L’unionisme català s’esforça en veure el got mig ple
"Alguna cosa està canviant en les últimes setmanes, això és indubtable" deia Miquel Valls, en referència al conflicte institucional entre Catalunya i Espanya després d'escoltar la conferència de García-Margallo a la Cambra
El ministre d’exteriors espanyol ha estat a Catalunya aquest dilluns i després d’esmorzar amb una nodrida representació de l’unionisme empresarial al Consorci de la Zona Franca -Miquel Valls, Gay de Montella, Borja García Nieto i Enrique Lacalle, entre altres -, ha fet una conferència a la Cambra presentada pel seu president, Miquel Valls, que ha fet un discurs gairebé integrament en castellà per reclamar "diàleg". Margallo ha coincidit amb la patronal i altres sectors unionistes en considerar que hi ha tres qüestions clau que cal entomar per resoldre el conflicte institucional: les inversions en infraestructures, el capítol de llengua i cultura, i el finançament.
Fan tard, només deixen anar les molles i demanen diàleg
Margallo en un intent de reconciliar el govern espanyol amb la societat catalana s'ha mostrat partidari de flexibilitzar el dèficit autonòmic "sempre que hi hagi un acord entre totes les comunitats", però en contra del que predica Sánchez Camacho, líder del PPC, margallo ha rebutjar un model de finançament "singular" per a Catalunya, això sí, ha ofert un “regalet” d’aquells que són gratis i que no acaben arribant mai: proposarà al consell de ministres que les comunitats autònomes puguin tenir representació a determinats organismes europeus.
La unitat fonamental per remuntar
Margallo ha deixat clar que per superar l'actual situació cal unitat, "Per remuntar, com en la Transició, la unitat és fonamental. Perquè sigui real ha de basar-se en el diàleg. Diàleg no és debilitat, és fortalesa", ha dit.
Margallo encara vol potenciar la Marca Espanya i a costa dels catalans
Margallo ha insistit que el Govern considera prioritari que es recuperi la confiança en la malmesa marca Espanya, i ha ofert a les PIMES tot el servei diplomàtic espanyol perquè impulsin les exportacions, i ha garantit que el Ministeri es posarà al servei de les empreses, amb la voluntat que Exteriors compleixi amb una missió principalment econòmica, recolzant, des de les representacions consulars, les gestions empresarials. tornen a fer tard.
Engolir la representació exterior de Catalunya
El ministre ha tornat a convidar a la Generalitat a albergar les oficines exteriors catalanes en les ambaixades d'Espanya i així estalviar a través de les sinergies entre ambdues administracions. Precisament el conseller de Presidència va lliurar al ministre l'esborrany de la futura llei d'acció i servei exterior de Catalunya, que el Govern vol impulsar aquesta legislatura per articular les competències de la Generalitat recollides en l'Estatut.