Palou-Loverdos lamenta el silenci de les institucions espanyoles a la repressió patida per les víctimes republicanes
El director del Memorial Democràtic ha assistit a l'homenatge anual dels republicans afusellats a Tarragona
El director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, ha lamentat que encara no hi hagi hagut una denúncia clara des les institucions espanyoles dels fets de la Guerra Civil i la dictadura de Franco. Per a Palou-Loverdos, 82 anys després de la proclamació de la segona República, la cultura i la llengua catalana continuen sent colpejades i menystingudes, dificultant la convivència a l'Estat. El director del Memorial ha presidit l'acte d'homenatge a les 771 víctimes de la repressió franquista que descansen en la fossa comú del cementiri de Tarragona. La majoria van ser afusellades a la muntanya de l'Oliva, un espai que ha estat senyalitzat per recordar que van morir defensat la democràcia.
Comparteix
TweetEtiquetes
Per al seu director, el Memorial Democràtic ha estat la eina amb què la Generalitat ha fet i fa aquesta denúncia i través de la qual s'està dignificant els espais, les persones i els fets que es van viure en aquell període. Per a Palou-Loverdos, un dels fets a denunciar i dignificar són els "judicis il·legítims, injustos i il·legals" que van patir els afusellats republicans, així com la seva mort.
El director del Memorial Democràtic també ha recordat que, com es reconeixia pocs dies després de la proclamació de la segona República de la qual aquest diumenge es compleixen 82 anys, la cultura i la llengua catalana segueixen sent atacades "de forma sistemàtica", fet que dificulta la convivència a l'Estat. "No hem aprés res", ha afegit.
Homenatge a les víctimes de Tarragona
Palou-Loverdos ha participat en l'acte d'homenatge a les víctimes de la repressió franquista a Tarragona que celebren cada any els familiars de les 771 persones que van ser afusellades o mortes a les presons franquistes de la ciutat i descansen en una fossa comú del cementiri. La presidenta de l'Associació, Montserrat Giné, ha recordat que aquestes perones van morir per defensar "els ideals i els valors democràtics" d'una república legítimament escollida per la ciutadania. L'associació ha agraït el suport de les institucions democràtiques a aquests actes perquè, després de molts anys, han deixat de "sentir-se sols".
Els familiars han senyalitzat el monòlit que es va inaugurar fa dos anys a la muntanya de l'Oliva, on van ser afusellats aquests republicans amb l'objectiu de que es recordi la història i els motius pels que van morir. Com ha apuntat Giné, en aquests moments en què el debat entre monarquia o república torna a estar viu al país, els familiars de les víctimes republicanes han mostrat el seu rebuig a una monarquia instaurada pel dictador Franco.