directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Fracassa la reforma del reglament del Congrés que preveia poder parlar-hi en català

El PP s'oposa al nou règim lingüístic

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La reforma del reglament del Congrés va fracassar ahir dimecres després de trobar-se bloquejada pel PP, que considera que la normativa ha de ser aprovada pels nous diputats i no ara que s'acaba la legislatura. PP i PSOE estaven d'acord amb el 90% de l'articulat a l'inici de la legislatura, però la introducció d'un nou règim lingüístic que permetés fer servir les llengües cooficials de l'estat va fer encallar la negociació entre els dos partits espanyols majoritaris. D'aquesta manera, el català seguirà estant vetat al Congrés dels Diputats durant el que queda de legislatura i fins que es torni a plantejar i s'aprovi una reforma de les normes dels diputats. Un cop més, el Congrés espanyol ens imposa les seves tesis centralistes i retrògrades, contradient les promeses d'inici de legislatura que, com sempre, queden en paper mullat.
congres diputats madrid politica espanyola
La façana del Congrés dels Diputats

Comparteix
   


Etiquetes
La reforma del reglament de la Cambra Baixa ha naufragat avui dimecres en la seva votació final pel bloqueig del PP que argumenta que ara ja no és moment d'abordar aquesta reforma perquè s'acaba la legislatura i han de ser els nous diputats qui decideixin la normativa que faran servir en la propera legislatura.

Tot i així, PP i PSOE havien rubricat un document marc que incloïa un decàleg dels principals eixos de la reforma, però la proposta no va arribar mai a concretar-se. Durant la ponència de la comissió del reglament només es va constatar el fracàs, quan el diputat popular, Vicente Martínez Pujalte va mostrar les reticències de la seva formació.

Al juliol del 2005 la cordialitat entre PSOE i PP per reformar la normativa dels diputats es va encallar per la regulació de l'ús de les llengües cooficials de l'estat. El PP s'ha oposat des del principi incorporar un nou règim lingüístic, encara que els grups nacionalistes del Congrés es conformaven amb la regulació de les llengües i no demanaven que fos un dret com van fer al principi.

Amb aquest resultat, el castellà seguirà sent l'única llengua que els diputats pugin fer servir en l'ús de la paraula durant les seves intervencions al Congrés, i a més a més la normativa seguirà també sense renovar-se.

CiU ha criticat al PSOE per no acceptar una disposició específica en la que quedés constància que les normes de funcionament regularan el dret de fer servir les llengües cooficials pròpies.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
JM fletxa Sant Boi
17 de setembre de 2007, 09.49 h

Sempre he cregut que els millors aliats que tenim per tal de crear un fort sentiment independentista són els espanyols, llàstima que tinguem el que tenim als llocs de lideratge, què hi farem...., que Déu ens agafi confessats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
JOAN DURBAN OLIVER fletxa SANTA COLOMA DE GRAMENET
13 de setembre de 2007, 16.13 h

La veritat no sé que deuen pensar a Europa. Fa riure (o plorar) veure que la nostra llengua - el català- no es pot parlar en el Parlament del territori on conviu amb altres tres llengues més - gallec, euskera i castellà- ja que no és llengua oficial i si que es pot parlar en l'àmbit del Parlament Europeu on té el rang de cooficialitat. Absolutament increible. No hi ha ningú que digui prou amb un fort cop de puny damunt la taula ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
13 de setembre de 2007, 13.31 h

Doncs que Tardà torni a fer els numerets


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.