directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 03:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

L'IEC exposa els seus cent anys de cultura i ciència amb voluntat d'acostar-ho a la ciutadania

Durant els propers tres mesos a la seu de l'Institut

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) inaugura aquest dimecres a la seva seu, a la Casa de la Convalescència de Barcelona, l'exposició 'L'Institut d'Estudis Catalans, 1907-2007. Un segle de cultura i ciència als Països Catalans', amb la qual vol commemorar el seu centenari. El president de la institució, Salvador Giner, ha explicat que el principal objectiu és acostar aquest coneixement acumulat durant cent anys als ciutadans. En total, a la seu de l'IEC es podran veure més de 200 peces que s'exposaran als diferents espais de la Casa de la Convalescència.
exposició iec
Comparteix
   


Etiquetes
El president de l'IEC ha explicat que 'l'objectiu fonamental' és 'donar a conèixer a la ciutadania un segle de ciència i alta cultura a Catalunya' i que ha passat per aquesta institució. En aquest sentit, ha destacat la 'tasca fonamental' que ha fet en camps com el de la ciència, la biologia, la matemàtica, la història o la llengua, aquest últim segurament el més conegut.

Giner no ha dubtat ha qualificar de 'gloriosa' la història de l'IEC, a més de 'tràgica' en algunes èpoques, com la franquista, on va haver de continuar la seva activitat durant la clandestinitat.

Tot i acceptar que 'una acadèmica no és el mateix que un equip de futbol', el president de l'IEC ha constatat que hi ha elements que porten a pensar que la institució 'cada cop és més coneguda', com ara la distribució del diccionari o les consultes que es fan, d'aquest, a la pàgina web.

L'exposició està produïda conjuntament amb la Societat Estatal de Commemoracions Culturals, adscrita al Ministeri de Cultura del govern espanyol. La inauguració es farà aquest vespre amb presència de representants de les entitats patrocinadores, membres de l'IEC i d'altres acadèmies catalanes. També es preveu l'assistència dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

La mostra està formada per un total de 200 peces, més de 150 de les quals pertanyen a l'IEC i la resta provenen de la Biblioteca de Catalunya o d'institucions com el MNAC, l'Institut Cartogràfic de Catalunya, el Museu Arqueològic de Catalunya o la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts. El pati de l'edifici farà les funcions de 'gran pastís d'aniversari', amb vint espelmes representant cadascuna cinc anys de la institució, i on es pot veure què va passar durant aquest període.

En les diferents sales de la mostra es poden veure documents com les fitxes manuscrites de Pompeu Fabra per a l'elaboració del 'Diccionari general de la llengua catalana', el manuscrit del pròleg de Carles Riba en la segona edició, el plànol de les excavacions d'Empúries del 1908, el menú del sopar científic amb Albert Einstein a Barcelona el 1923 o el pronòstic del Servei Meteorològic de Catalunya del 18 de gener de 1939, pocs dies abans de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona.

Els visitants també podran veure els documents fundacionals de l'Institut, de les seccions, de la represa després de la Guerra Civil i de la creació de les 26 filials. També es podrà veure la llista d'assistents al Seminari de Filosofia i Psicologia que va impartir Bertrand Russell el 1920. En una altra sala es podran veure els més de 3.000 llibres publicats per la institució al llarg d'aquests cent anys. De fet, l'IEC és la primera editorial científica en català.

L'exposició s'acaba amb una mirada al futur, on els visitants podran saber, amb uns plafons folrats amb informacions dels últims mesos, quins són els projectes en que està treballant l'IEC.

La mostra es podrà veure durant tres mesos, fins el 16 de desembre. També hi ha una versió itinerant de l'exposició, més reduïda, que ja ha passat per Girona i Andorra. Està previst que durant l'octubre s'instal·li a l'edifici del rectorat de la Universitat de València i que posteriorment vagi a Palma i a Maó. Durant el 2008, la mostra s'instal·larà a Perpinyà, l'Alguer, Castelló, Alacant i Madrid.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.