directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 1 de maig de 2024 23:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Rajoy no vol diàleg, vol una Catalunya submisa a Espanya

Diu "no" a la consulta i emplaça Mas a buscar a les Corts una reforma constitucional que la permeti. La resposta tant sols pot ser accelerar el procés.

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha expressat de nou aquest dimarts la seva oposició a la possibilitat que Catalunya celebri una consulta perquè "no concep Catalunya sense Espanya i Espanya sense Catalunya". Amb tot, ha emplaçat el president de la Generalitat, Artur Mas, a seguir la via Ibarretxe i tramitar a les Corts espanyoles una reforma constitucional que la permeti. També ha reiterat l'oferiment a "parlar" del finançament amb la Generalitat i ha acusat Artur Mas de manca de diàleg perquè, segons ha afirmat fins ara "no ha vist cap cessió ni possibilitat d'entesa" per part del president català. 
Mariano Rajoy escolta una pregunta durant una roda de premsa el passat 4 d'abril, al Palau de la Moncloa.
Mariano Rajoy escolta una pregunta durant una roda de premsa el passat 4 d'abril, al Palau de la Moncloa.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes

El president espanyol reitera l'oferta de discutir el finançament i acusa Mas de manca de diàleg

Rajoy ha fet aquestes manifestacions a la sessió de control del Senat després que aquest diumenge el president de la Generalitat es va reunir a Madrid amb el líder dels socialistes espanyols, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, per abordar la reforma constitucional que volen impulsar els socialistes. Mas els va demanar que la reforma inclogui la possibilitat que Catalunya celebri una consulta sobre el seu futur, però segons ha afirmat ell mateix aquest dimarts va topar "amb una paret".

Al Senat, Rajoy ha hagut de respondre una pregunta sobre la qüestió de l'exconseller Josep Lluís Cleries, que ha demanat a Rajoy que passi "del cop de porta al diàleg" sobre la consulta. "Vam buscar una Constitució per a guanyar la llibertat i la democràcia, fem també que aquesta Constitució, que ho permet, sigui l'espai perquè el poble de Catalunya manifesti la seva sobirania", ha dit.

Rajoy ha rebutjat aquesta possibilitat i ha estat aplaudit pel senadors del PP quan ha afirmat que ell "no està d'acord amb el dret a l'autodeterminació" perquè "no vol privar als catalans de la seva condició d'espanyols, de la seva història, del seu futur i de la seva pertinença a la Unió Europea". "Jo no crec en això", ha sentenciat.

Emplaça Mas a anar a les Corts

En aquest punt ha emplaçat els qui creguin en el dret a l'autodeterminació a utilitzar els "instruments" que contenen a les lleis "per plantejar les reformes". "No m'insti a mi, que jo ni tan sols sóc membre del Senat, sinó un membre més del Congrés dels Diputats", ha dit, "i prenguin vostès les decisions que tenen dret a prendre i plantegin aquest tema si volen a les Corts Generals".

En tot cas ja ha avançat que "quan això es plantegi" ell dirà "que a Catalunya en els últims 30 anys li ha anat molt bé, que ha augmentat el progrés i el benestar, que Catalunya ha tingut més autogovern que mai i que són moltíssimes més les coses que ens uneixen que les que ens separen".

Rajoy ha recordat a Cleries que els governs de la Generalitat i de l'Estat "comparteixen objectius importants" com la de mantenir el sistema de benestar i els serveis bàsics i afrontar la situació econòmica dels territoris. Per aquest motiu ha demanat que no es posi "èmfasi" en les qüestions que generen discrepància, ha recordat les inversions de l'Estat a Catalunya, i ha recordat que el més important i la primera prioritat del seu executiu és guanyar la recuperació econòmica, crear ocupació i fer créixer l'economia.

Montilla li demana que no actuï a la defensiva

Rajoy també ha respost una pregunta de l'expresident de la Generalitat i senador José Montilla, que ha demanat a Rajoy que "no actuï a la defensiva" respecte a Catalunya perquè "els problemes no desapareixen perquè no se'ns anomeni" i detalli quines són les seves propostes en positiu per frenar el corrent sobiranista.

Montilla ha destacat especialment la necessitat d'un nou sistema de finançament. "Imagino que no està al seu objectiu aconseguir que una majoria de la societat catalana aposti per la independència", ha dit Montilla, que ha admès que en aquesta qüestió "tots hem comès errors", però Rajoy "és qui governa".

Acusa Mas de manca de voluntat de diàleg

En la seva resposta, Rajoy també ha llançat una crítica a Artur Mas, amb qui es va reunir fa dues setmanes a La Moncloa: "Jo m'he reunit amb el president de la Generalitat sempre que m'ho ha demanat", ha dit, "però quan li vaig plantejar el pacte fiscal em va dir que li havia de dir que sí perquè no tenia alternativa" i "va prendre la decisió oportuna i convenient que va ser convocar eleccions".

Segons Rajoy, aquesta és una decisió que ell "respecta absolutament", però "no se'm pot retreure que això hagi passat perquè fa poques dates, segons he llegit als mitjans de comunicació, s'ha reunit amb el líder del PSOE i ha dit que s'ha trobat un frontó", i "suposo que ara prendrà un altre tipus de decisions".

En aquest marc, ha apuntat a la suposada manca de voluntat de diàleg del president català: "Una cosa és parlar, dialogar i intentar arribar a una entesa, i una altra és que et plantegin o ho prens o ho deixen", i "per la meva part mai faltarà disposició al diàleg, però perquè dos puguin dialogar es requereix que hi hagi un mínim de cessió per les dues parts i jo no he vist cessió ni cap possibilitat que poguéssim arribar a una entesa".

Rebutja la reforma de la Constitució

El president espanyol també ha descartat donar suport a la reforma de la Constitució que impulsa el PSOE. En resposta a Montilla, ha afirmat que a ell "li agrada" la Constitució perquè "ha unit a una gran majoria dels espanyols", estableix "un règim de llibertat", i ha permès a l'Estat ingressar a la UE, entre altres.

"Es pot canviar", ha dit dirigint-se a Montilla, però "crec que en aquests temes cal ser prudents" perquè "és molt important saber quins són els objectius" i "jo no tinc clar que en aquest cas o moment tots tinguem els mateixos objectius" i "cal saber si hi ha consens i si és el moment". "Veient el que veig a Espanya ni tan sols tinc clar que al seu propi partit pugui haver-hi consens", ha dit, perquè "el seu partit vol el dret a decidir o no?" ha sentenciat.

Disposat a parlar d'un finançament "acordat per tots"

El president espanyol també ha destacat que el Consell de Política Fiscal i Financera ha donat llum verd a dos grups de treball per parlar del repartiment del dèficit i avaluar el sistema de finançament. Tot plegat, ha dit, demostra que el govern espanyol està "disposat a parlar" sobre aquesta qüestió, però ha deixat clar que "el més important és escoltar tothom, al conjunt de les comunitats autònomes i també al govern de la nació" perquè el model de finançament sigui "just, equilibrat, sensat i acordat per tots".

Vol un "acord unànime" sobre els objectius dèficit

L'executiu espanyol també busca un acord entre tots els territoris en l'altra qüestió que té sobre la taula: el repartiment dels objectius de dèficit per a les comunitats al 2013 tan bon punt Europa obri l'aixeta a l'Estat. En aquest punt, segons Rajoy, el que vol "no és un acord majoritari, sinó unanimitat per part dels partícips".



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
Ll.B. fletxa Granollers. Vallès Oriental. Països Catalans.
10 d'abril de 2013, 18.07 h

Les opinions personals, tot i respectables, no compten. Tot i que es poden escoltar i considerar si corresponen a persones rellevants.
EL QUE SI COMPTE I S'HA DE RESPECTAR, ESCOLTAR I CONSIDERAR ÉS LA VOLUNTAT DE LA GENT EXPRESSADA DEMOCRATICAMENT. ÉS MÉS SI LA VOLUNTAT ÉS PROU FORTA S'HA DE PORTAR A TERME.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Ll.B. fletxa Granollers. Vallès Oriental. - Països Catalans
10 d'abril de 2013, 17.58 h

El que cregui Rajoy, amb tot el respecte, no té cap importància. És un ciutadà més, amb més rellevància, però la seva no deixa de ser una opinió personal més.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Jorid fletxa CATALUNYA
10 d'abril de 2013, 16.33 h

#21 Que,santi-cagalló,va bé la totxana?6 forats,quin luxe!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Jaume fletxa Barcelona
10 d'abril de 2013, 12.12 h

"ESPAÑOLES SON AQUELLOS QUE NO PUEDEN SER OTRA COSA" (Cánovas del Castillo, conservador com el tonto Mariano)

Nosaltres som una altra cosa: catalans. Per tant cal fotre el camp.

Ara bé, si algún ase (català en aquest cas) es pensa encara que es pot dialogar amb aquests subnormals (Rajoy, Rubalcaba & Co) que plegui. Cal fer pasos a nivell internacional per justificar la consulta i fer-la. Després, la UE decidirà; no España.

ESPAÑA, SENSE CATALUNYA, PROPER ESTAT D'AFRICA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
mario fletxa Barna
10 d'abril de 2013, 11.47 h

El Marianico només és això, un tonto del cul que es pensa que és un president d'algún lloc, pobre, si s'enriuen d'ell fins i tot els acars.
Si españa no va bé ja sabem per mitjà de quines bubotes farà fallida.
Nosaltres a la NOSTRA i quan més aviat millor companys. VISCA CATALUNYA! ... LLIURE! de bubotes, ei!, si pot ser.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Emili fletxa TERRASSA
10 d'abril de 2013, 11.44 h

DIALOGAR AMB ESPANYA ÉS PERDRE MISERABLEMENT EL TEMPS ! ! ! ! Però mentre tant ens estan despullant ! ! ! !


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
10 d'abril de 2013, 11.30 h

#19 No olvides comentarle a tu madre q te la haga ella ; ! Menudo morbo te da cuando deja la dentadura en el vaso de la mesita y te la hace sin dientes ! Verdad , pedazo de paleto ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
pasbort fletxa Vila-real
10 d'abril de 2013, 10.53 h

El RAJOY ja li va bé tot aixó, ell està SATISFET de la SUMISSIO dels POLITICS CATALANS que NO MOURAN UN SOL DIT SI ELL NO ELS HO MANA...aixís que d´escuses per NO DECLARAR L´INDEPENDENCIA EN TINDRAN A MANTA
La veritat les últimes el-lecions que es van FER ja va ser una estratagema per allargar i allargar l´INDEPENDENCIA...que és el que VOLEN PERQUE NO SOM INDEPENDENTS AL DIA D´AVUI? SI TENEN I TENIEN PROU FORÇA COM PER DECLARAR l´INDEPENDENCIA? i....això NO ES CULPA DE MADRID EH? S... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
PEPET fletxa Berga grossa
10 d'abril de 2013, 10.46 h

#12
Passa cap a la cuina bandarra!! però abans fes-me una mamada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.