directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La independència és inevitable

El Col•lectiu Wilson calcula que mantenir un estat català costaria 383 euros persona/any mentre que pertànyer a Espanya costa 2.251 euros persona/any"

Comentaris 63  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 30 vots )
carregant Carregant

(ACN).- Els sis acadèmics del Col·lectiu Wilson han protagonitzat aquest dimecres una conferència al Cercle d'Economia per apuntalar amb arguments la viabilitat econòmica de la construcció d'un nou estat català. Per ells la independència és una qüestió "inevitable", ja que és una reivindicació que va de "baix cap a dalt" i l'oposició espanyola només la pot "endarrerir". Per això insten les "elits" d'una i altra banda a pactar el procés com la millor manera de minimitzar els costos per a tothom. Segons els estudis econòmics del Col·lectiu, la independència té una clara justificació econòmica: mantenir un estat català costaria 383 euros persona/any mentre que pertànyer a Espanya costa 2.251 euros persona/any.

Independència per sortir de la crisi
 
L'investigador del CREI Jaume Ventura ha citat un dels estudi que es consideren més "veraços" en l'àmbit acadèmic sobre el que costaria a Catalunya ser independent. "La independència té un preu", ha explicat l'investigador del CREI: "383 euros per persona i any". Un cost que equivaldria als "costos fixos" de mantenir totes les estructures d'estat en cas que Catalunya volgués replicar l'actual administració espanyola, tot i que ha assenyalat que, probablement, Catalunya no voldria replicar la mateixa estructura administrativa de l'Estat. Boix ha comparat aquests costos amb els que tenen actualment els catalans pel fet de pertànyer a l'Estat: 2251 euros persona/any. El resultat de dividir per la població el dèficit fiscal de més de 16.000 milions anuals que pateix Catalunya.

"Què podríem fer amb els 1868 euros per persona/any que ens estalviaríem? Aturar les retallades immediatament i reduir els impostos", s'ha preguntat i respost ell mateix. Segons Boix, si es destinessin 550 euros per persona/any dels diners de superàvit Catalunya al sector educatiu, passaria del 29è lloc a Europa al 6è.

La independència és inevitable i l'oposició de l'Estat només farà endarrerir el moment en què Catalunya esdevindrà un estat independent

Pel que fa la "inevitabilitat" de la independència, el professor de Princeton Carles Boix, ha defensat que un moviment que va de "baix cap a dalt", que neix en la societat, és "inevitable" que arribi a concretar-se. Per a ell, l'oposició de l'Estat només farà endarrerir el moment en què Catalunya esdevindrà un estat independent. Per això, ha explicat que el procés òptim seria aquell en el que el govern espanyol accediria a la convocatòria d'un referèndum per la independència a Catalunya i, posteriorment i en funció dels resultats, s'avindria a negociar les condicions de la creació del futur estat català.

Falsedats contra la independència

Els acadèmics del Col·lectiu Wilson han volgut desmuntar les hipòtesis que alguns presenten com a certes al voltant de si Catalunya seria membre o no de la UE, o si el PIB català cauria en picat com a conseqüència de la reducció de les exportacions. Al voltant d'aquest punt, han conclòs que un hipotètic boicot espanyol als productes catalans faria reduir el PIB en aproximadament un 2-3%. Una xifra que s'aniria recuperant amb la focalització e altres mercats, com l'europeu.

Mentides "podrides" contra la independència

Segons un altre dels integrants del Col·lectiu, el director del CREI, Carles Galí, hi ha tres tipus d'informacions que "molesten" el Col·lectiu. En primer lloc, les que no tenen cap tipus de fonament, més conegudes com "mentides podrides", com per exemple "que els nostres avis no cobraran les pensions". El director del CREI ha recordat que el finançament del sistema de pensions depèn de les cotitzacions de les persones que treballen. Per tant, la única raó per a la qual es deixarien de pagar les pensions seria si no hi hagués treballadors que cotitzessin.

El segon tipus d'afirmació que "molesta" el Col·lectiu són aquelles que es presenten com a veritats inqüestionables, com per exemple que en la globalització actual no té sentit crear un nou estat petit. Afirmació que durant la conferència ha estat rebatuda per diversos integrants del Col·lectiu Wilson, que han explicat que està demostrat empíricament que un estat petit pot adaptar-se millor a les necessitats d'un món globalitzat.

El tercer tipus d'afirmacions de les que ha parlat Galí són al voltant de les conseüències "catastròfiques"que tindria la independència. Per exemple, que les exportacions catalanes a la resta d'Europa es reduirien o que els bancs catalans no podrien tenir accés al finançament del Banc Central Europeu. "Si el City Bank americà o els bancs suïssos i asiàtics presents a la zona euro poden accedir a la liquiditat, per què no ho haurien de fer els bancs catalans a través de les seves filials a la zona euro?", ha preguntat.

Una conferència de les més multitudinàries del Cercle.

La d'aquest dimecres ha estat la primera conferència que han fet de manera col·lectiva i, de fet, fins a la conferència al Cercle d'Economia ni tan sols havien coincidit tots sis alhora, tal com ha indicat Carles Galí. Al Cercle d'Economia gairebé 400 persones han assistit a una conferència que, segons el president de l'entitat, Josep Piqué, ha estat de les més multitudinàries del Cercle.

Segons ell, el grup es crea com una reacció "d'indignació" davant de moltes afirmacions que s'han fet sobre les conseqüències econòmiques que podria tenir la creació d'un estat català. "Només ho podem entendre com una part d'una campanya per generar por o amenaçar la població catalana"; ha explicat Galí.
 


   


    










Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#63
LLuis fletxa 08192
25 de març de 2013, 09.00 h

#61 La pobresa intel-lectual i econòmica es continua pertanyèn a Espanya


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#62
23 de març de 2013, 11.48 h

INDEPENCIA; JA¡¡¡¡¡


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#61
JFK fletxa Barcelona
22 de març de 2013, 22.56 h

El que més sorprèn del discurs independentista, és la seva pobresa intel·lectual, d'una simplicitat d'arguments i d'una omnipotencia infantil alarmant. No hi ha rigor històric (Catalunya mai va ser un estat, a diferència d'Escòcia). Ni hi ha anàlisi econòmica global (tot es queda en la balança fiscal, excloent els intercanvis comercials que són favorables a Catalunya). I s'ignoren els valors positius de pertànyer a la Unió Europea (que n'hi ha).


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#60
JFK fletxa Barcelona
22 de març de 2013, 22.54 h

Algú es creu que Espanya seguiria comprant els nostres productes? Aquestes opinions són d'il·lusos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#59
JFK fletxa Barcelona
22 de març de 2013, 22.51 h

Això no l'hi creuen ni ells.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#58
Rauric fletxa La Guingueta
22 de març de 2013, 17.56 h

En Piqué feia cara de pomes agres durant l'intervenció d'en Sala i Martin, en Piqué, aquest va de indepe ara? no s'ho creu ni ell.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#57
sastreria Ercross fletxa Vilanova i la Geltrú
22 de març de 2013, 17.43 h

sr Piqué, ja tenim la seva nova jaqueta que ens va encarregar...
Aquest cop amb tela tornasol que canvia de color segons bufa el vent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#56
Jordi fletxa CATALUNYA
22 de març de 2013, 14.14 h

#55 Que vens de cobrar el PER?ara al bar no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#55
22 de març de 2013, 14.10 h

#54 Insisto , sin gracia , pajillero , eres tontisimo , pero se te ve con mucho tiempo libre


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#54
Jordi fletxa CATALUNYA
22 de març de 2013, 06.44 h

#53 Saps que passa?que quan els gossos borden Catalunya avança,apa borda gosset!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.