Les obres del MACBA emprenen el viatge cap a Frankfurt
Peces de Tàpies, Palazuelo o Brossa, entre d'altres
A primera hora d'aquesta tarda ha marxat un camió amb 34 contenidors que emmagatzemaven algunes de les obres del fons del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) que s'exposaran a la ciutat alemanya de Frankfurt, amb motiu de la celebració de la Fira Internacional del Llibre que aquest any compta amb la cultura catalana com a convidada d'honor. El destí final d'aquestes obres- sumen un total de 154- signades per artistes com Joan Brossa, Pablo Palazuelo o Antoni Tàpies, serà el Frankfurter Kunstverein, on s'exposaran des del 8 d'octubre fins al 13 de gener del 2008. Aquesta és la mostra de major dimensió que el museu ha traslladat mai fora de les seves parets. Donat el gran valor de les peces, s'han extremat les mesures de seguretat per tal de garantir l'estat de les obres durant el viatge.
La mostra, titulada 'El fons del Macba a Frankfurt', és una selecció de les obres dels artistes més representatius de la segona meitat del segle XX. En total, s'exposaran 154 peces d'art, una xifra que la converteix en una de les exposicions de major dimensió que ha traslladat mai aquest museu, segons ha explicat la cap del Departament de Registre del museu, Ariadna Robert.Entre les obres més rellevants que s'hi exposaran, figuren treballs de dimensions rellevants com el quadre 'Creu i R' d'Antoni Tàpies (1975, de 162 x 165,5 cm) i 'Negre amb dos entallaments' (1962, 201,7 x 176,8 cm), del mateix artista, juntament amb d'altres com 'Alteration of a Suburban House' de Dan Graham (1978-1987), 'L'art et les mots' de Marcel Broodthaers (1973) o 'Coastal Motifs' de Jeff Wall (1989).
L'alt valor d'aquestes obres ha obligat al personal del MACBA a seguir amb cautela i precisió tot el procés de catalogació, embalatge i transport, que es farà per carretera, després d'aconseguir els permisos pertinents per part del Ministeri i el Departament de Cultura. Aquest dimecres marxava el segon camió, amb un total de 34 contenidors –alguns dels quals contenen múltiples caixes-, que se sumen als 24 que divendres passat ja van sortir amb un altre camió. El recorregut del trajecte requereix un dia i mig de temps fins al seu lloc de destí, en cas que el trajecte es fes d'una sola tirada. Per raons de seguretat, els responsables del museu no han volgut donar més detalls de l'arribada de l'enviament ni del nom de l'empesa que s'encarrega del transport, que ha sortit elegida després de guanyar el concurs públic. El pressupost total del trasllat de les obres ascendeix a més de 44.500 euros, que rebrà l'empresa contractada. Una de les condicions obligatòries és que hi hagi dos conductors, per tal d'assegurar que el camió estigui sempre sota vigilància. En alguns casos, es pot arribar a disposar d'un escorta policial.
Els diferents departaments del MACBA que intervenen en el procés –Restauració, Registre i Arquitectura, entre d'altres- porten treballant-hi des de fa mesos. La catalogació de les obres, amb la descripció de cadascuna d'elles, les seves necessitats d'embalatge i la forma de col·locar-les al camió per tal d'aprofitar al màxim l'espai (conegut com a 'pla d'estiba') són alguns dels aspectes a tenir en compte a l'hora de fer un enviament d'aquestes característiques.
Jordi Font, un dels restauradors que col·labora amb el MACBA i que viatjarà a Frankfurt per fer el seguiment en persona, juntament amb la coordinadora Bénédicte Baqué, explicava aquest matí un dels sistemes que s'utilitza per tal de fer un seguiment de l'obra, que s'anomena 'mapping'. Es tracta de fer una fotografia general on el restaurador destaca totes les alteracions que pateix l'obra abans de marxar. Un cop l'obra arriba a la seva destinació, es torna a revisar l'estat de cada obra i es fa un segon informe per comprovar que no ha sofert cap modificació durant el viatge. El mateix procés es repeteix quan l'obra empren el seu camí de tornada i també quan arriba al seu lloc d'origen.
'L'objectiu principal és assegurar que les obres d'art arribin en el mateix estat de conservació que han sortit del museu i que un cop exposades puguin tornar a la casa amb les mateixes condicions', explica Robert, que porta dotze anys treballant pel MACBA. Per tal de cobrir qualsevol desperfecte, s'ha contractat una assegurança que varia en funció del valor transportat.
Aquesta serà la primera vegada que el museu exposa a la ciutat de Frankfurt. L'edifici del Frankfurter Kunstverein serà l'espai que l'acollirà i ho farà en tres nivells. En una planta zero, i a les plantes 1 i 2. També s'ocuparà un espai de projecció on es mostrarà un total de dotze pel·lícules de Pere Portabella (Figueres, 1929), que el mateix cineasta va donar al museu. Es tracta de 'les obres mestres' més representatives d'aquest autor, que apareixeran subtitulades a l'alemany per tal de facilitar la seva comprensió.
La mostra està comissariada pel director del MACBA, Manel Borja-Vilell, i la directora del Kunstverein, Chus Martínez i s'inaugurarà el 8 d'octubre.