directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 14:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Mascarell diu que l'estat espanyol perjudica doblement Catalunya pel "finançament horrorós" i per no ser "culturalista"

El conseller de Cultura aposta per propostes creatives en temps de crisi com un clúster per al sector audiovisual

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, considera que Catalunya pateix doblement la gestió de l'estat espanyol. D'una banda, per un "finançament horrorós", segons ha dit, i de l'altra, perquè l'essència "creativa" de Catalunya xoca frontalment amb la nul·la consciència "culturalista" de l'Estat. Ha expressat aquests raonaments a 'L'entrevista del diumenge' del canal 3/24, on també ha insistit en l'esforç que cal fer en temps de crisi per cercar recursos més enllà de les subvencions de l'administració. Entre aquestes, l'entrada del sector privat en el mecenatge a la futura Fundació Catalunya Cultura o la creació d'un clúster entorn el sector audiovisual. 

Comparteix
   


Etiquetes
Els pressupostos, mesures com l'encariment de l'IVA o la poca voluntat per fer front als atacs a la propietat intel·lectual són, per a Mascarell, alguns dels exemples que demostren que, històricament, des de l'estat espanyol no s'ha treballat perquè la cultura tingui el paper que ha de tenir en un país. Ben al contrari, segons el seu parer, del que ha passat a Catalunya, que "s'ha construït des de la creativitat", apunta el conseller, qui assegura que un "país culte" té major capacitat de créixer a nivell econòmic.

Sobirania i llengua

L'entrevista al 3/24 ha derivat al tema de la sobirania catalana i, en concret, en el tema de la llengua. Ferran Mascarell ha apuntat que les lleis aprovades des del Parlament "són les correctes" i que si Catalunya tingués la màxima sobirania no hi hauria debat lingüístic. "Es podria determinar de quina manera coexisteixen el català i el castellà, i també l'aranès", ha declarat.

"Ningú vol perdre aquesta riquesa i tots volem que al final del període escolar, els alumnes puguin saber perfectament el català, el castellà i una tercera llengua", ha afegit. "És l'Estat que hi posa pegues", ha lamentat. En aquest sentit, ha denunciat que el govern espanyol incompleix "de manera sistemàtica" l'article tres de la Constitució, on s'insta a donar suport al desplegament de les llengua oficials que es parlen a l'estat espanyol.

Sobre l'actual ús del català, el conseller ha reconegut que el judicial és un dels sectors on la implantació està més endarrerida a Catalunya, fet que s'ha agreujat amb la disminució en l'últim any del nombre de sentències redactades en aquesta llengua. Tanmateix, afirma que el català progressa en altres sectors i ha recordat mesures la del doblatge de pel·lícules en català, on confia que la llengua tingui tanta presència com la que ara té en altres àmbits com el radiofònic.

Clúster Audiovisual

Ferran Mascarell ha valorat que l'actual sector audiovisual català ha de treballar per ampliar les seves fronteres i no quedar-se en el món local. Una de les idees que el conseller ha valorat és la creació d'un clúster que aplegui ens de l'àmbit digital, la televisió o el cinema per tal de poder projectar-se a l'exterior. A més, ha recordat la pròxima entrada en marxa de la Fundació Catalunya Cultura, destinada al mecenatge de creacions artístiques i que té com a peculiaritat l'entrada del sector privat com a part activa d'aquesta entitat.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
14 d'abril de 2013, 14.22 h

http://www.youtube.com/watch?v=oByXYjBUxkY

De nosaltres depèn que Catalunya se salvi definitivament o desapareixi com a poble.

Tots i cadascú de nosaltres som els millors embaixadors que té Catalunya.

Difonguem el nostre missatge al món sencer, expliquem als turistes qui som i què volem els catalans. Quan viatgem a l'estranger presentem-nos com a catalans, difonguem videos sobre la independència de Catalunya en... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.