsar l'ensenyament del català, buscant la manera de superar les prohibicions. L'any 1980 va ser escollida diputada en la primera legislatura de la democràcia a Catalunya per CiU, des d'on va treballar intensament en l'elaboració de la llei de normalització lingüística. A més, va ser degana del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya del 1977 al 1983.

De la seva banda, Francesc Garriga va néixer a Sabadell l'any 1932. Ha estat, entre d'altres, professor a l'Escola Sant Gregori, des d'on ha contribuït durant més de trenta anys a la consolidació del projecte educatiu. Editor de la revista d'art FMR, col·laborador del programa cultural Avisa'ns quan arribi el 2000 del Canal 33, i poeta. Ha publicat els llibres Entre el neguit i el silenci (1959), Foc nostre, somni... (1960), Paraules (1962) i Paraules cap al tard (1973), en edició d'autor.

Llista de guanyadors anteriors

Els anteriors guanyadors del premi han estat Maria Aurèlia i Capmany i Joan Triadú (1981), Ramon Aramon i Serra (1982), Carme Serrallonga i Calafell (1983), Josep Maria Casacuberta i Roger (1984), Enric Lluch i Martin (1985), Joan Ruiz i Calonja (1986), Josep Vallverdú i Aixala (1987), Oriol Martorell i Codina (1988), Josep Ruaix i Vinyet (1989), Joaquim Montoriol i Pou (1990), Albert Balcells i Gonzalez (1993), Martí Boada i Juncà i Maria Teresa Codina i Mir (1995), Ramon Juncosa i Ferret (1997), Marta Mata (2001), Manuel Satué (2003), Joaquim M. Puyal (2005), Jordi Sarsanedas (2006), Institut-Escola (2007), Octavi Fullat (2009), i Mercè Izquierdo i Salvador Carrasco (2012).



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Pepo fletxa Terrassa
7 de març de 2013, 16.59 h

Tots aquest pateixen d´una malaltia incurable; FAESCINITIS.
Visca la Terra i el Poble Lliures!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Sóm i serem fletxa Barcelona
7 de març de 2013, 12.46 h

Ja poden anar esgargamellant-se i explicar i dialogar i ensenyar i tot el que vulguin que no aconseguiràn una merda. No hi ha mes cec que el que no vol veure. Apaña no li interessa ni veure ni sentir ni dialogar ni negociar ni entendre res. Apaña només sap xuclar la sang, l'anima, la voluntat com un vampir gegant que imposa la seva voluntat sobre els seus esclaus. L`´unica sortida és l'independència. Per les bones o per les males !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
7 de març de 2013, 11.16 h

A Espanya li interessa la nostre desaparició com a poble, la de la nostre pròpia identitat. Son tan burros que encare no ho han entès. I es que uneixen una enveja i una incultura ancestrals. No hi han altres explicacions. Realment, Espanya no es Europa, com tampoc ho es Rússia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
atlasac fletxa Vila-real
7 de març de 2013, 10.12 h

Sóc Déu jo?

El que sóc es un IMBECIL DIOTA...etc. etc. etc., per què cony em dirigeisco a VOS si sou SORD com una TAPIA....CEGO TOTAL!!,i la llengua te la volen TALLAR...! ! !,reiterar una i una altra vegada sempre el mateix ja cansa....tirar-s´hi desde el BALCO ja CANSA!! sempre el mateix, CRIDEU AMB MI....VISCA ELS MULTIMILIONARIS que NO tenen PROU!!! amb les montanyes de diners que encara en RECLAMEN MES i MES i MES...que els cau la BABA!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.