directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 16:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Nadal, ara independentista, ara federalista

L'exconseller assegura podria sumar-se als independentistes si comprova "la incapacitat" dels espanyols per propiciar "una alternativa federal creïble"

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'exconseller i exdirigent del PSC, Joaquim Nadal, té clar que catalans i espanyols no poden seguir amb el model de relacions actual. I considera que són poques les opcions que queden. En una entrevista a l'ACN, Nadal ha afirmat amb contundència que "la relació entre Catalunya i Espanya ha de ser d'igual a igual, sense subordinació". Aquesta aposta, que va més enllà del federalisme de molts socialistes de l'Estat, ve provocada per la reacció a les "agressions sistemàtiques" d'Espanya "contra Catalunya". Tant és així, que admet que "molts federalistes frustrats són independentistes perquè no veuen res més". I és per això que fins i tot ell reconeix que podria acabar sent sobiranista si això no canvia. 
Joaquim Nadal, durant l'entrevista concedida a l'ACN, al seu despatx de la Facultat de Lletres de la UdG.
Joaquim Nadal, durant l'entrevista concedida a l'ACN, al seu despatx de la Facultat de Lletres de la UdG.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Un cop retirat veu més fàcil la independència

Joaquim Nadal es va retirar de la primera línia política en dissoldre's el Parlament abans de les darreres eleccions de 2012. Ara, des d'una sala propera al seu despatx de la Universitat de Girona, ha concedit una entrevista a l'ACN per parlar del moment que viu el PSC i del procés que ha engegat Catalunya per exercir el dret a decidir.

Tranquil, relaxat i havent perdut pes des que ha deixat la política, Joaquim Nadal ha parlat de la possible consulta sobre el futur polític de Catalunya com una qüestió gairebé irrenunciable. Això sí, en ser preguntat què votaria si el referèndum fos demà, no té una resposta contundent. "No ho tinc clar, perquè no tinc clars quins serien els termes de la consulta", ha sentenciat. No obstant, sí veu molt evident que "les agressions sistemàtiques de l'Estat no afavoreixen un vot de continuïtat de les relacions com fins ara entre Catalunya i Espanya". En aquest sentit, ha estat taxatiu en afirmar que "clarament, Catalunya hauria d'enfocar unes noves relacions amb Espanya d'igual a igual; sense subordinació".

De totes maneres encara veu l'espurna federalista

Aquesta opció, que va més enllà de les propostes que alguns socialistes emmarquen en la reforma federal de l'Estat. I és que la resposta que es pugui donar des del costat espanyol a la necessitat d'una nova relació és, per Nadal, essencial, perquè per ell, si res canvia, qualsevol català que tingui aquest anhel pot acabar sent sobiranista. En aquest sentit, destaca que amb actituds tancades des de l'Estat, "el que engreixa l'independentisme 'at infinitum' i el que m'hi suma a mi és comprovar la incapacitat de tots els altres realment de propiciar una alternativa federal creïble". "Hi ha un munt de federalistes que, frustrats en el seu federalisme, són independentistes perquè no veuen res més. I és que és així", ha sentenciat.

Fracàs del seu ideari polític 

Tot i això, Nadal no vol -almenys encara- fer un pas decidit al sobiranisme complet. I és que la gent com ell "de moment ja fem prou marcant una línia que indiqui quin és el grau d'insatisfacció i el nostre compromís de futur amb el país". "En què es concretarà això, no ho sabem", ha conclòs.

Amb tot, Nadal ha assegurat que el projecte socialista a Catalunya i les sigles del PSC no són incompatibles amb tenir una sensibilitat independentista. Conscient com és que alguns membres del seu partit han votat en favor de la segregació de Catalunya als seus ajuntaments, Nadal ha afirmat que "hi ha una ànima independentista del PSC en moltes candidatures municipals que si quedessin proscrites mutilarien el projecte municipalista del PSC". "La política municipal serveix per fer política municipal", ha considerat.

Les agressions de l'Estat

De tot el camí cap al dret a decidir, l'exconseller posa l'ull en l'Estat quan parla de les actituds poc respectuoses amb "la voluntat dels catalans" de fer una consulta. En aquest sentit, té molt clar que és Espanya qui "ha decidit posar tota la carn a la graella, tot l'aparell de l'Estat contra Catalunya i, en canvi, és Catalunya qui intenta aixecar el cap per una via democràtica".

És per això que critica durament les intencions del govern de Mariano Rajoy i alguns polítics de l'Estat de fer marxa enrere en la descentralització del poder. "Aquest tancament cap a la recentralització, que té més elements autodestructius que de defensa radical de la 'unitat d'Espanya', és bastant suïcida per part de les forces polítiques espanyoles i per part de l'aparell burocràtic de l'Estat", ha assegurat rotund.

Un altre dels obstacles que reconeix que podrien restar força a la voluntat dels catalans de celebrar un referèndum és la pèrdua de credibilitat derivada dels casos de presumpta corrupció que afecten a CiU per ser el partit del Govern. En aquest sentit, veu amb bons ulls que aquelles persones que envoltin aquests casos facin un pas enrere i no interfereixin. "Si finalment els presumptes implicats s'aparten d'aquest camí, no posaran en perill el procés pel dret a decidir de cap manera", ha conclòs.

Persistir en la "coherència" de votar sense el PSOE

Sobre l'estat actual del PSC, Joaquim Nadal té una visió crítica però constructiva. Durant l'entrevista ha assegurat que no considera que al socialisme català li faci falta una refundació ni un nou "congrés de Sitges". L'exconseller ha afirmat que si el primer secretari, Pere Navarro i la seva direcció "són capaços de tenir cintura política i intel·ligència emocional", no caldrà arribar a aquests extrems.

El que sí ha recomanat a Navarro és que persisteixi en el camí d'independència del PSOE engegat amb la votació sobre el dret a decidir del Congrés, al marge del que puguin dir o fer dirigents com la diputada Carme Chacón. "Ell és el primer que, com a primer secretari, ha trencat unitat de vot amb el PSOE. I això té molt valor, però en tindrà més si això té continuïtat", ha assegurat, tot afegint que la intenció ha de ser "mantenir de la línia de coherència, que no signifiqui un ziga-zaga en les posicions del PSC sinó una línia catalanista, socialista, d'esquerres, a favor de la sensatesa, les classes mitjanes i en contra de totes les agressions, intromissions, interferències i desaires que perpetra l'Estat contra Catalunya cada dia".

"No hi ha risc de ruptura amb el PSOE"

Tot i això, Nadal creu que "no hi ha risc de ruptura" entre el PSC i el PSOE, per més que ho hagin demanat algunes "velles glòries" del socialisme espanyol. "La seva coincidència amb la demanda de trencament feta des del PP desacredita aquestes posicions", ha dit. I és que per l'exconseller, l'episodi del Congrés amb el dret a decidir, lluny de distanciar a PSC i PSOE "haurà servit per accelerar l'establiment de les pautes d'uns i altres a l'hora de votar diferent". 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
12 de març de 2013, 23.17 h

Veure un professor de la formació i els coneixements del Sr. Nadal cauré tant i tant baix mostrant amb les paraules que expressa que llençà tota la seva trajectoria i activitat política d'algú que en cap moment va ser coherent, o no ho era abans o no ho és ara.

Ra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
JOSEP MARIA fletxa Barcelona
11 de març de 2013, 18.31 h

Aufrany i Ciscu. Trigarem gaire a veure al Sr Nadal dins del consell executiu d'Abertis?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Ciscu fletxa Girona
11 de març de 2013, 16.12 h

#9 Sí, estic ressentit i tinc dret ( i motius ) a estar-ho. L'exemple de Xirinacs és vàlid, encara que no profeso plenament amb ell. No es pot oblidar que durant un temps va fer pol´tica i justament aquest forma de fer política és la que defineix la paraula. No és , per mi, en absolut, política el que estem veient des de fa dècades. No ens podem fiar a qui en el seu moment s'ha mogut per altres interesoa i ara gira truita. De segur que no seran ells- els pol´ticis a que et refereixes ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
11 de març de 2013, 15.38 h

#8. Mira, en Xirinachs no era polític, ni va governar, tot i que va ser senador en la primera legislatura... A Xirinachs jo també l'admirava molt, però t'he demanat noms de polítics..., i no locals. Aquests polítics que tu et carregues, són els que capitanejaran el nostre país a la sobirania / independència plena.
Veure les coses des de fora és més fàcil, que no trobar-te les dificultats des de dins i donar solucions a la ciutadania... Que hi ha d'haver regeneració democràtica, no ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Ciscu fletxa Girona
11 de març de 2013, 14.42 h

#7 Aquest es el problema ... sens dubte, de coneguts i que no siguin d'un àmbit més local, costaria trobar-ne !!! I aquest fet és el més greu del que estem comentant. Crec que durant molts anys, molta gent, a preferit acceptar o no veure cap a on ens portaven i el que feien tots aquests personatges. I no serà pel fet que s'havia denunciat encara que els mitjans per fer-ho saber eren molts minsos.
Mira, aquest tema que estem parlant l'he mantingut amb gent de Girona i quan els fas fer memò... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
11 de març de 2013, 14.09 h

#6 Segons tu, a qui salvaries? Digues noms, però de polítics que coneguem i que hagin governat...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Ciscu fletxa Girona
11 de març de 2013, 13.57 h

#5 Mirant heremoteca o buscant per la xarxa pots trobar un reguitzell d'actuacions denunciades i atribuides a la gestió del personatge.
Comença pel tema de la variant de Girona ( vall de St.Daniel).
Que hem de sumar hi estic d'acord, però no hem d'oblidar què han fet, com van actuar, com van reprimir, com ens han fet tan de mal i han posat pals a rodes els personatges que anomenes. Benvinguts siguen, però els fets i les persones al seu lloc. Ens han enganyat repetidament i amb mala bava. ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
11 de març de 2013, 13.36 h

#4. No visc a Girona, ni tampoc he votat mai psc-PSOE, però no havia sentit dir a ningú que en Quim Nadal no fos honest. Respecte a apuntar-se a la Independència, tampoc nigú s'ho hagués pensat d'en Jordi Pujol i Soley, i mira'l ara. Sigui per un motiu o per un altre, l'important és sumar. Els catalans hem patit massa temps la rèmora de les "capelletes", i això als espanyols ja els hi ha anat bé.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ciscu fletxa Girona
11 de març de 2013, 12.40 h

Amb tots els respectes pel #1,però els que hem patit la llarguísima vida pol´tica Nadal a Girona, li puc assegurar que d'honest ben poc.
Animal polític, intel.ligent podem deixar-ho a debat, però d'honest ben poca cosa. Temps al temps, encara que ja tarda a sortir, que vagin surtin les martingales del personatge.
Recordo una frase que va deixar el personatge, deu fer uns 20 anys, després d'una mobilització independentista i d'una època que aquest personatge feia gala du'n ranci espanyo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
11 de març de 2013, 00.27 h

A aquest home li ha passat el temps. El pitjor a política es estar passat de moda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.