directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 16:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La Catalunya del Nord també celebra la Diada

Amb llibres per als més petits i roses per als pares

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Llibres en català sobre la llegenda de Sant Jordi per als menuts i roses per als pares. Aquesta és la singular manera amb què la Casa de la Generalitat a Perpinyà celebra la Diada a la Catalunya del Nord. Tot i que la pluja ha ensopit el cel, això no ha impedit que els nens -que avui tenen festa a l'escola- acompanyats dels seus pares s'acostin a la delegació del Govern per triar i remenar entre els llibres infantils que s'ofereixen. Els nens surten amb un bocí de la llegenda sota el braç, guardat dins les pàgines d'un llibre, i les mares avui no es quedaran sense la rosa vermella. Aquest dissabte, Sant Jordi sortirà al carrer a Perpinyà amb tot de parades de llibres a la vora del riu.
sant jordi, perpinya, catalunya del nord, llibres, roses
La Casa de la Generalitat a Perpinyà ha celebrat el Sant Jordi regalant llibres als infants i roses als seus pares

Comparteix
   


Etiquetes
Durant els darrers anys, la celebració de la Diada de Sant Jordi ha començat a agafar cos a la Catalunya del Nord. Tot i que Perpinyà no celebri el plat fort dels actes fins aquest dissabte, la Casa de la Generalitat ha volgut que aquest 23 d'abril la rosa i el llibre tinguin presència a la ciutat.

Per això, amb la voluntat de donar a conèixer la llegenda als més menuts, i fomentar que llegeixin en català, tots els nens que s'acostin aquest divendres a la delegació rebran un llibre infantil d'obsequi. A la taula que s'ha preparat als baixos de l'edifici, hi ha llibres per a tots els gustos i edats. I per ser fidels a la llegenda, a tots els pares que acompanyin la quitxalla, la Casa de la Generalitat els regala una rosa vermella.

Tot i que avui fa un dia ensopit a la Catalunya del Nord, això no ha impedit que des de primera hora del matí es vagin acostant famílies a la Casa de la Generalitat. Entre els qui s'hi han apropat hi havia en Michel Clémence, de 33 anys, que venia acompanyat de la seva filla Jade, que fa poc que ha complert els 5. Tot i que en Michel parla francès, explica que la seva dona és catalana, i que per això volen que la seva filla conegui el català i la seva història.

'La Jade fa classes bilingües i aquests dies han estat treballant la llegenda de Sant Jordi; hem vingut perquè esculli un dels contes, i perquè conegui què és la festa del llibre i de la rosa', explica. La nena i el pare surten de la Casa de la Generalitat després d'escollir un conte. Van cap a casa seva a donar la rosa vermella, que en Michel porta a la mà, a la mare de la petita.

Una mica més tard, i mentre va entrant gent de totes les edats, arriben l'Idali Vera, de 30 anys, i el seu fill Romeu, de només vint mesos. El nen amb prou feines balbuceja quatre paraules en francès, però el seu pare agafa un dels contes i, assegut en una cadira, li comença a explicar la llegenda mentre va passant les pàgines.

'Per a nosaltres, Sant Jordi és una festa important, perquè representa l'essència de la nostra cultura i la nostra llengua', explica l'Idali. I hi afegeix: 'D'ençà que ens vam assabentar dels actes que organitza la Casa de la Generalitat, ara ja fa uns quants anys, cada Sant Jordi ens hi acostem per poder tenir contacte amb llibres en català'.

Punt de referència

Aquest matí també s'han apropat fins a la Casa de la Generalitat l'Esteve Valls, de 38 anys, i la seva filla Júlia, de 3 anys i mig. 'Des de fa uns quinze anys, la festa de Sant Jordi ha anat arrelant al Rosselló, i crec que la Casa de la Generalitat és el nostre punt de connexió més directa i de referència', explica el pare. Valls també recorda que, tot i els esforços de l'estat francès per 'substituir' Sant Jordi per Sant Lluís, la tradició ha sabut imposar-se.

Els actes que se celebren avui a la delegació del Govern no són els únics per commemorar el Sant Jordi a Perpinyà. De fet, des del passat 13 d'abril, la ciutat ha organitzat exposicions (com una d'infantil sobre dracs), concursos de fotografia i presentacions de llibres al voltant de la llegenda.

El plat fort de la celebració, però, arribarà demà. Durant tot el dia, a les ribes del riu s'instal·laran parades de llibres amb la presència d'autors i editors (tot i que la gran majoria de títols seran en francès). A més, a la plaça de l'Ajuntament hi haurà una festa on es beneiran les coques de Sant Jordi –un dolç típic- i també hi haurà concerts, tallers per a la mainada i animacions als barris.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
24 d'abril de 2010, 11.08 h

-que fa poc que n'ha fet 5. No 'que ha complert els 5'
-una llaminadura típica. No 'un dolç'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.